Čo chystá Apple na september – lacný MacBook, väčší iPhone a ďalšie novinky

Letné suchoty (nielen v podobe tropických horúčav) sa pomaly končia a blíži sa jeseň s priam vianočnou nádielkou nových produktov. Čo od Applu čakáme budúci mesiac?

Kalifornská spoločnosť si aj tento rok nechala takmer všetky novinky na koniec roka. Na jar sme mali napriek početným dohadom tú česť len s obnovenou verziou lacnejšieho iPadu, v júni zas tradične s novým softvérom a júl prekvapil vylepšený MacBook Pro. 

Esá v rukáve však opäť prídu až v septembri. Novej generácie sa dočká iPhone, iPad Pro, Apple Watch a zrejme prídu aj ďalšie nové Macy. Ktorý deň si však zaznačiť v kalendári? Tradične sa pripravte na prvú polovicu septembra – konkrétne sa špekuluje o strede 12. 9. 

iPhone X Plus

Kráľom večierka bude ako inak nový iPhone, ktorý síce nebude mať šancu oproti redizajnu z minulého roka, no prinesie minimálne nové uhlopriečky. Masívny „iPhone X Plus“ osadí Pluskové telo 6,5-palcovým OLED displejom bez rámikov, zatiaľ čo celkom nový, „lacnejší“ model s LCD displejom a hliníkovou konštrukciou ponúkne taktiež o niečo väčší, bezmála 6-palcový model. 

Bez vonkajších zmien bude nástupca súčasného iPhonu X. Z hľadiska funkcií sa očakáva rýchlejší procesor, výkonnejšia nabíjačka v balení, rýchlejšie bezdrôtové nabíjanie a hovorí sa aj o podpore pre dual SIM či dokonca Apple Pencil. V neposlednom rade by mala o nejakú tú stovku padnúť aj cena najvybavenejších OLED modelov.

Vďaka detailným únikom a fyzickým maketám máme viac-menej presnú predstavu, ako bude trio nových iPhonov vyzerať. Pozrieť si ich môžete napríklad na videách známych YouTuberov.

iPad Pro

Ako iPhone X budú čochvíľa vyzerať aj iPady. V poradí tretia generácia iPadu Pro sa zbaví Home buttonu a spoliehať sa bude výhradne na Face ID a gestá. Výsledkom budú malé rámiky a väčšia uhlopriečka pri zachovaní rovnakých rozmerov.

Množstvo otázok donedávna kolovalo ohľadom dizajnu zariadenia – bude Face ID vyžadovať výrez ako na iPhone alebo sa schová do rámiku? Kód z iOS 12 naznačuje na druhú variantu a spolu s tým aj na zaoblené rohy obrazovky. 

Nie všetko bude však také ružové. Mnohé otázniky vyvstávajú ohľadom tvárovej autentifikácie – je totiž možné, že bude fungovať len v polohe na výšku, čo zďaleka nie je ideálne. A rozlúčiť sa možno budeme musieť aj so slúchadlovým jackom.

Apple Watch

Radostné správy máme pre záujemcov o novú generáciu Apple Watch. Tie sa po vyše troch rokoch na trhu dočkajú prvého výraznejšieho redizajnu s väčšou uhlopriečkou. Tá by mohla priniesť až o tretinu viac využiteľného priestoru – aktuálne hodinky majú okolo displeja až prekvapivo veľa „čierneho miesta“.

Spolu s vylepšenými zdravotnými senzormi a väčšou batériou pôjde o solídny upgrade. Existencia nových hodiniek je už viacmenej potvrdená priamo od Applu.

apple watch 2018

MacBook (Air)

Špekuláciami ovenčený nástupca MacBooku Air by sa mal tento rok konečne dostať na trh. Zhodujú sa na tom ako spoľahlivý analytik Ming-Chi Kuo, tak aj novinár Mark Gurman a taktiež menej renomované ázijské zdroje, ako napríklad publikácia Digitimes. 

Za dlhými odkladmi údajne stojí Intel so svojimi omeškanými procesormi, kvôli ktorým musel Apple zvoliť kompromis v podobe aktuálnej generácie Kaby Lake čipov a redizajnovať tak šasi laptopu. Výsledkom bude zrejme menší výkon, ako aj slabšia výdrž batérie, než bolo pôvodne plánované.

Na jedinom sa však správy zatiaľ nevedia zhodnúť: cene. Určite bude nižšia, než pri aktuálnych modeloch, to však až tak veľa neprezrádza. Hovorí sa o cenových hladinách od 999 do 1 200 dolárov. Taktiež nie je isté, kam po boku starého Airu a nového 12“ MacBooku zapadne do lineupu – a či vôbec tieto dva modely v ponuke prežijú.

Nový MacBook uvidíme pravdepodobne až v októbri, nakoľko september je už pomerne plný. Tento dátum nedávno potvrdil aj Mark Gurman.

AirPower a AirPods

Ďalším nesmierne dlho odkladaným produktom je nabíjacia podložka AirPower. O tej vieme už od minulého septembra, kedy bola predstavená ako súčasť bezdrôtovej stratégie spoločnosti. Nabitie troch zariadení súčasne (iPhone + Watch + AirPods) však bude čoskoro realitou a podľa všetkého by nás malo vyjsť na minimálne 150 dolárov.

Vieme, že nabíjačka musí vyjsť tento rok a viac informácií sa snáď dočkáme v septembri. A keď nevyjde vtedy, do konca roka máme ešte predsa celé tri mesiace. 

Spolu s AirPower musí vyjsť aj nové bezdrôtové puzdro pre AirPods. Či sa bude predávať samostatne, alebo bude súčasťou druhej generácie slúchadiel s podporou ‚Hey Siri‘, nevieme. Každopádne by však malo ponúkať nabíjací štandard Qi.

Mac Mini a ďalšie otázniky

Otázniky sa ako vždy vznášajú nad produktami, ktoré zúfalo potrebujú update. Tradične k nim patrí Mac Mini, Mac Pro a teraz aj iMac. Mac Pro spolu so samostatným Apple displejom je už potvrdený na budúci rok (najskôr) a o novom Mac Mini pravidelne hovorí aj samotný Tim Cook, no zatiaľ bez výsledkov. Podľa Ming-Chi Kua je však nový model nablízku.

V nedávnom článku pre Bloomberg ostatne jeho existenciu potvrdil aj samotný Gurman. Nový Mac Mini by mal prísť tento október a ponúkať väčší výkon a viac možností prispôsobenia. Hovorí sa o „Macu mini pre profesionálov.“ Nemajme však radšej príliš veľké očakávania.

Update by sa rozhodne zišiel aj iMacu, ktorého aktuálne modely sú ešte z leta 2017. Čipy od Intelu sú na trhu, či sa však materializujú aj do nového stolového počítača, to nevieme. Apple môže nové modely predstaviť prakticky kedykoľvek, aj bez fanfár, ako to nedávno urobil s MacBookom Pro.

V neposlednom rade sa šuškalo aj o novom, menšom a lacnejšom HomePode. Ten je však pravdepodobne až pre rok 2019.

Mac Mini nebol aktualizovaný celú večnosť a posledný model sa tiež netešil veľkej popularite.

Tak či onak, september bude pre Apple pomerne veľký. Stále je však možné, že niektoré z vyššie spomínaných produktov sa na poslednú chvíľu odložia. Zatiaľ to však vyzerá nasledovne: iPhone, Apple Watch a AirPods v septembri a nový MacBook Air, Mac mini a iPad Pro v októbri.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.