Novinky za uplynulý týždeň: update pre iOS, detaily o HomePode, nové iPhony a ďalšie…

Uplynulý týždeň sa v Apple svete niesol v znamení nových updatov pre iOS, Apple oznámil dátum vydania reproduktoru HomePod a dozvedeli sme sa o ňom aj kopec ďalších detailov.

Ming-Chi Kuo opäť hovorí o trojici tohtoročných iPhonov a to hneď opakovane. Medzitým sa znova objavujú hlášky o iPhone SE 2 a novom iPade s Face ID. Aktualizácie dostali aj macOS, tvOS a watchOS a taktiež Logic Pro X a Swift Playgrounds. Otvorený bol nový Apple Store v Seoule.

Aktualizácie a softvér

Začiatkom týždňa Apple vydal malé updaty pre všetky svoje systémy. Tie pridávajú podporu pre reproduktor HomePod a potrebné opravy chýb.

iOS 11.2.5 umožňuje Siri čítať správy v podobe podcastov, u nás však funkcia bohužiaľ chýba. Ďalej upravuje rozhranie pri prehrávaní hudby na viacerých výstupných zariadeniach a opravuje niekoľko bugov.

Update na verziu 4.2.2 dostal aj watchOS, žiadne zmeny však navonok neprináša.

Na poli Macov Apple vydal macOS 10.13.3, ktorý opravuje nesprávne poradie konverzácii v aplikáciá Správy.

Bezpečnostnej záplaty, ktorá opravuje zraniteľnosti Meltdown a Spectre, sa dočkali staršie systémy macOS Sierra a OS X El Capitan. Yosemite a staršie zrejme ostanú bez patchov.

Okrem toho sa objavila prvá beta verzia macOS 10.13.4, ktorá začína používateľov agresívne upozorňovať na stratu podpory pre 32-bitové aplikácie. Tie by mali s príchodom macOS 10.14 toto leto prestať fungovať.

Hneď niekoľkých noviniek sa v macOS 10.13.4 a iOS 11.3 dočká prehliadač Safari. Verzia 11.1 okrem iného vylepšuje bezpečnosť, prehrávanie GIFov a inteligentné blokovanie sledovania. Na iOS pribudla podpora pre automatické vypĺňanie hesiel aj vo webových náhľadoch vo vnútri aplikácií.

Apple vydal veľký update pre apku Swift Playgrounds na učenie programovania. Verzia 2.0 prináša možnosť prehliadať si vytvorené “playgroundy” od ostatných používateľov a prihlásiť sa na ich odber.

Veľký update dostal aj profi audio softvér Logic Pro X. Pridáva funkciu Smart Tempo a kopec nových pluginov a loopov.

iOS 11.3

Pomerne netradične Apple vydal tlačovú správu aj o pripravovanom iOS 11.3. Ten prináša množstvo malých aj veľkých funkcií a momentálne je dostupný ako beta verzia. Na verejnosť sa dostane až na jar.

Medzi hlavné novinky patrí štvorica nových Animoji pre iPhone X, nová verzia rozhrania ARKit, dôraz na videá v Apple Music a News, Business Chat v iMessage, lekárske záznamy v apke Zdravie (oboje u nás nedostupné) a mnoho ďalších drobností.

iOS 11.3 prinesie nové Animoji, info o batérii, novinky pre ARKit, Zdravie a ďalšie

Update prinesie snáď aj koniec kauze s opotrebovanými batériami a spomaľovaním iPhonov. V ďalších beta verziách by sa mali objaviť podrobnejšie informácie o stave batérie a taktiež možnosť vypnúť dynamické upravovanie výkonu.

Zaujímavosťou je premena iBooks na jednoduché “Books”. Podľa Marka Gurmana ide o prvý krok k redizajnu aplikácie a taktiež obchodu s e-bookmi.

Konečne sme sa v iOS 11.3 dočkali aj sľubovanej podpory pre Messages v iCloude. Tá bola predstavená ešte v lete na WWDC. Systém taktiež konečne umožňuje zoraďovať jednotlivé recenzie v App Store. Apple zlepšuje aj ochranu proti phishingu a pridáva špeciálnu ikonku pri práci so súkromnými údajmi.

iOS 11.3 vracia funkciu Messages v iCloude

Spolu s tvOS 11.3 dostáva iOS podporu pre štandard AirPlay 2. Ten umožní prehrávanie hudby vo viacerých izbách súčasne a podporovať ho neskôr bude aj HomePod.

V neposlednom rade, iOS 11.3 ukrýva aj zmienky o novom iPade Pro s Face ID.

Začína sa iPhone sezóna

Množia sa informácie o tohtoročných iPhonoch. Tie by mali byť opäť tri, tentoraz všetky s Face ID a bezrámikovým displejom. Okrem veľkého iPhonu X Plus je zaujímavý aj údajný model s 6,1″ LCD displejom, ktorý nedostane oceľový rámik, duálnu kameru a viac pamäte. Výhodou bude nižšia cena.

Informácie o trojici nových iPhonov priniesol známy analytik s rôznymi detailami hneď štyrikrát (tu, tu, tutu). Taktiež hovoria o tom, že iPhone X Apple jednoducho prestane prádávať a v ponuke ho nahradí najnovším modelom. A zatiaľ sa predáva celkom dobre – podľa prieskumov tvorí X pätinu predaných iPhonov v US.

iPhone X tento rok z ponuky zmizne, nahradia ho tri nové modely v rôznych cenách

Kuovi protirečí server Digitimes, podľa ktorého dostanú LCD displej hneď dva modely. Táto informácia je však sporná. Opäť sa hovorí aj o iPhone SE 2, ktorý by mal priniesť bezdrôtové nabíjanie.

Čerešničkou na hardvérovej torte je údajný nástupca obľúbeného MacBooku Air. Malo by ísť o 13-palcový MacBook s Retina displejom za 999 dolárov.

Keď hovoríme o hardvéri, prvý iPad cez víkend oslávil ôsme narodeniny. Steve Jobs ho predstavil presne 27. 1. 2010.

https://www.youtube.com/watch?v=_KN-5zmvjAo

HomePod len zo zahraničia

Apple taktiež konečne potvrdil, kedy vydá svoj smart reproduktor HomePod. Bude to budúci týždeň 9. februára. Uvidia ho však len zákazníci v USA, Veľkej Británii a Austrálii. Na vybrané európske trhy sa pritom dostane až na jar, na Slovensko a do Čiech v nedohľadne.

HomePod vyjde 9. februára, zatiaľ však len v troch krajinách

HomePodu však aj pri jeho vydaní budú chýbať kľúčové funkcie ako posluch vo viacerých izbách a stereo reprodukcia. Tim Cook si myslí, že konkurenciu predčia kvalitným zvukom a dobrou softvérovou previazanosťou na Apple ekosystém.

Na povrch sa taktiež dostávajú prvé recenzie. A HomePod podľa nich znie veľmi dobre. Prvé dojmy už spísali weby ako Engadget, Mashable, Digital Trends a mnohé ďalšie. MacRumors spísali veľmi prehľadný zoznam doterajších článkov a nájdete ho tu. Reproduktor sa zatiaľ páči aj audiofilom.

Čo ste o HomePode nevedeli

Potvrdilo sa taktiež, že Siri bude schopná okrem Apple Music knižnice streamovať aj hudbu z vášho iCloud Match úložiska. Pri iných službách ako Spotify bude HomePod slúžiť len ako klasický AirPlay reproduktor.

HomePod taktiež počas prehrávania hudby nespotrebuje viac ako bežná LED žiarovka. Siri príkazy ako práca s kalendárom, pripomienkami a správami budú viazané na váš iCloud účet a fungovať len v prípade, že ste doma.

Apple na reproduktor zverejnil aj prvé reklamné spoty. Vrátane komických reklám odvysielaných počas Grammy.

https://youtu.be/hS18Zxpd6E0

Spoločnosť tiež potvrdila, že Siri sa už používa na viac než pol miliarde zariadení. O nedávnej akvizícii Shazamu sa špekuluje, že by mohol viesť k navýšeniu Apple Music predplatiteľov.

Final Cut, vzdelanie a nový Apple Store

Svoj softvér na strih videí, Final Cut Pro X, Apple propaguje prostredníctvom tvorby mladých študentov z LA.

Apple si objednal aj tvorbu ďalšieho seriálu, tentoraz od tvrocu oscarového muzikálu La La Land, Damiena Chazella.

Spoločnosť sa taktiež spojila s aktivistkou za ženské práva a držiteľkou Nobelovej ceny za mier, Malalou Yousafzai. Podporiť chcú tak fond na 12-ročné vzdelanie pre dievčatá z Indie a Južnej Ameriky.

Ak ste niekedy chceli vedieť, či vie Tim Cook programovať, prezradil to v emaili čitateľovi MacRumors.

Aplpe aj naďalej testuje technológie na autonómne jazdenie. Svoju kalifornskú testovaciu flotilu rozšíril na 27 vozidiel.

Do Apple Parku sa sťahujú ďalšie vlny zamestnancov. Do marca by sa tam mala z Infinite Loop presunúť takmer celá spoločnosť.

V sobotu bol otvorený nový Apple Store v Seoule. Fotografie z interiéru prvej juhokórejskej predajne nájdete na webe Applu.

UložiťUložiť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.