iOS 11.3 prinesie nové Animoji, info o batérii, novinky pre ARKit, Zdravie a ďalšie

Apple dnes predstavil iOS 11.3 a s ním aj kopec noviniek. Čoskoro by sa mala dostať do rúk beta testerom, na verejnosť vyjde až na jar.

iOS 11.3 bude pomerne veľkým updatom, ktorý prinesie množstvo nových funkcií. Medzi nimi nájdeme aj štvoricu nových Animoji pre iPhone X, vertikálne zobrazenie pre ARKit, Business Chat pre iMessage, zdravotné záznamy a v neposlednom rade aj sľubované informácie o stave batérie a možnosť vypnúť spomaľovanie iPhonu.

Animoji

Update prinesie celkom štyri nové postavy, ktoré budete môcť rozanimovať pohybom svojej tváre. Patrí medzi ne drak, medveď, lebka a lev. Celkovo tak bude pre majiteľov iPhonu X dostupných 16 rôznych Animoji postáv.

Animoji iOS 11.3

ARKit 1.5

Prvý veľký update dostane aj rozhranie s rozšírenou realitou ARKit. Po novom bude verzia 1.5 vedieť rozpoznávať okrem horizontálnych plôch aj tie vertikálne – napríklad steny, či dvere.

Zlepšiť by sa taktiež malo rozpoznávanie nepravidelných plôch ako okrúhle stoly a taktiež 2D objektov, akými sú značky a plagáty. To v budúcnosti umožní interaktívne infografiky, plagáty či výstavy v múzeách. Apple taktiež navýšil rozlíšenie AR zobrazenia o 50 % a pridal aj podporu pre automatické ostrenie.

ARKit iOS 11.3

Business Chat pre iMessage

Používatelia iMessage budú mať odteraz možnosť spojiť sa priamo s jednotlivými firmami. Po vzore Facebooku tak budú môcť komunikovať s predajcami, dohadovať si stretnutia, či platiť cez Apple Pay.

V rámci beta verzie sú dostupné spoločnosti ako Discover, Hilton, Lowe’s a Wells Fargo. Funkcia nebude zdieľať kontaktné údaje používateľa a s chatom budete môcť kedykoľvek prestať.

iMessage Business Chat

 

Batéria a výkon

Apple pri vrchole kauzy s batériami a spomaľovaním iPhonov potvrdil, že v novom iOS prinesie podrobnejšie informácie o stave a opotrebovaní batérie. Tim Cook tiež pred pár dňami dodal, že funkciu, ktorá upravuje výkon, bude možné deaktivovať.

Tieto možnosti nájdete v iOS 11.3 Nastavenia > Batéria a dostupné budú pre iPhone 6/6+, 6s/6s+, 7/7+ a SE. Uvidíme ich však až v neskoršej beta verzii systému iOS 11.3.

Zdravie

V apke Zdravie sa čoskoro objavia zdravotné záznamy od podporovaných poskytovateľov zdravotných služieb. Používatelia si tak budú môcť na jednom mieste cez svoj telefón prezrieť laboratórne výsledky, informácie o liekoch, či alergiách.

Údaje budú šifrované a chránené heslom. Funkcia bude zatiaľ obmedzená na tucet amerických zdravotníckych inštitúcií, časom by sa však mala rozšíriť ďalej.

Ďalšie novinky

iOS 11.3 prinesie aj niekoľko ďalších drobných vylepšení.

Video
Apple Music dostane samostatnú sekciu s hudobnými videami, vrátane playlistov. Prehľad odporúčaných videá sa dostane aj do služby Apple News.

Domácnosť
Pridaná bude aj softvérová autentifikácia pre HomeKit. Tá umožní vývojárom pridať HomeKit podporu aj pre staršie príslušenstvo.

Podpora pre núdzovú funkciu AML
Advanced Mobile Location, v skratke AML, je funkcia, ktorá pri núdzovom volaní automaticky aktivuje GPS a lokalizačné služby. Následne volaným službám odošle SMS s presnou polohou volajúceho a naspäť vypne GPS.

Funkcia je údajne niekoľkonásobne presnejšia ako lokalizácia cez mobilnú sieť, no podporovať ju musia jednotlivý operátori. AML už funguje napríklad v Spojenom kráľovstve, Estónsku, Litve, Rakúsku, Islande a Novom Zélande.

Dostupnosť

iOS 11.3 vyjde dnes večer ako beta pre vývojárov a čoskoro ako beta pre verejnosť. Finálna verzia bude k dispozícii niekedy na jar. Podporovať ju budú všetky zariadenia, ktoré dokážu rozbehať iOS 11.

UložiťUložiť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.