Force Touch v novom iPhone 6s bude zameraný hlavne na systémové skratky

Nový Force Touch displej reagujúci na tlak, ktorý už poznáme z Apple Watch a tohtoročných MacBookov, sa už takmer na isto stane súčasťou pripravovaného iPhonu 6s. Potvrdilo to viacero zdrojov – naposledy sme mohli vidieť uniknuté zábery predných panelov nového telefónu, o pridanej funkcionalite tejto technológie sa však zatiaľ len špekulovalo. Mark Gurman z 9to5Mac, známy dôveryhodnými informáciami priamo od svojich zdrojov v Appli, ale prináša nové informácie o tom, akým spôsobom bude Force Touch zakomponovaný do pripravovaného telefónu.

Technológia Force Touch, interne známa aj ako “Orb”, bude v iOS fungovať trochu inak ako pri Apple Watch. Namiesto otvorenia ponuky schovaných možností sa silnejším stlačením displeja dostaneme k rôznym skratkám, ktoré urýchlia prácu s telefónom. Príkladom môže byť aktivovanie navigácie pri stlačení miesta v Apple Maps, vyvolanie dialógového okna pri skladbe v hudobnej aplikácii, či skratka pri silnejšom stlačení ikonky aplikácie – stlačenie Telefónu vás napríklad hodí priamo do hlasovej schránky. Očakávať môžeme údajne aj akcie známe z OS X – rýchlejšie pretáčanie videí pomocou silnejšieho dotyku, hľadanie definícií v slovníku a zobrazovanie náhľadov stránok v Safari.

Force Touch bude časom otvorený aj pre vývojárov tretích strán a v systéme bude (aspoň zatiaľ) slúžiť len na urýchlenie rôznych úkonov, nie ich nahradenie. Ďalším očividným využitím môžu byť aj rôzne aplikácie na písanie, či grafickú tvorbu – nové Poznámky v iOS 9 už napríklad umožňujú kreslenie prstom. S tým je spojený aj pripravovaný 12-palcový iPad, ktorý bude taktiež obsahovať Force Touch, po boku so špeciálnym stylusom. Či novú technológiu dostanú tento rok aj ostatné iPady, je zatiaľ otázne.

Nové iPhony očakávame už 9. septembra, okrem Force Touch sa môžeme tešiť aj na výkonnejší procesor A9, 2 GB RAM, rýchlejšie LTE čipy a s vylepšeným fotoaparátom príde možno aj podpora pre nahrávanie 4K videí. Na rovnakom evente by mala byť konečne predstavená aj nová generácia Apple TV a iPadov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.