Akú hudbu môžete najčastejšie počuť na Beats 1?

Keď Apple koncom júna spustil svoje prvé globálne, 24-hodinové online rádio Beats 1, predstavil ho ako stanicu bez žánrov a bez prieskumov, hrajúcu len tú najlepšiu svetovú hudbu. V 12tich hodinách živého vysielania (zvyšok totiž pozostáva z repríz) sa každý deň zvykne vystriedať hneď niekoľko rôznych DJov, hrajúcich skutočne rozmanitú hudbu – od Eltona Johna, cez britského tastemakera z BBC Zana Lowa, až po Dr. Dre. Aký typ hudby a ktorí interpreti však vo vysielaní znejú najčastejšie? Stránka Quartz prináša zaujímavé štatistiky mapujúce skladby, ktoré v Beats 1 odzneli za posledných 30 dní.

Programátor Callum Jones zozbieral dáta o viac ako 12 000 skladbách, ktoré za túto dobu stanicou prešli. Aj napriek tomu, že Beats 1 hrá rozmanitý mix žánrov, najviac sa prikláňa k Hip Hopu, ktorý zastupuje najväčšiu časť hraných skladieb. V tesnom závese je alternatívna hudba, za ňou nasleduje Elektronika, R&B a Soul, Pop, Dance a Rock. Okrem týchto mainstreamových žánrov však sem-tam môžeme počuť aj Jazz, Blues, Reggae a iné. Klasickú hudbu tu však budeme hľadať márne. (Poznámka: hudba je kategorizovaná do žánrov podľa iTunes a do nižšie uvedeného rebríčka bola zaradená približne len polovica hraných piesní).

beats1-music-stats-genre

Okrem žánrov majú DJovia na Beats 1 aj svojich preferovaných interpretov – na prvej priečke sa so 180timi prehranými skladbami umiestnil práve spevák The Weeknd, ktorý sa so svojou skladbou Can’t Feel My Face (ktorá je okrem iného aj najprehrávanejšou piesňou stanice) objavil aj na júnovej konferencii WWDC. Na konferencii sa vtedy predstavil okrem neho aj rapper Drake, ktorý obsadil druhé miesto. V rebríčku sa ďalej miešajú slávne hviezdy ako Kendrick Lamar a Selena Gomez, s menej známymi alternatívnymi interpretmi v podobe Tame Impala, Royal Blood a ďalších.

beats1-music-stats-artists

Podobný trend nájdeme aj u jednotlivých prehrávaných skladieb, po The Weeknd napríklad nasleduje pomerne neznáma speváčka Halsey. Beats 1 vo všeobecnosti kombinuje populárnu mainstreamovú hudbu s alternatívou a dávkou neznámych interpretov. Napriek globálnosti rádia a faktu, že sa vysiela vo viac ako 100 krajinách je väčšina hudby v angličtine a od západných interpretov z Ameriky a Anglicka, čo je prekvapujúce.

beats1-music-stats-tracks

Nedávno odhalené zmluvné podmienky medzi Applom a vydavateľmi však naznačujú na potenciálne ďalšie Beats stanice, ktoré by teoreticky mohli ponúknuť hudbu iných žánrov, alebo dokonca aj lokálny obsah. Aj napriek silnejšej orientácii na západnú hudbu a vybrané žánre, však Beats 1 stále ponúka naozaj diverznú ponuku, ktorú nenájdete len tak hocikde. Preto určite stojí za vyskúšanie nielen pre hudobných všežravcov a fanatikov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?