Apple experimentuje s domácimi robotmi poháňanými pokročilú AI

Amazon Astro
Nielen nový HomePod s displejom, ale aj domáci pohyblivý robot môže byť vecou, ktorú Apple uvedie v nasledujúcich rokoch na trh.

S tvrdením o nevšednom produkte prišiel už tradične novinár Mark Gurman z Bloombergu. Vo svojej novej správe tvrdí, že Apple má rozbehnutých viacero projektov v oblasti osobnej robotiky, a je v jeho záujme spraviť z neho ďalšiu veľkú vec vo svojom portfóliu. Jeden z projektov, na ktorých Apple potajme pracuje, je drobný domáci robot, ktorý by nasledoval svojich majiteľov po dome a mohol by plniť rôzne úlohy, okrem iného pristupovať k informáciám z internetu vďaka AI. Taktiež by vďaka možnosti pohybu vedel strážiť domácnosť. Prakticky by šlo o podobný produkt, akým je Amazon Astro.

Ďalším prototypom, na ktorom Apple pracuje, je displej s robotickým ramenom na stôl, ktorý by sa otáčal v závislosti od toho, kde sa jeho užívatelia práve nachádzajú. Jedným z využití tejto funkcie mali byť FaceTime hovory. Tam by sa displej hýbal podľa osoby na obrazovke, zrejme by to vychádzalo z funkcie Center Stage na iPade. V tomto ohľade však Apple natrafil na technické výzvy súvisiace s váhou robotického ramena a výkonnosti motoru v kombinácii s drobnými rozmermi podstavy. Niektorí ľudia z vedenia Applu navyše vyslovili pochybnosti nad praktickosťou takétoho produktu.

Tieto projekty vychádzajú z ešte ambicióznejšej iniciatívy, a to z vízie vytvoriť robota, ktorý by mohol robiť domáce práce, napríklad umývať riad. Vzhľadom na mimoriadne výnimočné technické výzvy, ktoré tento projekt prináša, je však zrejmé, že nejde o nič, čoho by sme sa dočkali v najbližších 10 rokoch. Kľúčovou súčasťou iniciatívy je pokrok v oblasti AI, kde sme sa v posledných rokoch dočkali napríklad rozmachu GPT modelov.

Na druhú stranu, ani dlhé roky vývoja nemusia znamenať nič. Spoločnosť pracovala totiž posledných 10 rokov aj na vlastnom aute, ktoré by nemalo volant a všetky osoby na palube by boli len pasažiermi. Z toho však napokon nie je nič.

Zdroj: Bloomberg

komentáre
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť