Prvá beta iPadOS 17.5 obsahuje zmienky o dlho chýbajúcej funkcii

Zdá sa, že po dlhých rokoch sa aj užívatelia iPadov dočkajú užitočných informácií o stave batérie svojho zariadenia.

Poukázali na to v zahraničnej komunite portálu MacRumors dvaja užívatelia Steve Moser a Aaron Perris. Obaja si všimli, že v kóde aktuálne testovanej verzie operačného systému iPadOS 17.5 sa po novom nachádzajú zmienky o menu Zdravie batérie. Toto sa nachádzalo v iPhone niekoľko rokov, na iPade však nie. Za zmienku stojí aj, že sa v systéme nachádza veta poukazujúca na fakt, že užívatelia uvidia aj počet cyklov – niečo, čo bolo doposiaľ dostupné iba na Macu a po novom výhradne na iPhone 15.

Hoci sa dnes v bete systému iPadOS 17.5 nenachádza prístupné menu k zdraviu batérie, v systéme sa nachádza niekoľko nových viet poukazujúcich na fakt, že funkcia sa nedostala do systému omylom, ale že ju Apple naozaj pripravuje:

  • “iPad musí byť pravidelne používaný bez pripojenia k zdroju napájania, aby zobrazoval maximálnu kapacitu.”
  • “Toto je počet razov, po ktorý iPad využil kapacitu batérie.”
  • “Batéria iPadu funguje podľa očakávaní.”
  • “Batérie iPadu, podobne ako všetky dobíjateľné batérie, majú obmedzenú životnosť a eventuálne môže byť nutné ich servisovať alebo vymeniť.”
  • “Pôvodná batéria bola navrhnutá na udržanie kapacity X pri počte cyklov X v ideálnych podmienkach. Skutočný stav batérie závisí od viacero faktorov, vrátane toho, ako sa iPad používa a ako pravidelne je nabíjaný. Jednoročná záruka zahŕňa servis poškodenej batérie popri ostatných právach vyplývajúcich z miestnych zákonov.”

V bete operačného systému iPadOS 17.5 sa taktiež nachádzajú zmienky o štvrtej revízii Apple Pencil. S plánovaným a dlho očakávaným uvedením novej generácie iPadu Pro a iPadu Air, ktorý bol naposledy aktualizovaný pred dvomi rokmi, sa totiž očakáva aj uvedenie vylepšeného modelu “ceruzky”. Zatiaľ nie je jasné, aké všetky vylepšenia bude obsahovať, je však možné, že by sa jednalo o funkcie prístupné výhradne pre nový iPad Pro s OLED displejom.

Treba poznamenať, že Apple uviedol na trh dovedna tri modely Pencil. Prvá generácia s Lightning konektorom bola uvedená na trh spolu s prvým iPadom Pro. Nasledovala druhá verzia, ktorá mimo iného priniesla bezdrôtové nabíjanie cez bok tabletu. Za tretiu generáciu sa považuje model určený primárne pre iPad 10. generácie, ktorý má namiesto Lightning konektoru USB-C. Štvrtá zatiaľ predstavená nebola.

Aaron Perris naznačil, že štvrtá verzia bude podporovať nové gesto “Squeeze”, čiže stlačenia. Podrobnosti nie sú celkom jasné, zdá sa však, že by mohla slúžiť na urýchlenie činností ako je pridávanie nálepiek, podpisov, textových polí či úpravu obrázkov. Na internete sa rovnako tak objavila informácia o možnej kompatibilite s visionOS a teda s okuliarmi Apple Vision Pro.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 17.4 potichu vylepšil bezdrôtové nabíjanie na iPhone 12

Apple v uplynulých týždňoch vydal očakávanú aktualizáciu iOS 17.4, ktorá sa sústredila predovšetkým na rozšírenie možností pre užívateľov Európskej únie. Okrem možnosti inštalácie aplikácií z alternatívnych obchodov však update priniesol ďalšie vylepšenia dostupné (takmer) pre všetkých.