Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Gemini
Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.

Hoci si bol Apple vedomý nástupu týchto technológií, neočakával, že by k ich rozmachu došlo tak skoro. Náhly vzostup popularity GPT aplikácií typu Bing alebo ChatGPT nechal vedenie spoločnosti Apple v šoku, a preto začala firma pracovať na dobehnutí zameškaného. Tim Cook na margo veci dokonca prehlásil, že v priebehu roka 2024 bude mať Apple viacero ohlásení v tomto ohľade. A že to myslí vážne, naznačuje už len nedávne ohlásenie MacBooku Air s M3 procesorom. Tam Apple viac ako kedy predtým vyzdvihoval Neural Engine čip a rôzne možnosti, ako AI zlepšuje prácu so softvérom.

iOS 18 by mal pre umelú inteligenciu na iPhone predstavovať najväčší míľnik. Teraz sa však zdá, že úspech sa nedostaví bez pomoci iných. Bloomberg a neskôr aj The New York Times prišli s tvrdením, podľa ktorého Apple diskutuje s Google o nasadení modelu Gemini na iPhone. S odvolaním na tri zdroje oboznámené so situáciou, NY Times píšu, že rokovania sú v skorom štádiu a nie je zatiaľ stanovený rozsah spolupráce. A áno, Apple pracuje na vlastnom LLM modeli. Ten však podľa dvojice informátorov zaostáva za konkurentmi, najmä ChatGPT a Gemini. Apple tak aspoň spočiatku mieni využívať konkurenčné služby.

V jednej krajine sveta však budú veci trochu iné. Čína totiž rozdáva povolenia na vybrané AI modely. Doposiaľ ich schválila 40, medzi ktorých patrí Ernie Bot od čínskeho Baidu. Práve tento model by mohol fungovať na iPhone v Číne, tvrdí The Wall Street Journal. Podľa WSJ je spolupráca s čínskymi firmami prakticky nevyhnutná, ak by Apple nechcel viesť beh na dlhé trate. Preto dáva zmysel uzavrieť spoluprácu rovno s najväčším hráčom na tamojšom trhu, a tým je Baidu.

Spolupráca medzi Apple a Google by v tomto aspekte bola výhodná pre obe strany. Apple by totiž vyriešil problém ešte pred ohlásením iOS 18, zatiaľ čo Google by získal okamžitý konkurenčný náskok voči OpenAI a jej modelu ChatGPT. Ten je prakticky najpopulárnejší a najznámejší. Google by vďaka Gemini na zariadeniach Applu získal prístup k užívateľskej základni s dvomi miliardami doposiaľ predaných produktov.

Zdroj: Bloomberg; The New York Times; The Wall Street Journal

komentáre
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.