Apple začal predávať Thunderbolt káble. Čo je to Thunderbolt?

Začiatkom tohto týždňa sa v Apple Store objavili nové perfiférie podporujúce Thunderbolt a nové káble s Thunderbolt koncovkami. Univerzálne slúžia na prepojovanie dátových zariadení a displejov s počítačmi, ktoré ho podporujú. Prvým takýmto počítačom bol MacBook Pro z febrnuára 2011. Neskôr sa k nemu pridal iMac a najnovšie aj neapplovský Sony VAIO Z.

Nový kábel Thunderbolt od Apple, zdroj: apple.comO technológii Thunderbolt

======== Technológiu pre univerzálny a vysokorýchlostný prenos dát vyvíjal niekoľko rokov Intel pod názvom Light Peak. Po spolupráci spoločností Intel a Apple (majú veľký podiel na súčasných univerzálnych zberniciach, ako sú Universal Serial Bus, FireWire a PCI Express) vznikol produkt Thunderbolt.

Thunderbolt porovnaný s ostatnými univerzálnymi zbernicami

Thunderbolt porovnaný s ostatnými univerzálnymi zbernicami, zdroj: apple.com

Thunderbolt poskytuje rýchlosť 10 Gbps. Kombinuje vysoký výkon rozhrania PCI Express a technológiu DisplayPort. Rovnakým káblom teda pripojíte výkonný externý harddisk aj displej. Na súčasnom MacBooku Pro sa nachádza jeden konektor pre Thunderbolt, ale zariadenia sa pripájajú v takzvanom „daisy-chain“ zväzku. Každé Thunderbolt zariadenie by malo poskytovať zároveň ďalší port na pripojenie ďalšieho zariadenia, atď. Takto za sebou zapojíte až 7 zariadení, pričom Apple Cinema Display ako posledný. Thunderbolt podľa Wikipedie podporuje pripojenie maximálne dvoch displejov. Ak by ste potrebovali hub, zatiaľ nie je k dispozícii, no podľa súčasnej ceny káblu Thuderbolt, prípadný „ThunderHub“ nebude vôbec lacná záležitosť.

Thunderbolt v spomínanom upgrade pre MacBook Pro nahradil predošlý MiniDisplay Port. Konektory Thunderbolt a MiniDisplay Port sú rovnaké, preto staré trojkáble k Apple Cinema Display nebude treba vymieňať. Musíte však displej pripojiť ako posledný. Je možné, že po najbližšej aktualizácii displejov od Apple nájdeme Thunderbolt výstup aj na samotnom LCD displeji.

Thunderbolt Daisy Chain

Daisy chain, do MBP pripojíte diskové pole a do disku zase displej.

Na svojich stránkach Apple predstavuje zopár zariadení, ktoré už je možné s novým portom využívať. Sú nimi napríklad RAID úložisko Pegasus, externý harddisk LaCie Little Big Disk, krabička BlackMagic UltraStudio 3D na strihanie videa a mnohé ďalšie. Aj keď je týchto zariadení veľmi málo, Apple už vydal aktualizáciu firmvéru s vylešeniami stability a výkonu.

Pegasus RAID systém

Hardvérový RAID systém Pegasus od Promise Technology, Inc. je jedným z prvých Thunderbolt zariadení. Model R4 so štyrmi slotmi pre (1TB) disky sa predáva v Apple Store za 999 USD (691 EUR). Prvé testy ukázali rýchlosť zápisu až 700 MB za sekundu, v čom je Pegasus až 21× rýchlejší ako FireWire alebo USB 2.0. Na jeho používanie je potrebné zvlášť kúpiť kábel Thunderbolt od Apple, ktorý je zatiaľ jediný na trhu.

Promise Pegasus R6 RAID systém

Promise Pegasus R6 RAID systém, Zdroj: apple.com

Macworld publikoval benchmarky systému Pegasus, urobené na iMacu a MacBooku Pro s veľmi priaznivými výsledkami pre Thunderbolt.

Portál MacRumors zhrnul viaceré známe informácie o tom, či Thunderbolt bude podporovať bootovanie z externého disku. Najprv sa predpokladalo, že to nebude možné, ale viacerí užívatelia už poukázali na to, že sa to dá. Apple nedávno aj zverejnil informácie o používaní Thunderboltu s Windows 7 pod Boot Camp.

Rozobratý Thunderbolt kábel

Server iFixit odhalil niektoré tajomstvá Thunderboltu, a čiastočne aj odôvodnil vysokú sumu, ktorú zaň Apple účtuje. Vrámci konektoru Thunderbolt, na koncovke káblu sa nachádza malý plošný spoj s čipom Genum 2033 na každej strane a niekoľkými ďalšími súčiastkami. Dva metre Thunderbolt káblu stoja 49 USD (34 EUR).

Intel oznámil, že v budúcnosti by mohli Thunderbolt káble byť optické, preto sa vybrali cestou „aktívnosti“ káblu s vlastným firmvérom. Takéto káble umožňujú popri optickom prenose dát aj prenášať elektrické impulzy čo prípadne umožní spätnú kompatibilitu. Podrobnejší traktát o cene a kvalitách tohto káblu publikoval portál arstechnica.com. Odpovede na niektoré často kladené otázky ohľadom tohto káblu odpovedal priamo Apple.

Obnažený Thunderbolt
Obnažený Thunderbolt 2

Obnažený Thunderbolt, Zdroj: ifixit..com

komentárov
  1. ”odjakziva” bolo tak ze 50$ = 50€ neviem z kej …… si vzal ze 34 eur. euro sa nesklonuje. jaj ano – poj……ny zakon o slov jazyku sklonuje aj napr.Marika Terminatorova, Hedviga Rambova…

    0
    0
  2. Ja si dovolim pochvalit autora za komplexnu myslienku a pouzitych niekolko zdrojov. Nejde len o clanok, ktory ma 7 riadkov a  je “splechnuty” aby nieco bolo ale skutocne obsahuje to co clanok obsahovat ma. Dakujem

    0
    0
  3. to pessimist: euro sa sklonuje ako akekolvek podstatne meno, to co si uviedol ako priklad je prechylovanie, takze zpet do skoly

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.