Týždeň v skratke: WWDC ’18, AR od Adobe, AirPlay 2 pre Sonos a ďalšie

Minulý týždeň sa konala dlho očakávaná WWDC konferencia, tento rok zameraná výhradne na softvér. V búrke nových oznámení sa však udiali aj iné veci.

Apple predstavil pomerne konzervatívny update v podobe iOS 12, zaujímavé vizuálne a funkčné zmeny pre macOS a taktiež nový watchOS a tvOS. Sonos ohlásil podporu pre AirPlay 2, na AR vlak naskakuje aj Adobe a Foxconn sa osamostatňuje.

Prečítajte si zhrnutie tých najzaujímavejších bleskoviek za uplynulý týždeň. Nielen z nášho webu a nielen zo sveta Apple.

WWDC 2018

Ak ste minulý pondelok premeškali livestream či naše články, všetky pokope ich nájdete na našom webe pod tagom WWDC 2018. Konferencia však priniesla množstvo čerstvých informácií, a to nielen o nových systémoch.

iOS 12 sa sústredí hlavne na menšie vylepšenia, no už teraz sa tešíme na praktické drobnosti ako zlúčené notifikácie, Siri skratky, či štatistiky o používaní telefónu. A nezabúdajme na vylepšený výkon!

iOS 12 prináša dôraz na výkon, Siri a nové aplikácie

Nie všetky novinky sa však zmestili do prezentácie. Zoznam podporovaných zariadení zas nájdete tu.

12 zaujímavých iOS 12 funkcií, ktoré Apple nespomenul

macOS Mojave zas priniesol nový sexy vzhľad s čiernymi oknami a pozadím. Okrem toho aj vítané zlepšenia pre Finder a nové apky. Na staré Macy ho však už nenainštalujete.

macOS Mojave: redizajnovaný App Store, vylepšený Finder, tmavý mód a nové aplikácie

Apple taktiež predstavil tvOS 12, watchOS 5, zrušil podporu pre prvú generáciu Apple Watch, vydal nové obaly a náramky a vyhlásil víťazov Apple Design Awards. Nový App Store prinesie bezplatné trial verzie, pozadia z iOS a macOS si stiahnete na tomto odkaze a videá z WWDC keynote nájdete zas na YouTube.

Tesne pred začatím WWDC sa akcie Applu vyšplhali na rekordných 193,32 dolárov. Hodnota spoločnosti sa tak vyštverala nad 950 miliárd dolárov.

Apple potvrdil, že v novom macOS Mojave sa zbaví grafickej knižnice OpenGL. Technológia bude stále podporovaná, avšak aplikácie s ňou sa nebudú dať aktualizovať. Spoločnosť odporúča využiť ich vlastný Metal.

Možno ste si nevšimli, no iOS 12 na iPade vyzerá trocha inak. Zmeny sa udiali v menubare, kde je teraz miesto na potenciálny výrez pre Face ID.

Craig Federighi v rozhovore pre Wired priblížil detaily o uľahčenom portovaní iOS apiek na Mac. Znova však vyvrátil fámy o Macu s dotykovou obrazovkou.

Apple bloger John Gruber aj tento rok hostoval svoju The Talk Show. Hosťom boli tento rok opäť poprední zamestnanci Applu – vieprezident pre marketing Greg Joswiak a viceprezident AR/VR Mike Rockwell.

Joswiak označil fámy o spomaľovaní starších iOS zariadení ako šialené a poukázal na nový iOS 12, ktorý podporuje aj starý iPhone 5s. Celé video relácie si môžete pozrieť na videu nižšie.

Hviezda sa vracia

V novinkách z WWDC sa trochu stratilo ostatné dianie v Apple svete. Ming-Chi Kuo napríklad “vstal z mŕtvych” a predpovedal cenu nových iPhonov.

Apple Music dostalo vylepšený webový widget a pár dní nato aj maličký redizajn pre desktop.

V rámci ďalšieho rozširovania mediálnej produkcie si Apple objednal nový seriál od producenta J.J. Abramsa. Dráma Little Voices sa bude zameriavať na skupinku mladých ľudí, ktorí sa snažia nájsť zmysel vo svojom živote.

Spoločnosť taktiež získala práva na sfilmovanie televíznej adaptácie románu Shantaram od Gregory Davida Robertsa. Scenár bude mať na starosti Eric Warren Singer (American Hustle).

S komponentami na nový iPhone je Apple zatiaľ kozervatívny. U dodávateľov si objednal až o 20 % kusov menej ako minulý rok.

Na Apple Store sa objavil nový 30W USB-C sieťový adaptér pre MacBooky, či na fast-charging iPhonov. Nahradil v ponuke staršiu 29W verziu, nevieme však prečo.

AR vo Photoshope

Trh so smart wearables stále rastie. Za uplynulý kvartál sa ich predaje zvýšili takmer o tretinu, zatiaľ čo tradičné hodinky poklesli o vyše 9 percent.

Adobe predstavil Project Aero, novú AR platformu, ktorá umožní tvorcom a dizajnérom prácu s obsahom priamo v reálnom svete. Pracovať bude priamo vo Photoshope a iných CC aplikáciách a využívať bude práve Applom predstavený AR formát .usdz.

adobe project aero

Podľa NYT majú k citlivým údajom používateľov Facebooku prístup viaceré veľké spoločnosti, vrátane Applu, Microsoftu a Samsungu. Tim Cook neskôr toto tvrdenie vyvrátil. Podľa neho nezískali ani od Facebooku nežiadali o žiadne dáta.

Alexa aj na zápästí

Budúcnosť prezliekacích kabínok by zas mohla byť v podobe iPhonu s infračerveným skenerom, ktorý by zmeral presné rozmery vášho tela.

Chcete aby váš iPhone slúžil ako detektor zbraní a výbušnín? Vyše tisíc eurový obal od firmy Royal Holdings ponúka presne túto funkcionalitu.

Sonos oznámil že s novými produktami prinesie aj AirPlay 2. Podporu dostávajú reproduktory Play:5, Playbase a Sonos One, ako aj všetky budúce zariadenia. Spoločnosť taktiež ukázala nový Sonos Beam.

sonos airplay 2

Apple Mapy dostali nové rozhranie na implementáciu webových zobrazení, podobne ako Google Maps.

Prečo FaceTime stále nie je otvoreným štandardom, ako pri jeho predstavení sľuboval Steve Jobs? Dôvodom sú zrejme legálne problémy ohľadom patentov.

Cheli by ste používať Alexu aj na svojich Apple Watch? Nová apka Voice in a Can to umožňuje prostredníctvom komplikácie na ciferníku hodiniek.

Záchody od Foxconnu

Apple údajne ukradol ikonu pre novú apku Siri Shortcuts od malého startupu menom Shift. Obrázok pre porovnanie nižšie.

Foxconn chce byť viac nezávislý od spoločností ako Apple. Svoju budúcnosť vidí v nedávno odkúpenom Belkine, či smart toaletách.

Spotify začalo licencovať hudbu priamo od interpretov. Žeby začiatok konca pre hudobné vydavateľstvá?

Apple propaguje nové Pride náramky vo svojich predajniach. Napríklad na londýnskej Regent Street. Časť zo ziskov poputuje na LGBT+ charity.

Do Apple Music tímu zavíta ďalší editor z BBC. Expert na hip-hop Ryan Newman sa tak pridá k iným talentom, vrátane tváre Beats 1 rádia, Zanea Lowa.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.