12 zaujímavých iOS 12 funkcií, ktoré Apple nespomenul

iOS 12 možno nie je updatom, ktorý mnohí očakávali, napriek tomu prináša vítané zlepšenia pre doterajšie zariadenia. A nielen čo sa týka výkonu a oprvy chýb.

Niektoré z nových funkcií v pondelkovej prezentácii ani neboli spomenuté. Pribudli napríklad vylepšené gestá pre iPhone X a iPad, manažovanie hesiel a bezpečnosť, skenovanie viacerých tvárí pre Face ID, chytrejšia Siri a ďalšie.

1) Multitasking na iPhone X

Pri manuálnom zatváraní aplikácií na iPhone X už nie je nutné najprv podržať ich náhľad a následne stlačiť ikonu s krížikom. Teraz ich stačí jednoducho posunúť smerom hore, rovnako ako tomu bolo na starších iPhonoch.

2) Nové rozhranie pre iPad

iPad v iOS 12 prevzal gestá z iPhonu X. Ovládacie centrum sa tak spúšťa potiahnutím z pravého horného rohu a potiahnutím Docku sa dostávate na domovskú obrazovku, alebo do menu multitaskingu.

Poprehadzovali sa tiež ikonky v menu bare. Čas a dátum sú teraz naľavo a ikony pre batériu a Wi-Fi v pravom rohu. Urobilo sa tým miesto pre potenciálny výrez na predné senzory na novom iPade Pro?

3) Viac tvári pre Face ID

Pribudla možnosť pridať ďalšiu tvár do Face ID autentifikácie. Apple funkciu nazýva ako “alternatívny vzhľad”, vhodný zrejme pre ľudí, ktorí často drasticky menia svoj výzor. Rovnako by to však malo fungovať aj v prípade, že sa chcete s niekým deliť o prístup do telefónu.

4) Automatické aktualizácie

Aplikácie sa vedia samé aktualizovať už od iOS 7, teraz túto možnosť dostávame aj pri samotnom systéme. Nové nastavenie sa objavilo pod položkou Aktualizácia softvéru – ako presne však bude fungovať, uvidíme až keď bude dostupná novšia verzia systému.

5) Zgrupovanie notifikácií

Túto novinku Apple v prezentácií načrtol, do detailu však už nešiel. Dostupné sú tri možnosti zobrazenia. Prvou je zoskupenie podobných aplikácií, podľa témy či využitia, druhou triedenie podľa konkrétnej aplikácie a do tretice môžete funkcie vypnúť. Vtedy sa budú naďalej zobrazovať chronologicky.

Taktiež pribudli možnosti pre tzv. “tiché” notifikácie, ktoré sa nezobrazia ako popup, ani na zamknutej obrazovke, ale dostanete sa k nim až po vysunutí notifikačnej lišty.

6) Chytrejšie heslá

Manažment hesiel sa v iOS zlepší, či už využívate vstavanú kľúčenku, alebo iné riešenia ako 1Password. Apple pridal nové API na zobrazovanie návrhov na heslá v menu s klávesnicovou predikciou a heslá uložené v Safari môžete vkladať aj do aplikácií tretích strán.

V návrhoch sa taktiež objavia jednorázové SMS heslá, takže ich nebude treba prepisovať, či kopírovať. Apple vás taktiež bude po novom vyzývať, aby ste nepoužívali dokola tie isté heslá, ale vytvorili si nové.

7) Siri vie nové triky

Siri sa naučila odpovedať na nové otázky, vrátane tém ako celebrity, jedlo, či motošporty. Taktiež vie hľadať heslá, či spomienky vo Fotkách. Aj keď nové Siri Suggestions v aktuálnej beta verzii ešte nie sú, v nastaveniach už môžete aktivovať ich zobrazovanie na zamknutej obrazovke.

8) Obmedzenie prístupu cez USB

Pribudli nové možnosti blokovania zamknutého telefónu. Vypnúť môžete prístup k apke Wallet a USB príslušenstvu. V druhom prípade sa automaticky zablokuje prístup k zariadeniu cez USB, ak je zamknuté dlhšie ako hodinu.

To značne obmedzí efektivitu crackovacích zariadení ako GrayBox, ktoré doteraz využívali napríklad vyšetrovacie zložky. Apple funkciu testoval ešte v predošlých verziách a časový interval vtedy nastavil na týždeň. Teraz je to len hodina.

9) Favicony v Safari

iOS aj macOS dostali podporu pre ikonky webstránok na jednotlivých taboch. Doteraz boli zobrazované len pri záložkách na Macu.

10) Štatistiky batérie

Do nastavení pribudli nové grafy zobrazujúce využívanie batérie za posledných 24 hodín, alebo 10 dní. K apke Screen Time, ktorá sleduje čas a využívanie telefónu, dostaneme aj widget na zamknutú obrazovku.

11) Otravné screenshoty

Ak používate iPhone X, určite sa vám stalo, že ste nechtiac urobili screenshot zamknutej obrazovky. Môže za to nová skratka bez Home buttonu. Na iOS 12 sa screenshoty nebudú robiť pri prebúdzaní telefónu zo spánku.

12) Vyhľadávanie textov

V Apple Music teraz môžete okrem názvov piesní a interpretov vyhľadávať aj konkrétny text ku skladbe. Za predpokladu, že v službe nejakým disponuje.

Foto: MacRumors a Apple

UložiťUložiť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.