Apple predstavil tvOS 12

Posledným operačným systémom z portfólia Applu je ten, ktorý beží na aktuálnych dvoch generáciách Apple TV. Nový operačný systém tvOS 12 prináša minimum noviniek pre vývojárov, ale veľa pre užívateľov.

Apple sa pochválil na úvod tým, že iTunes Store je najväčšou kolekciou 4K HDR filmov na svete. Navyše je pre užívateľov aj najrentabilnejšou. Všetky zakúpené Full HD filmy sú užívateľom automaticky dostupné v 4K rozlíšení, ak ich podporujú, a táto vec sa v tvOS 12 posunie ďalej. Veľkou novinkou je totiž podpora Dolby Atmos, vďaka čomu je Apple TV 4K prvým streamovacím boxom na svete, ktorý podporuje túto technológiu. Dolby Atmos posúva priestorový zvuk ešte ďalej tým, že dokáže emulovať konkrétnu pozíciu zvuku v priestore. Treba na to však kompatibilné domáce kino alebo soundbar.

Pribudnú tiež nové šetriče obrazovky z ISS, kde budeme môcť sledovať pohľad na Zem, ako vyzerá cez deň alebo aj v noci. Okrem toho pribudne možnosť prepínať sa medzi screensavermi pomocou gesta a v spodnej časti obrazovky sa tiež zobrazujú lokácie, kde boli tieto klipy natočené.

tvOS 12 Earth Screensaver

Ďalej môžeme vidieť prvé lastovičky, ak ide o integrovanie káblovej televízie do Apple TV. Spoločnosť Apple spojila sily s niekoľkými poskytovateľmi káblového vysielania, vrátane Canal+ vo Francúzsku, Salt. vo Švajčiarsku a amerického Charter Spectrum na to, aby dali zákazníkom možnosť využiť na sledovanie televízie nielen klasický set-top box, ale aj Apple TV. Len vďaka Charter Spectrum bude môcť na sledovanie televízie využiť Apple TV až 15 miliónov predplatiteľov v USA. Navyše sa takáto verzia televízneho vysielania dočká prepojenia so Siri a aplikáciou TV.

Predplatitelia navyše nebudú musieť nič zadávať do Apple TV! Kým pred rokom pribudla funkcia Single Sign-on, tak tento rok ju nahrádza funkcia Zero Sign-on. Stačí, aby ste mali Apple TV pripojenú k sieti svojho káblového operátora a o potrebné prepojenie služieb so zariadením sa postará už samotná spoločnosť. Okrem toho budete môcť Apple TV po novom ovládať s diaľkovými ovládačmi od firiem Savant alebo Crestron.

Podobne ako pri ďalších systémoch, tak aj novinky do tvOS dorazia na jeseň/podzim.

tvOS 12 Television

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.