Apple predstavil watchOS 5

Apple na dnešnej WWDC predstavil nový operačný systém pre inteligentné hodinky, watchOS 5.

Po stopách iOS 12 sa aj Apple Watch dočkajú vylepšenej Siri, čo platí ako o samotnej asistentke, tak o špeciálnom ciferníku. Siri bude podporovať dodatočné novinky ako novo predstavené Skratky a podporu aplikácií tretích strán, pričom sa veci sťahujú z iPhonu. Potešujúcou novinkou sú interaktívne notifikácie, ktoré môžu v podstate nahradiť aplikácie a umožnia ľuďom, aby priamo z upozornenia zaplatili, predĺžili rezerváciu alebo potvrdili check in. Siri sa tiež po novom zbaví nutnosti vyvolania príkazom “Hey Siri” – teraz stačí už len stačí priložiť hodinky pred tvár a Siri sa aktivuje sama.

watchOS 5 Siri New apps

Veľmi veľkou novinkou je tiež podpora WebKitu, takže po novom, ak vám niekto pošle odkaz a upozornenie vám dorazí na Apple Watch, budete si môcť prezrieť náhľad webovej stránky priamo na hodinkách, bez nutnosti vytiahnuť a zapínať iPhone. Pribudne tiež nová Podcasts aplikácia pre Apple Watch, ktorá už tým pádom nie je limitovaná len na “tradičné” zariadenia.

watchOS 5 WebKit

Ďalšia nová aplikácia, Walkie Talkie, pre zmenu umožní premeniť Apple Watch na pohodlnú vysielačku, ktorou viete svojim kamarátom, ktorých si vyberiete, okamžite v reálnom čase vyslať správu. Na prenos zvuku bude použitá v tomto prípade WiFi alebo mobilný internet na novom Cellular modeli Apple Watch.

V zahraničí tiež bude možné Apple Watch využiť aj na študentské účely, keďže sa ID karta bude dať vstavať do Wallet. Nutno dodať, že funkcia bude zatiaľ prístupná len pre študentov prestížnych amerických univerzít.

watchOS 5 Walkie Talkie

Finálnym veľkým upgradom systému watchOS 5 bude nová fitnes funkcionalita. Pribudne jóga, turistikaoutdoorový beh. U prvého budú hodinky sledovať primárne krvný tep, pri turistike zmenu nadmorskej výšky a pri outdoorovom behu napríklad kadenciu a tempo. V prípade tempa tiež budú chodiť upozornenia, ak to napríklad športovec preháňa alebo naopak ide až príliš pomaly. A aby ste držali krok so svojou športovou aktivitou, hodinky dostanú tzv. Aktualizácie stavu cvičenia.

Čo tiež isto ocení mnoho užívateľov–športovcov, je automatická detekcia športu. Akonáhle hodinky vycítia zmenu v pohybovej aktivite človeka, samé sa opýtajú, či majú alebo nemajú aktivovať upozornenia aktivity. Na športovú motiváciu pre zmenu pribudne funkcia Súťaže. Tu bude možné organizovať sedemdenné turnaje pre kamarátov, čo bude zahŕňať aj updaty o postupe jednotlivých účastníkov a tiež budú prítomné upozornenia na úspechy súperov. A ak vyhráte vy, dostanete odmenu.

watchOS 5 nie je kompatibilný s prvou generáciou Apple Watch – čo zahŕňa aj napríklad luxusné modely Apple Watch Edition. Podporované sú len modely Series 1, Series 2 a Series 3.

watchOS 5 New Activity

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.