iPad Pro mal pôvodne vyjsť už na jar 2015

Koncom týždňa sa na webe Bloombergu objavil rozhovor s viceprezidentom pre hardvér Applu, Johnym Srouji, ktorý má okrem iného na starosti vývoj čipov do iOS zariadení.

Rozhovor prináša množstvo zaujímavých informácií o tom, ako Apple dizajnuje vlastné čipy a taktiež pohľad do zákulisia produktov ako iPad Pro. Práve ten mal pôvodne vyjsť už na jar roku 2015, práce na veľkom tablete a Apple Pencil však boli pozadu a spoločnosť sa produkt rozhodla odložiť o niekoľko mesiacov.

Srdcom iPadu Pro mal byť čip A8X, ktorý bol predstavený s modelom Air 2, no posunutie na koniec roka by znamenalo, že drahý tablet zameraný na profesionálov by bol so svojim procesorom generáciu pozadu oproti novým iPhonom 6s. Vedenie Applu sa tak rozhodlo poveriť Sroujiho a jeho tím s vývojom ďalšej a výkonnejšej generácie A9X. Mali na to šesť mesiacov.

johny-srouji-2000x1200

Tím však tesný termín stihol a Sroujiho čakalo povýšenie na senior viceprezidenta hardvéru a 90 tisíc dodatočných akcií spoločnosti. Nový člen vysokého manažmentu v Cupertine však priznáva, že vývoj hardvéru pre Apple vôbec nie je jednoduchý. Keď je chyba v softvéri, jednoducho vydáte novú verziu, s hardvérom je to však iné. “Stačí ak spravíte zle jediný tranzistor. Je koniec.”

Dlhé interview ďalej do podrobnosti rozoberá dizajn vlastných čipov a taktiež motiváciu za nimi, ktorá sa datuje ešte do čias prvého iPhonu. Ten totiž využíval súčiastky od rôznych dodávateľov, výsledkom bol však pomerne pomalý telefón, ktorý by sa v budúcnosti nedokázal odlíšiť od konkurencie.

Celý rozhovor v angličtine nájdete na stránkach Bloomberg Businessweek.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.