Život bez Adobe Flash Playera

Flash Player môžeme považovať za neoddeliteľnú súčasť internetu a postupom času sa stal de facto aj internetovým štandardom. Ale mnohí používatelia zažívajú déjà veu a často počujú varovania od bezpečnostných expertov, ako útočníci dokážu využiť slabé miesta tohto pluginu a infikovať počítač škodlivým softvérom. Riadiť sa odporúčaním nepoužívať Flash Player, alebo ešte lepšie odinštalovať ho môžu byť trochu pritiahnuté za uši. Ale kto chce minimalizovať bezpečnostné riziká, môže to vyskúšať. Potom zostáva nezodpovedaná jedná otázka: Dá sa to vôbec v súčasnosti? Odinštaloval som Flash Player z počítača a skúšal som niekoľko týždňov byť bez tohto doplnku.

Čo je Flash Player?

Flash Player je bezplatný softvér od spoločnosti Adobe. Je dostupný ako plugin pre internetové prehliadače a podporuje všetky desktopové operačné systémy (OS X, Windows a Linux).

Softvér umožňuje prehrávať multimediálne súbory, ako napríklad videá, animácie alebo umožňuje zobrazovať reklamu na internetových stránkach. Taktiež slúži aj na vykresľovanie mnohých populárnych internetových hier, napríklad aj na Facebooku.

Žiadny Flash, žiadny problém

Podľa údajov od spoločnosti Adobe, je Flash Player nainštalovaný až na 99% počítačov pripojených k internetu. Jeho veľká rozšírenosť je pravdepodobne jeden z najväčších dôvodov, prečo sa útočníci zameriavajú na tento plugin. Je aj dosť zastaralý a preto musí byť neustále aktualizovaný.

Často môžeme počuť z rôznych zdrojov, že sa našla bezpečnostná medzera a musíte aktualizovať na najnovšiu verziu. Znepokojujúce hlavne to, že pokiaľ sa objaví nová uplynie niekedy aj niekoľko týždňov ale najmä aj to, že sa to deje neustále.

K problémov sa vyjadril aj šéf bezpečnosti vo Facebooku Alex Stamos, ktorý cez Twitter žiadal Adobe, aby oznámili dátum ukončenia podpory.

https://twitter.com/alexstamos/status/620306643360706561

Počas letných mesiacov obľúbený internetový prehliadač Firefox v predvolenom nastavení zablokoval Flash Player. Hoci tento krok bol len dočasný, môžeme predpokladať, že v prípade bezpečnostných rizík budú nasledovať opatrenie aj iní vývojári.

Čo príde potom?

Pravdepodobne HTML5. Poskytuje veľa možností a podporuje ho každý moderný internetový prehliadač bez nutnosti inštalácie ďalšieho dodatočného softvéru. Umožňuje vlastne všetko čo Flash Player, ale bez Flash Playera.

Ako si váš internetový prehliadač rozumie s HTML5 môžete jednoducho otestovať na stránke html5test.com. A čím vyššie skóre dosiahnete, tým viac funkcií je podporovaných.

no flash_html5

Postupne aj mnohé internetové služby prechádzajú na tento štandard. Môžeme spomenúť napríklad populárny YouTube. Dokonca načítavanie videí je rýchlejšie a pri ich prehrávaní sa spotrebuje menej dát.

Záver

Dá sa vlastne fungovať bez Flashu? Odpoveď na túto otázku je zložitejšia.

Zobrazovanie webových stránok funguje bez problémov. Horšie je to s multimediálnymi súbormi. Hoci drvivá väčšina videí na internete mi fungovala, niektoré moje obľúbené servery stále používajú na prehrávanie multimédií Flash Player. Podobné je to napríklad aj s hudobnou službou Deezer, alebo s väčšinou hier na Facebooku. Takže aspoň v mojom prípade sa bez neho zatiaľ nezaobídem.

Ak chcete byť opatrní a nechcete inštalovať Flash Player do vášho Macu, môžete si  v prípade potreby tohto pluginu nainštalovať internetový prehliadač od Googlu, Chrome. Adobe Flash je priamo v ňom integrovaný a automaticky sťahuje dostupné aktualizácie.

no flash_záver

Mimochodom ak vás zaujíma čo si myslel Steve Jobs, môžete si pozrieť video, v ktorom sa v roku 2010 vyjadril k tejto téme.

Ako odinštalovať Adobe Flash z vášho Macu?

Adobe ponúka aplikáciu, pomocou ktorej si môžete odinštalovať Flash player. Stiahnuť sa dá z tohto odkazu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.