Kalkulačka po 14 rokoch konečne mieri na iPad

Je rok 2024, od vydania prvého iPadu uplynulo 14 rokov a spoločnosť Apple zrejme konečne vydá aplikáciu Kalkulačka na tablet.

Kalkulačku pre iPad tak museli poskytovať užívateľom len vývojári tretích strán, kde boli na výber buď platené alebo aj bezplatné verzie aplikácie s reklamami. Bolo však komické, že drobnosť, ktorú nájdeme ešte aj na Apple Watch, Apple nedokázal dať na zariadenia s oveľa väčším displejom. Apple situácii veľmi nepomáhal ani absurdnými výhovorkami. Podľa jeho predstaviteľov vraj ešte spoločnosť neprišla na spôsob, ako by mohla vyzerať kalkulačka na iPade dobre a prakticky. Čo je celkom paradoxné vzhľadom na to, že iPad celé roky fungoval prevažne ako zväčšený iPod touch.

iPadOS 18 by však mohol konečne eliminovať tento problém a užívatelia sa tak už nebudú musieť spoliehať na App Store či Siri. Je pritom otázne, ako bude aplikácia fungovať. Vieme však, podľa zdrojov portálu AppleInsider, že sa chystá výrazný remake aplikácie Kalkulačka na Mac.

V novej verzii macOS má mať Kalkulačka hneď niekoľko zásadných vylepšení. Na výber majú byť tri režimy zobrazenia (a funkcii) – obyčajná, vedecká, programátorská. Pribudnúť má za účelom komplexnejších matematických výpočtov prepojenie s aplikáciou Poznámky, ale aj história výpočtov. Tiež má byť priamo v užívateľskom rozhraní prístup k rôznym konverziám jednotiek a mien. Toto je pritom vec, ktorá bola v operačných systémoch od Apple dlhodobo integrovaná, pristupovať k nej sa však dalo cez Siri alebo Spotlight vyhľadávanie, nikdy priamo v aplikácii.

Ukážka aplikácie PCalc pre iPad (2017)

Zdroj: AppleInsider; MacRumors

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť