Prídu iPhony a iPady o mechanické Home tlačidlo? Nové gestá v iOS 4.3 ho nahradzujú

Jednou z najzaujímavejších noviniek, ktoré v iOS 4.3 môžu očakávať majitelia iPadov, sú úplne nové multi-touch gestá, ktoré využívajú 4 alebo 5 prstov. Načo slúžia nové gestá? Pomocou nich môžete jednoducho prepínať medzi aplikáciami, zobraziť multitasking tray alebo home screen. Viac v nasledujúcom vi­deu:

V súvislosti s týmito novými gestami sa rýchlo objavili špekulácie o tom, že Apple zvažuje odstránenie mechanického tlačidla Home v dolnej časti iOS zariadení. Apple by dokonca už mal testovať budúce generácie iPhonu a iPadu, ktoré žiaden Home button nemajú. Okrem mechanického prepínača na strane zariadenia a Sleep tlačidla na jeho vrchu tak budú všetky ostatné funkcie zariadenia ovládané výlučne dotykovými gestami.

iPad iPhone budúcej generácie

Takto si niektorí predstavujú budúce generácie iPadov či iPhonov

Na známom blogu Daring Fireball sa však objavili opodstatnené argumenty, prečo môžeme odstránenie Home tlačidla v blízkej budúcnosti vylúčiť. Práve viditeľné mechanické tlačidlo na prednej strane zariadenia je prvkom, vďaka ktorému sa s ovládaním iPhonu či iPadu rýchlo zoznámi aj úplný nováčik. Používateľom, ktorí s podobným zariadením od Apple nikdy nepracovali, by určite chvíľu trvalo, kým by objavili gestá fungujúce len za pomoci štyroch alebo piatich prstov.

komentárov
  1. Tak toto už hej ! Super ! :)
    Na iPade by som si vedel predstaviť absenciu Home Button. Ale na iPhone moc nie :D Malý display na také maćhanie rukami a prinajme si, že bez home to už nie je iPhone :P

    0
    0
  2. Inac ako napad je to dobry a hned som myslel na plny displej alebo urobit po celej ploche HOME na trojklik a aj na stiahnutie prstov.Musia mysliet aj na “jednu” ruku …
    Uvidime …

    0
    0
  3. Myslim si ze nove gesta z viacerimi prstami maju vyznam na iPade ale na iPhone su velmi nekomfortne kedze je to predsa len mensi display a tych prstov tam bude prilis vela…nebude to efektivne.

    0
    0
  4. Jestli přijdou, tak někdo vůbec nepřemýšlí. Protože když zamrzne software tak k čemu budou gesta ? Dvojhmat power+home button a 10 vteřin držet mi nejednou pomohl.

    0
    0
  5. mna skor zaujalo to prepinanie medzi oknami multitaskingu, takto by sa dalo vyuzit omnoho lepsie nez v sucasnosti s otravnymi klikanim na home button

    0
    0
  6. Osobne som zástancom Home button. Gestá by mali uľahčiť prácu, ale hardwarové riešenie je najspoľahlivejšie, hlavne keď človek potrebuje rýchly prístup. Neviem si dobre predstaviť gestá s piatimi prstami na iPhone…

    0
    0
  7. to je ono.. presne takato featurka mi chyba aj na MagicTrackpade – myslim tym integracia v celom OS, lebo Better Touch sa mi nechce nastavovat – nech za mna rozmysla Apple ako je to najvhodnejsie.. :)

    0
    0
  8. to je hlupost, skuste dat na iPhone 5 prstov. a teraz s nimi spravte gesto. no vidite, home button na iPhone urcite zostane!

    0
    0
  9. a dalsie zasadne argumenty proti:
    – iphone/ipod su male uz aj na trojprstove gesta
    – iphone/ipod je nutne uz pri dvojprstovom geste drzat v oboch rukach
    – nie vsetci ludia maju k dispozicii tolko prstov

    0
    0
  10. Dnes som sa u chirurga rozprával s pánom, ktorý má ufiknutý prst. Som zvedavý ako chcú prispôsobiť toto ovládanie takýmto ľuďom.

    0
    0
  11. Ludia, ved rozmyslajte. Urcite to nebude len nahrada. Tipujem to skor na doplnok na zaciatku objavovania novych moznosti a neskor mozno HW tlacidlo dostane na vyber v settingsoch, co s nim chcete robit.

    0
    0
  12. Home tlačítko bych každopádně nechal, ale tuhle funkci bych tam zapojil, v nastavení by se každý přece mohl nastavit, jak mu to více vyhovuje, ne? ;-) Já jsem pro..

    0
    0
  13. co to riesite. Samozrejme, ze home button ostane. Dualne ovladanie.
    este chyba piatimi prstami von = expose (resp mission control)
    alebo 4 prstami hore

    0
    0
  14. aj ked iPad a iPhone su skoro totozne zariadenia, uzivatelsky su uplne ine. iPhone primarne ovladame jednou rukou a palcom. Uz pouzitie dvoch prstov je krkolomne a neergonomicke a preto sa ani velmi nepouziva. Na druhej strane Ipad je velky a treba ho jednou rukou drzat, cize aj tak ho musime ovladat druhou rukou a tam uz je jedno ci jednym alebo piatimi prstami. tam potom uz ovladanie je podobne ako na trackpade, kde troj a stvroprstove gesta su vyborne, intuitivne.
    Chapem ze absencia home buttonu je lakava z hladiska elegancie, ale znova, iPhone ovladame 90 % palcom a teda je ergonomickejsie dvakrat tuknut na multitasking a raz na homescreen ako si uvolnit druhu ruku na pouzitie gesta. Naopak, Ipad je na home button celkom velky a je mozno jednoduchsie ho kompletne ovladat gestom, podobnym ako na trackpade (4 prsty dolava doprava mustitasking, “expose” homescreen).
    Co sa tyka tvrdeho resetu, da sa to osetrit aj inak, na IPhone su este 4 HW ovladacie prvky, da sa to vyriesit ich kombinaciami.
    iPad 1 je v zasade velky iPhone, ale myslim ze iPad 2 by mohol prevziat viac prvkov z Macu, pretoze ergonomicky aj uzivatelsky je niekde medzi. to plati aj pre SW, urcite by prospela vyssia trieda individualizacie, ked nieje nutne ho synchronizovat s pocitacom. SW updaty by sa kludne mohli stahovat tak ako sa stahuju app updaty.

    Mala poznamocka voci designu: leskle sklo je sexi, ale matne sklo trackpadu je 100% viac ergonomickejsie, prsty po nom tancuju ako baletka, oproti iPad / iPhonu kde sa lepia na leskly povrch. Viem ze by to asi znamenalo horsi kontrast, ale ked uz sme pri tych multitouch gestach, tam by to pomohlo ako sol

    0
    0
  15. Zvlastne, ze sa este nikto nepozastavil nad unlockovanim zariadenia – kedy ste minule unlockli svoj iPhone pomocou ‘sleep’ tlacidla?

    MacBlog by tiez mohol prestat pisat clanky zalozene na uplnych spekulaciach… ;)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.