Porovnanie kvality videa: iPhone 4S vs. zrkadlovka za skoro 2000 EUR

Už od predstavenia iPhonu 4S sa za priamu konkurenciu v oblasti fotenia považovali kompaktné fotoaparáty. Kvalitou fotografií je totiž iPhone 4S viac než dostačujúcou náhradou za väčšinu dnešných „point and shoot“ kompaktov. Samozrejme, digitálne zrkadlovky sú v inej kategórii a ich kvalitu zatiaľ nedosahuje ani iPhone 4S. Vďaka tomu, že na digitálne zrkadlovky pribudla možnosť nahrávať video, čo ocenilo množstvo amatérov aj profesionálov najmä vďaka širokej ponuke objektívov, sú stále viac používané aj na natáčanie videa a darí sa im vytláčať z trhu kamery. Aj keď v kvalite fotografií porovnávanie zrkadloviek s iPhonom 4S neprichádza do úvahy, v oblasti videa to tak jednoznačné nie je. Dokazuje to nasledujúce porovnanie kvality videa vytvoreného na digitálnej zrkadlovke Canon 5D Mark II v hodnote približne 2000 EUR a na iPhone 4S.

Zdroj: Flickr (Robino Films)Na zrkadlovke bol použitý objektív 50mm f/1.4 a nastavenia čo najviac podobné automatickým nastaveniam iPhonu 4S. Samozrejme, rozdiel v kvalite tu stále je. Zarážajúce je hlavne to, aký malý začína byť. Keď si porovnáme cenu oboch zariadení a možnosti ich využitia, rozdiely v ostrosti a farbách strácajú váhu. Na oboch zariadeniach urobíte kvalitné Full HD (1080p) video a ak ide len o osobné videá z vašich priateľov a rodiny, investícia do drahej kamery alebo fotoaparátu, ktorý naviac musíte (spolu s vašim iPhonom) všade nosiť a  obávať sa, či nebude lákať zlodejov, stráca opodstatnenie. Najmä ak vezmete do úvahy, že iPhone 4S budete mať so sebou takmer všade, a tak vám neuniknú žiadne dobré zábery.

komentárov
  1. Dosť zavádzajúce :)
    Porovnávať zrkadlo s mobilným telefónom sa nedá. Zaujímavý by bolo porovnanie v noci, alebo stačí v šere. Ďalej spomeniem prácu s hĺbkou ostrosti, použitie filtrov, stabilizáciu obrazu, externý mikrofón, vyváženie bielej, kompenzácia expozície (zosvetlenie, stmavenie), pripevnenie na statív a v neposlednom rade ergonómiu.
    Ale ako núdzovka iPhone určite stačí, kvalita je veľmi slušná.

    0
    0
  2. Co to je za kravinu ? Když chci video, tak si koupím kameru a tam iPhone ztrácí. Zrcadlovku si koupím když chci fotit. A leč má iPhone kvalitní foťák, tak na fullframe nemá.

    0
    0
  3. Toto porovnanie je skotocne komicke. Keby namiesto 5D pouzili kompakt nizsej strednej triedy, bolo by to mozno zaujimavejsie, no isto blizsie realnemu zivotu…

    0
    0
  4. Minimalne rozdiely? To z akej planety priniesli autora clanku? Tie rozdiely su obrovske. Mozno to na tomto amaterskom videu nie je je jasne, ale v HD verzii na full screen na vykalibrovanom monitore su rozdiely jasne a zretelne. A to nehovorim o  vymenach objektivu, o velkosti senzora a podobne. Ked chces natacat kamosov, ako chlastaju pivo v krcme, tak ti staci aj iPhone. Ak to vsak s tocenim myslis vazne a seriozne, tak Mark II s dobrym objektivom a holderom je skvela volba. By ste sa mozno cudovali, kolko klipov a dokumentov dnes vznika vdaka tejto masine.

    0
    0
  5. No kvalita je porovnatelna, len skoda ze iphone nema zoom (opticky) je mi jasne ze by sa to tam nezmestilo, ale skoda. V minulosti sa robili pridavne fotaky k mobilom, skoda ze nie je na iphone univerzalne rozhranie a nieco take sa neda spravit aj dnes, vacsine ludi staci 5Mpix a ty co chcu viac by si pripojili ext fotak (len CCD a optiku) zaznam by isiel do iPhone kde by som ho mohol dalej spracovat/ulozit atd.. takto by sa dala pripojit lepsia optika aj zoom a vyuzit potencial iphone.

    0
    0
  6. to je take, myslim ze nikto si nekupi mark II na tocenie rodiny a priatelov :), vo vsetkom ostatnom je iphone rovnako limitujuci ako hociktora ina point&shoot kamera. aj ked relativnou kvalitou sa blizia kvalite dslr.

    0
    0
  7. To je jako porovnat Ferrari 458 s formuli 1 a konstatovat ze obe dve jsou rychle… stejne je to kvalitou a moznostmi porad uplne jina trida.

    0
    0
  8. “ide len o osobné videá z vašich priateľov a rodiny”
    tam malo byt asi “pre vašich priateľov a rodinu”

    rozdiel v tych farbach, svetle a pod sa da pozorovat
    rad by som vedel ako je na tom s natacanim dynamickych scen, napr. sport

    0
    0
  9. Dobrý den,
    Ve článku je vše vysvětleno a chápu porovnávání. Když byla éra malých a blbých kamer co natačely 720p odsuzoval jsem to! Ale když přišel iPhone 4 s perfektní videem a možností obsah sestříha a rovnou poslat na web a to bez pc tak to mělo smysl (fotky z iPhonu nic moc oproti konkurenci). A když vidím srovnání iPhonu 4s a 5D markII tak žasnu, video je opravdu suprove, samozřejme nikdo netvrdí že je stejne nebo lepší ale porovnejte snímače optiku a pak se podívejte na video. klobouk dolu. Pokud bych natočil par záběru s 5D a hodil mezi ně pár záběru z iPhonu 4s tak by to bylo težko k rozeznání.
    Konečně dobrá kapesní kamera a za video se nemusí stydět!
    ps: mam C 7D a vím o čem mluvím.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.