Amazon predstavil dve nové “Cloud” služby na online ukladanie dát a prehrávanie hudby

Amazon pridal do svojej ponuky dve nové služby zamerané na ukladanie dát a prácu s nimi na vzdialených serveroch. Prvou je Amazon Cloud Drive, služba, ktorá vám poskytne až 5 GB priestor na serveroch Amazonu úplne zadarmo. Samozrejme, to nie je všetko, ak vám 5 GB nestačí, môžete si dokúpiť ďalší priestor, pričom každý ďalší GB stojí 1 USD za rok. Za 20 GB si teda zaplatíte 20 USD ročne, za TB (1000 GB) potom 1000 USD. Zákazníci, ktorí si v online obchode Amazonu s hudbou kúpia akýkoľvek album pred 31. decembrom, získajú na jeden rok 20 GB priestoru zadarmo. Na rozdiel od vašich bežných dát sa hudba zakúpená v obchode Amazonu neráta do predplateného limitu. To znamená, že aj keď budete používať napríklad len bezplatný priestor 5 GB, hudba zakúpená od Amazonu môže zaberať aj viac a vy nemusíte nič priplácať.

Amazon Cloud Drive

Druhou, k prvej doplnkovou službou, je Amazon Cloud Player, ktorý umožňuje prehrávať hudbu uloženú na Amazon Cloud Drive. Môžete tak urobiť buď cez online prehrávač kompatibilný s internetovými prehliadačmi Internet Explorer, Firefox, Chrome a Safari, alebo cez bezplatnú aplikáciu určenú pre mobilné zariadenia s operačným systémom Android. iOS, BlackBerry ani Windows Phone 7 podporované nie sú, na iOS nefunguje ani internetový prehliadač, a tak je táto služba pre majiteľov mobilných zariadení od Apple prakticky nepoužiteľná.

Tento krok Amazonu zrejme nebude úplnou náhodou. Už niekoľko mesiacov sa totiž špekuluje o tom, že niečo podobné chystá pre svojich zákazníkov aj Apple. Úplným prerodom by mala prejsť služba MobileMe, ktorá by taktiež umožňovala „Cloud“ systém ukladania dát na vzdialených serveroch (vrátane hudby), a následné online prehrávanie na akomkoľvek kompatibilnom zariadení bez potreby sťahovania. Takúto prerobenú službu MobileMe by mal Apple podľa špekulácií predstaviť už v apríli a cena by sa mala pohybovať okolo 20 USD za rok. Koľko dát za túto sumu dostanete známe zatiaľ nie je.

komentáre
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.