Novinky za uplynulý týždeň: HomePod sa blíži, Apple investuje, Tim Cook o batériach a ďalšie…

Tretí týždeň roku 2018 je za nami a s ním sa pomaly rozbiehajú aj nové informácie o Apple produktoch. Prečítajte si všetko dôležité, čo sa udialo minulý týždeň prehľadne a na jednom mieste.

Spoločnosť chce nový rok odštartovať s novým produktom, a ten sa pomaly blíži. Tim Cook komentuje stále prebiehajúcu kauzu o batériách pre iPhone, spoločnosť priblížila plány na rozvoj americkej ekonomiky, otvára nový Apple Store a stále je najuznávanejšou firmou na svete. Prečítajte si tiež o závislosti na smartfónoch, nových seriáloch z Apple produkcie a viac.

HomePod je na spadnutie

Minulý týždeň sa začali objavovať správy, že odkladaný reproduktor HomePod by konečne mohol uzrieť svetlo sveta. Najprv sa ozvali zdroje z čínskych továrni, ktoré údajne Applu odosielajú prvé zásielky. Teraz sa dozvedáme, že HomePod je už schválený americkými regulačnými úradmi. Apple tak môže spustiť jeho predaj prakticky kedykoľvek.

Navyše, ikonky objavené v poslednej bete iOS 11.2.5 ukazujú rôzne módy pre reproduktor, napríklad so stíšenou asistentkou Siri. Keďže HomePod beží na upravenej verzii iOS, Apple by mohol oznámiť jeho vydanie spolu s oficiálnou verziou nového systému.

Ikony v novom iOS. Zdroj: 9to5Mac

Tim Cook o iPhone a batériách

Apple sa stále potáca s minuloročnou baterkovou kauzou. Ohľadom spomaľovania iPhonov kvôli opotrebovanej batérií sa vyjadril už aj Tim Cook a prezradil, že iOS čoskoro v tomto smere prinesie novú funkcionalitu. Hovorí o možnosti vypnúť kontroverzné spomaľovanie výkonu – aj keď na úkor menšej stability telefónu. Tento update by mal prísť budúci mesiac.

Žaloby ohľadom spomaľovania iPhonov sa okrem Francúzska spustili už aj v TalianskuJužnej Kórei. Podobné prípady sa ďalej množia aj v Spojených štátoch. Nejde pritom o jedinú tému, na ktorú sa bude spoločnosť súdiť. Otvoril sa totiž prvý prípad ohľadom nedávnych zraniteľností Meltdown a Spectre.

O výmennom programe s batériami a dôvodoch za ním sme sa taktiež rozpísali v samostatnom článku. Ak teda nemáte celkom jasno v tom, prečo Apple ponúka batérie za zvýhodnenú cenu, či máte na výmenu nárok aj vy, alebo ako postupovať, nezabudnite si ho prečítať.

Všetko čo potrebujete vedieť o programe výmeny batérií na iPhone

Veľké čísla

Apple minulý týždeň taktiež odprezentoval svoje ambiciózne plány ohľadom investícií do americkej ekonomiky, vytváraní nových pracovných pozícií a daniach. Spoločnosť chce v Spojených štátoch investovať 350 miliárd dolárov, vytvoriť 20 tisíc pracovných miest a taktiež priniesť zahraničné zisky späť domov.

Okrem toho v rámci daňovej reformy ponúkne všetkým zamestnancom bonusy v akciách a rozhýbala sa aj kauza medzi EÚ a Írskom. Apple bude musieť Európskej komisii vyplatiť 13 miliárd eur v daniach.

Apple plánuje veľké investície do americkej ekonomiky a nových pracovných pozícií

Apple sa taktiež po 11-ty rok umiestnil na prvej priečke rebríčka najuznávanejších spoločností sveta od publikácie Forbes. Opäť tak predbehol Amazon, Alphabet (Google), Disney, či Microsoft.

Keď už hovoríme o číslach, podľa najnovších štatistiík si iOS 11 nainštalovalo celkom 65 % používateľov Apple ekosystému. Oproti začiatku decembra ide o 6-percentný nárast. Napriek tomu takmer tretina používateľov stále beží na iOS 10 a 7 % na ešte starších verziách.

Nový (a starý) hardvér

MacBook Pro v tomto roku nečakajú žiadne veľké zmeny. Aspoň podľa informácií z Ázie, ktoré pripúšťajú maximálne upgrade Intel procesorov, či zníženie cenovky.

Zato iPhone prinesie najbližšie dva roky vítané vylepšenia. O konkrétnych nových funkciách zatiaľ nevieme nič, vylepšiť by sa však mali tie súčasné – napríklad Face ID.

V roku 2019 by mohol Apple prísť s kompaktnejším senzorovým modulom, ktorý by značne zredukoval znamienko krásy na iPhone X. Výrez s Face ID by sa mal pritom už tento rok objaviť na všetkých nových iPhonoch a taktiež na iPade Pro.

Minulý týždeň sme okrem toho oslávili okrúhle výročie predstavenia prvého MacBooku Air. Z poštovej obálky ho Steve Jobs na pódiu vytiahol presne pred desiatimi rokmi.

Prvý Apple Store v Kórei a Sci-Fi s Abramsom

Apple oznámil, že ich v poradí už 500. kamenná predajňa a zároveň prvá v Južnej Kórei, bude slávnostne otvorená túto sobotu. Stane sa tak len pár týždňov pred odštartovaním Zimnej olympiády v Pchjongčchangu.

Fasáda prvého kórejskeho Apple Storu. Zdroj: Twitter

V Cupertine si taktiež objednali 10 epizód komediálneho seriálu v hlavnej úlohe s herečkou Kristen Wiig. Produkciu bude mať na starosti Reese Witherspoon a jej spoločnosť Hello Sunshine.

O nový video obsah Apple bojuje aj na Sci-Fi fronte. S gigantom HBO sa údajne naťahuje o nový seriál z pera producenta a režiséra J.J. Abramsa.

Fanúšikov klasického rocku zas určite poteší skupina Def Leppard, ktorá sa po dlhých rokoch objavila na streamovacích službách. Jej diskografiu teraz nájdete ako na Apple Music, tak aj Spotify a ďalších službách.

Závislosť na iPhone, chyba v iMessage a nový Office

Čo sa týka softvéru, odhalený bol otravný bug v aplikácií Správy na iOS a Macu, ktorý ju dokáže kompletne zamrznúť. Oprava sa blíži v novej verzii iOS.

Apple redizajnoval webové rozhranie pre App Store, no na inštalovanie apiek budete aj naďalej musieť využiť priamo svoje iOS zariadenie. Spoločnosť taktiež najala špecialistov z dátového startupu zo Silicon Valley, pracovať budú na reklamných algoritmoch a analytike.

Medzitým sa Facebook (opäť) nechal počuť, že ich Messenger apka je z hľadiska používateľského rozhrania totálny bordel a tento rok ju plánujú výrazne upratať. Či sa v nej konečne zbavia aj tony zbytočných funkcií, sa budeme musieť nechať prekvapiť.

Microsoft Office pre Mac pridáva nové možnosti spolupráce na dokumentoch v reálnom čase. Okrem toho dostane Word, Excel a PowerPoint automatické ukladanie dokumentov do cloudu.

Zaujímavý článok sa objavil v New York Times. Autor sa v ňom rozpisuje na tému závislosti na smartfónoch a spôsoboch, akými by sa dala predísť u dospelých aj detí. Navrhuje, aby Apple do iOS zakomponoval funkcie ako štatistiky používania rôznych aplikácií. Keď by sme trávili napríklad priveľa času na Facebooku, telefón by nám poslal notifikáciu – podobne ako napríklad Apple Watch vyzývajú, aby ste sa postavili od stola.

V neposlednom rade, ak uvažujete nad kúpou nového auta s podporou CarPlay, asi sa vám nebude páčiť nová taktika od BMW. Hovorí sa, že automobilka by túto funkciu rada spoplatnila prostredníctvom ročného predplatného.

UložiťUložiť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.