Apple plánuje veľké investície do americkej ekonomiky a nových pracovných pozícií

Apple tento týždeň oznámil plány na “nakopnutie” americkej ekonomiky. Najbližších päť rokov chce lokálne investovať 350 miliárd dolárov.

Okrem vyššie spomínanej sumy plánuje Apple len tento rok vo svojej domovskej krajine investovať 55 miliárd dolárov, prostredníctvom nových pracovných pozícií, investícií do lokálnych výrobcov, či App Store ekonómie.

Spoločnosť chce posilniť svoje postavenie v Spojených štátoch a navyšuje svoj fond na vytváranie pracovných miest z terajšej miliardy na celkom 5 miliárd dolárov. Apple už investoval 200 miliónov do výrobcu tvrdeného skla Corning, či 390 miliónov do spoločnosti Finisar, ktorá vyrába komponenty do TrueDepth kamery na iPhone X.

V tlačovej správe ďalej oznamuje, že chce priniesť väčšinu svojich zahraničných ziskov späť do Spojených štátov. Odhaduje sa pritom suma 245 miliárd, čím by pri približne 15-percentnej dani prispel do štátneho rozpočtu obrovskou sumou 38 miliárd dolárov.

Obrovské investície a daňové reformy

V Spojených štátoch taktiež plánuje vytvoriť celkom 20 tisíc nových pracovných pozícií, predovšetkým vo svojich nových campusoch. Okrem nedávno dokončeného Apple Parku v Cupertine pripravuje Apple aj ďalšiu lokáciu, ktorá bude spočiatku sídlom pre zákaznícku podporu. Podrobnosti o nej by mal špecifikovať v priebehu tohto roka. Veľké investície sa budú týkať aj dátových centier – výstavba práve začala na novom dátovom centre v meste Reno v Nevade.

Tim Cook Apple Reno dátové centrum
Tim Cook počas rozhovoru na mieste výstavby dátového centra v Nevade. Zdroj: ABC News

V rámci novej daňovej reformy v US spoločnosť taktiež plánuje svojim zamestnancom po celom svete vyplácať bonusy v podobe firemných akcií v hodnote 2 500 dolárov. Tie by mali do platnosti prísť v najbližších mesiacoch.

Írske dane

Nové správy sa objavili aj ohľadom vyplácania daní v Európe. Európska komisia prikázala írskej vláde, aby od Applu vyzbierala 13 miliárd eur. Aj keď súdny spor medzi Írskom a Európskou úniou ešte zďaleka nie je u konca, vyzbierané peniaze budú medzičasom držané v podmienečnom účte v zahraničí.

Apple bude túto sumu musieť vyplatiť medzi marcom a septembrom tohto roku. Spoločnosť si aj naďalej stojí za svojim stanoviskom, že postupuje podľa zákonov a únii nedĺži žiadne peniaze.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.