Prvý MacBook Air dnes oslavuje desať rokov

Pred desiatimi rokmi predstavil Steve Jobs ďalší prelomový produkt. MacBook Air. V tom čase najtenší notebook na svete. 

Po tom, čo bol predstavený AirPort Time Capsule a oznámené novinky zo sveta iPhone a Apple TV, vystúpil Steve Jobs na pódium a zobral do ruky manilovú obálku. Vytiahol z nej tenký MacBook Air. Osadenstvo na Macworld tento nový produkt privítalo obrovským aplauzom, zatiaľ čo Jobs držal počítač na svojej dlani.

Jeho hrúbka ale mala svoju cenu. Základný model, teda procesor 1,6GHz Intel Core 2 Duo, 2GB RAM a 80GB HDD stál vtedy 1,799 dolárov. MacBook Air mal k dispozícií aj silnejšiu verziu. Výkonnejší MacBook Air v tom čase stál o 300 dolárov viac ako základný Mac Pro a disponoval procesorom 1,8GHz Intel Core 2 Duo a 64GB SSD diskom.

MacBook Air bol vo viacerých ohľadoch pre spoločnosť “prvým”. To preto, lebo bol prvým počítačom od spoločnosti Apple bez CD/DVD mechaniky, prvý s multi-touch trackpadom, prvý s možnosťou SSD disku, prvý s váhou približne niečo cez kilogram a prvý s displejom bez prímesi ortute.

Taktiež mal aj veľmi zaujímavý prístup ku konektorom. Ak by ste ich hľadali po stranách počítača, hľadali by ste márne. Tým, že bol prvý model MacBooku Air relatívne zaoblený, musel Apple nájsť spôsob, ako do neho zakomponovať konektory bez toho aby museli zmeniť dizajn. Nakoniec sa stalo to, že všetky tieto konektory (USB, vstup na slúchadlá, micro-DVI port) boli schované vo výsuvnom paneli zo spodnej strany notebooku.

Stephen Hackett z 512 Pixels zverejnil na MacStories svoju skvelú prácu s názvom The MacBook Air: A Decade’s Worth of Legacy, ktorá sa ponára do histórie tohto notebooku. Dokonca vytvoril aj video, ktoré si môžete pozrieť nižšie.

O dekádu neskôr zostáva MacBook Air naďalej v ponuke Apple. Pravdepodobne ale iba kvôli jeho nízkej cene. Okrem menšieho zvýšenia výkonu nebol MacBook Air aktualizovaný od Marca 2015. Je možné, že sa dokonca prestane predávať, keď Apple usúdi, že jeho 12 palcový MacBook môže byť v predajniach s cenovkou približne 999 dolárov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.