Zhrnutie: Čo očakávame od konferencie WWDC 2016?

Apple dnes rozposlal pozvánky na každoročnú WWDC vývojársku konferenciu. Konať sa bude od 13. do 17. júna 2016.

Konferenciu tradične odštartuje úvodná keynote prezentácia v hale Bill Graham Civic Auditorium v San Franciscu, ktorá sa začne v pondelok 13. júna o 10:00 miestneho času, teda o 19:00 u nás.

wwdc16-about-bill-graham-civic-auditorium

Apple tu plánuje predstaviť novú generáciu systémov iOS a OS X, no očakávame aj ďalšie novinky. Čo všetko o nich vieme a čo všetko si pre nás Apple nachystal? Čítajte ďalej.

OS X 10.12

OS X 10.12 by mal po minuloročnom El Capitanovi, ktorý sa sústredil prevažne na zvýšenie výkonu a optimalizáciu systému priniesť výraznejšie zmeny a hneď niekoľko nových funkcií. Čo všetko sa však v novom systém objaví, zatiaľ netušíme.

os-x-10-12

Siri

Vlajkovou loďou po funkčnej stránke by však mala byť Siri, ktorá po rokoch konečne príde aj na Mac. Na internete sa objavilo už niekoľko vizualizácií a screenshotov ukazujúcich ako bude hlasová asistentka na veľkej obrazovke vyzerať.

Siri podľa všetkého dostane vlastné tlačidlo v hornom menu bare, ktoré aktivuje malé okno s charakteristickou farebnou vlnovkou. Funkcia sa taktiež bude dať aktivovať pomocou tlačidla v Docku, podobne ako napríklad Mission Control.

Siri-Mac-9to5mac siridockicon1012

Touch ID a vylepšené Fotky

Iné jazyky hovoria o ďalšej funkcií z iOS – Touch ID senzore. Apple údajne nepracuje len na zabudovaní senzora odtlačkov prstov do nových MacBookov, ale snaží sa túto funkciu sprístupniť aj majiteľom starších strojov. Využívať by na to mal spárovaný iPhone, pomocou ktorého sa počítač automaticky odomkne, ak sa nachádza v jeho blízkosti.

S OS X 10.12 budeme môcť Mac odomykať aj pomocou Touch ID v iPhone

Treťou funkciou, o ktorej sa hovorí, sú vylepšenia pre natívnu aplikáciu Fotky, ktorá by mala priniesť predovšetkým lepšie nástroje na úpravu snímiek.

Názov

V neposlednom rade je taktiež možné, že Apple toto leto systém OS X premenuje späť na macOS. Lepšie tak bude zapadať k ostatným systémom ako iOS, tvOS a watchOS.

Ako sa bude nová verzia volať? V duchu tradície, ktorú spoločnosť začala s OS X Mavericks pôjde zrejme opäť o slávne miesto v Kalifornii. Medzi názvy, ktoré si Apple patentoval patrí napríklad Big Sur, Redwood, Sierra, Mojave, či Skyline.

iOS 10

O iOS 10 je toho prekvapivo známeho ešte menej ako pri OS X. Po veľkých dizajnových a funkčných zmenách vo verziách 7 až 9 možno Apple po funkčnej stránke spomalí – necháme sa však prekvapiť.

Povráva sa o predstavení samostatnej Home aplikácie, pomocou ktorej by sme mohli lepšie spravovať inteligentné domáce spotrebiče na platforme HomeKit. Taktiež sa hovorí o možnom sprístupnení Siri aj vývojárom aplikácií tretích strán. Len toto samotné by si vyslúžilo veľkú pozornosť. Najväčšou zmenou v systéme však bude pravdepodobne opäť hudobný prehrávač.

iOS 10 prinesie dizajnové zmeny, Siri pre aplikácie tretích strán a ďalšie novinky

Apple Music

Rok po predstavení novej služby je Apple pripravený úplne ju prehodnotiť. Napriek pomerne úspešným číslam Apple Music podľa mnohých nespĺňa vysoko nastavené štandardy kvality, a to nielen po stránke dizajnu.

V pláne je kompletný redizajn služby, ktorý by mal začať na iOS a neskôr sa presunúť aj na Mac s úplne novou verziou iTunes. Dizajn bude podľa všetkého zameraný na zjednodušenie navigácie a prinesie prevažne čiernobiele rozhranie s dôrazom na obaly albumov. Zmenami prejde organizácia playlistov, ponuka New sa zmení na Browse a odstránená z menu by mala byť aj pomerne neúspešná sociálna funkcia Connect. Pribudnú údajne aj nové funkcie, napríklad podpora pre texty piesní.

Apple Music 2.0 bude mať čiernobiele rozhranie s dôrazom na obaly albumov, pribudnú tiež texty skladieb

Nové Macy

Veľký otáznikom WWDC 2016 aj naďalej ostáva nový hardvér, konkrétne počítače Mac. Update si žiada veľká väčšina lineupu s výnimkou iMacov – predovšetkým však Mac Pro z roku 2013 a MacBooky Pro, ktoré po štyroch rokoch čakajú na nový dizajn.

MacBook Pro

O predstavení novej generácie MacBookov Pro sa hovorí už dlhší čas a ich debut sme očakávali práve na WWDC. Nedávna správa od známeho analytika však tvrdí, že ich uvidíme až koncom roka.

macbook-pro-2016-leak4

Nové Pro laptopty by mali priniesť tenšie telo, Skylake čipsety a Thunderbolt 3/USB-C porty. Včera uniknuté zábery kovového tela naznačujú na radikálnejší dizajn, ako možno mnohí očakávali. Ten sa nesie v duchu 12″ MacBooku a okrem slúchadlového jacku ponúka len štyri USB-C porty.

Zaujímavou funkciou môže byť aj OLED displej nad klávesnicou, ktorý by mal nahradiť horný rad funkčných kláves. Medzi ďalšie novinky bude patriť takzvaná motýliková klávesnica z malého MacBooku a prípadný Touch ID senzor.

Unikli zábery nového MacBooku Pro, obsahuje štyri USB-C porty a miesto pre dotykový OLED panel

Thunderbolt Display

Zo spánku sa zdá sa prebral aj mýtický Retina Thunderbolt displej, ktorý by konečne priniesol čerstvý vietor do plachiet zastaralého externého displeju od Applu. Jeho zásoby v posledných týždňoch miznú z políc obchodov, čo je často predzvesťou pripravovaného updatu.

Predstavenie samostatného 5K monitora predsa len dáva na WWDC zmysel. Na jeho prevádzku bude totiž treba Thunderbolt 3, ktorým budú spočiatku disponovať len nové MacBooky a možno Mac Pro.

Thunderbolt displeje miznú z Apple Storov, čaká nás na WWDC update?

Ostatné

Budeme úplne spokojní, ak sa na konferencii objavia všetky vyššie spomínané produkty, no Apple môže mať aj jeden či dva triky v rukáve. Môže ním byť napríklad samostatný Siri reproduktor na štýl konkurenčného Amazonu Echo, pomocou ktorého by ste mohli prehrávať hudbu, získavať informácie, či ovládať domácnosť. Poháňaný by mal byť novou generáciou rozpoznávania hlasu, na ktorej Apple pracuje.

Ďalším, aj keď menej pravdepodobným produktom môže byť nová generácia Apple Watch. Aj keď tá bude podľa mnohých informácií predstavená až v septembri spolu s novým iPhonom. Apple TV bude tiež čoskoro zrelá na update, ešte však neprešiel ani rok od predstavenia predošlého modelu. Práve nová Apple TV by taktiež mohla byť oným záhadným konkurentom reproduktoru Echo.

WWDC naživo

Úvodná prezentácia WWDC bude tak ako po minulé roky určite streamovaná naživo cez stránky apple.com. Taktiež ju budete môcť sledovať spolu s nami na webe MacBlog.sk, kde sa môžete tešiť na zhrnutie všetkých dôležitých noviniek.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.