Apple chce údajne použiť BMW i3 ako základ pre svoj vlastný elektromobil

Apple už dlhší čas pracuje na tajnom automobilovom projekte pod názvom Titan, ktorého výsledkom by mohla byť výroba vlastného elektrického auta. Nasvedčuje tomu okrem iného aj najímanie zamestnancov od konkurencie a expertov v danej oblasti – od priekopníkov ako Tesla, až po nedávnu akvizíciu z Chrysleru. Na nešpecifikovanom projekte v súčasnosti pracuje už vyše 200 zamestnancov, s plánovaným dátumom produkcie v roku 2020. Nemecký Manager Magazine teraz prináša novú správu o rokovaniach spoločnosti s BMW, Apple údajne prejavil záujem o konkrétny model z dielne nemeckej automobilky – BMW i3.

Elektrický hatchback dostal v brandži pomerne pozitívne ohlasy, no zďaleka nie je jediným a najlepším na trhu s elektromobilmy. Jeho unikátnou vlastnosťou je však veľmi ľahké telo, tvorené z uhlíkového vlákna – a práve to je stredobodom záujmu zo strany Applu. Správa dokonca tvrdí, že Tim Cook sa spolu s ostatnými vedúcimi spoločnosti nedávno stretol so zástupcami BMW v Lipsku, priamo na výrobnej linke automobilu. Apple s BMW údajne rokuje už od jesene 2014, no partnerstvo zatiaľ neuzavreli.

bmw-i3-orange

Podobné informácie vyšli na svet už v marci tohto roku, kedy sa vravelo o spolupráci týchto dvoch spoločností pri výrobe takzvaného Apple Car, taktiež založenom na modeli i3. BMW tieto správy poprelo, s komentárom, že spolu s Applom na výrobe ani vývoji auta nespolupracujú, no pravidelne komunikujú na témy ako prepojené vozidlá. Nemecká spoločnosť sa však nevyjadrila k možnosti, že Apple môže pracovať na vývoji “operačného systému” pre niektoré z portfólia ich vozidiel.

Či Apple skutočne pracuje na vývoji elektrického automobilu je stále otázne, niet však pochýb, že minimálne skúma potenciál tohto trhu. Rokovania s BMW a inými automobilkami ohľadom integrácie rozhrania CarPlay, ktoré umožňuje pohodlne ovládať iPhone pomocou zabudovanej palubnej dosky, však naznačujú na budúce rozšírenie vplyvu Applu v tejto oblasti. Tim Cook sa záujmom o automobilový priemysel taktiež netají – pri vydaní Apple Watch nezabudol spomenúť ich potenciál ako kľúče od auta. Ohľadom kolujúcich dohadov o akvizícii spoločnosti Tesla zas na marcovom ohlásení finančných výsledkov len vyhýbavo odpovedal, že s nimi nemajú vzťah a dodal, že sú momentálne veľmi sústredení na potenciál, ktorý prináša CarPlay.

bmw_i3_interior

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.