iPad plný aplikácií je ťažší, ako ten, na ktorom nemáte nič

Aj keď nadpis tohto článku môže znieť ako vtip, práve štúdiu tejto hypotézy sa venoval profesor počítačovej vedy, John D. Kubiatowicz z Kalifornskej univerzity, v Berkeley. Jeho výpočty vás môžu prekvapiť, ale skutočne sa mu podarilo dokázať, že iPad, alebo akékoľvek iné zariadenie s flash diskom, je ťažšie, ak je plné dát, v porovnaní so situáciou, keď na ňom nemáte nainštalované takmer nič. Ak ste dostali chuť si to overiť na kuchynskej váhe, sklameme vás – rozdiely sú samozrejme takmer nekonečne malé.

Rozdiel medzi vyplnenými 4 GB a rovnakým priestorom bez dát je 10⁻¹⁸ gramov, v prípade 64 GB iPadu by to teda bolo dvanásťkrát toľko. Dôvodom sú tranzistory vo flash pamäti, ktoré rozlišujú medzi 1 a 0 zachytávaním elektrónov. Po tomto zistení vás už zrejme neprekvapí, že podobne je nabitý iPad ťažší ako iPad s vybitou batériou. Rozdiel je však opäť nekonečne malý a nie je možné ho odpozorovať ani tými najcitlivejšími váhami, ktoré zvyknú mať citlivosť okolo 10⁻⁹ gramu.

komentárov
  1. crw, vidis? A keby si klikol na ten odkaz, zistis, to bola len otazka-odpoved. Nic viac. O ziadnej realnej “studii” sa tam nehovori…

    0
    0
  2. Nekonečně malý? Zamýšlíte se někdy nad těmi články když je píšete? 10⁻¹⁸ g je malá váha. To ano. Ale ne nekonečně malá. Když je něco nekonečně malé, tak je to 0 (i když i to není úplně přesné). Vždyť se na to stačí jen chvíli zamyslet.

    0
    0
  3. Cele zbytocne. Som zvedavy komu a co, tato vedomost, ulahci v zivote. Staci par krat pobehat prstom po displayi a mate tam viac (nad)vahy. :D

    0
    0
  4. Ibazeby ne a iPad sa formatuje 1 a zapisom udajov sa stava lahsim. Uprimne neviem ako sa formatuje v iOS ale ci to je 0 abo 1 nevie isto ani autor clanku nie studie.

    0
    0
  5. No s tym nabitym vs. vybitym iPadom by som si nebol taky isty. Princip vybijania baterie je ze na anode baterky je prebytok elektronov a na katode je ich nedostatok. Elektricky prud tak chce prejst z anody na katodu tak aby rozdiel mnozstva elektronov (potencial) bol nulovy. cize nedochadza k zvacssovaniu alebo zmensovaniu poctu elektronov ktore sa v danom (diskretnom) case nachadzaju. V pripade synchronizacie cez wifi taktiez nemoze dojst k zmeny hmotnosti, k nej vsak moze (a za predpokladu ze studia je pravdiva tak aj dojde) k narastu alebo poklesu mnozstva elektronov pocas nabijania.

    0
    0
  6. ” Rozdiel medzi vyplnenými 4 GB a rovnakým priestorom bez dát je 10⁻¹⁸ gramov, v prípade 64 GB iPadu by to teda bolo dvanásťkrát toľko. ”

    viem, ze zanedbatelny rozdiel ale nie 12krat tolko ale 16krat (lebo 64/4=16)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.