Super presné meranie teploty pre Apple Watch 8?

Apple získal iba pár týždňov pred odhalením novej generácie svojich inteligentných hodiniek patent na novú technológiu.

Patent, ktorý ešte nestihol vychladnúť

Už o pár týždňov nás čaká predstavenie Apple Watch Series 8. Apple zdá sa, nezaháľa ani teraz – aktuálne si zabezpečil ochrannú známku na technológiu merania telesnej teploty. V patente sa síce spomína, že technológia je vhodná pre akékoľvek zariadenie, no v nákresoch jasne vidno práve smart hodinky. Dokumentácia hovorí o vysoko presnom senzore pre meranie absolútnej teploty.  Technológia má v texte názov Temperature gradient sensing.

Nový patent sa viaže k zariadeniu, ktoré je vybavené systémom pre meranie teploty. Ten pozostáva zo senzoru a sondou pre zisťovanie rozdielov v teplote. Sonda má dva konce, teplotný rozdiel sa počíta medzi nimi. Jedna časť systému sa dotýka povrchu, ktorý je monitorovaný a druhá je pripojená k teplotnému senzoru. Rozdiel v napätí na oboch koncoch sondy je následne daný do súvislosti a z toho je odvodená teplota. 

Problematické meranie

Sledovanie telesnej teploty mal podľa renomovaného analytika Ming-Chi Kua Apple v pláne priniesť už minulý rok spolu s Apple Watch Series 7. Technológia však v tom čase nespĺňala požiadavky pred vstupom do testovacej fázy.

Problémom je okrem iného fakt, že hodinky nedokážu merať vnútornú telesnú teplotu hardvérom a musia sa teda spoliehať na algoritmus, ktorý počíta výsledok.  To, či Apple prinesie s novými hodinkami aj meranie teploty, sa už pochopiteľne rozoberá dlhšiu dobu a o tejto funkcii pre Apple Watch Series 8 už hovorilo viacero spoľahlivých zdrojov. Nové hodinky majú dostať minimálne dve nové funkcie zamerané na zdravie. Bude medzi nimi aj meranie teploty?

Nateraz odpoveď s určitosťou nepoznáme. Technológia by však mohla byť užitočná pri vyhodnocovaní vzorcov spánku či plánovaní tehotenstva, ktoré súvisí s telesnou teplotou. Apple sa navyše v posledných rokoch zameriava práve na ženské zdravie a teda by nová technológia zapadla do jeho plánov.

Bola by pre vás meranie teploty cez Apple Watch zaujímavé?

zdroj: MyHealthyApple

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.