Týždeň v skratke: WWDC, marcový Apple Event, nové produkty, o médiách a Siri…

Rok 2018 sa pomaly rozbieha aj pozvánkami na tohtoročné Apple eventy. Spoločnosť mimo iného oznámila júnovú WWDC, ale aj event konajúci sa koncom marca.

Na ňom by sme sa mohli dočkať zopár nových produktov, no špecifiká sú nejasné. Hovorí sa o lacnejšom MacBooku a vyjsť by konečne mohla aj nabíjacia podložka AirPower. Prečítajte si súhrn najzaujímavejších noviniek nielen od Applu za minulý týždeň.

WWDC 2018 už 4. júna

Každoročná softvérová konferencia WWDC sa bude tentoraz konať 4. až 8. júna v McEnery Convention Center v San Jose. Na mieste, kde sa odohrávala aj predošlý rok. Tradične nás čaká predstavenie nových operačných systémov iOS 12, macOS 10.14, spolu s novým watchOS a tvOS. Tie by sa mali, ako už vieme, tentoraz sústrediť na odladenie chýb a optimalizáciu – nie nové funkcie.

Apple ohlásil WWDC 2018

Okrem softvéru si na WWDC opäť začíname zvykať aj na hardvér. Viacmenej potvrdená je dvojica nových iPadov Pro s Face ID, veľkým otáznikom však naďalej ostáva iPhone SE 2 s aktualizovanými komponentami.

Školský výlet

V piatok Apple rozposlal aj pozvánky na svoj prvý tohtoročný event. Prekvapil jasným zameraním na školstvo a učiteľov. Event zvaný Let’s Take a Field Trip sa bude konať na akademickej pôde na Lane Tech College v Chicagu už budúci utorok.

Spoločnosť chce údajne predstaviť softvérové implementácie ClassKit a Classroom pre iOS. Pozvánka okato nabáda na Apple Pencil a šušká sa aj o novom, ešte lacnejšom iPade.

Apple March 27 Event

Nabíjacia podložka AirPower by sa mala dostať do predaja každým dňom.

Môže však ísť aj o vhodnú príležitosť predstaviť ďalšie nové produkty. Začali sa objavovať správy o novom farebnom prevedení pre iPhone X (zlatá, či dokonca červená).

A napokon, obrátky nabrali aj dohady o novom, lacnejšom MacBooku Air s Retina displejom. Hovorí sa o cene 999 dolárov a rozlíšení prevzatom z Pro modelu. Takýto laptop by potešil skutočne mnoho ľudí.

Siri, prečo si taká?

Dostali sme nezvyčajný pohľad do zákulisia tvorby iOS. V článku pre The Information sa o vzniku hlasovej asistentky od Applu rozhovorili jej samotní tvorcovia. Dočítate sa, prečo dnes Siri zaostáva za konkurenciou, čo si o nej myslel nebohý Steve Jobs, a aká bola vtedajšia interná politika spoločnosti.

Apple je dôvod, prečo Siri zaostáva za konkurenciou

Niektoré tvrdenia v článku, hlavne tie týkajúce sa zabugovaného a zložitého launchu, neskôr vyvrátil jeden z tvorcov Siri, Dag Kittlaus.

Program Made for iPhone prešiel väčšími zmenami. Po novom môžu výrobcovia príslušenstva do certifikácie zahŕňať aj USB-C konektory.

S aplikáciami pre iPhone X to stále ešte nie je také ružové. Pozrite si zoznam apiek, ktoré ani doteraz nepridali podporu pre jeho netradičný displej.

Niektoré populárne aplikácie stále nie sú optimalizované pre iPhone X

Stephen Hawking a Apple pre deti

Apple mal problémy s výrobou istých kusov iPhonu 8 Plus. Čínsky výrobcovia do nich údajne používali neautorizované súčiastky.

Divnou kauzou si prešla aj aplikácia Calendar 2 pre Mac. Ťažila totiž na pozadí kryptomenu.

Koncom týždňa Apple zverejnil novú reklamu na Face ID s pomerne ambicióznou produkciou. Čo by sa stalo, keby ste mohli pohľadom okrem telefónu odomknúť aj všetko ostatné?

https://youtu.be/-pF5bV6bFOU

Apple pridal na svoj web novú stránku venujúcu sa funkciám pre deti. Nájdete na nej tipy pre rodičov a rodiny a taktiež spôsoby, akými môžu menežovať webový obsah, či aplikácie na App Store.

Tim Cook si uctil pamiatku zosnulého Stephena Hawkinga.

Apple Maps sa spojili so službou Ito World, ktorá mapuje stanice na sharovanie bicyklov po celom svete. Dostupná je vo vyše 175 mestách v 36 krajinách – Slovensko a Česko medzi ne nepatria. Niežeby sme u nás mali priveľa takýchto cyklistických služieb, to zas nie.

Nový iPhone SE?

Na čínskom webe sa objavilo podozrivé video, ktoré by malo znázorňovať iPhone X v kompaktných rozmeroch podobných modelu SE. Video zdieľal aj japonský web Mac Otakara, ktorý zvykne prinášať spoľahlivé informácie. Ide o podarený fake, alebo len iPhone X v zvláštnom obale? Posúďte sami.

Server MalwareBytes zverejnil fotografie a detaily zariadenia GrayKey, ktoré dokáže cracknúť zamknutý iPhone a získať jeho prístupové údaje. Zariadenie predáva firma Grayshift až do ceny 30 tisíc dolárov a funguje aj na najmodernejších iPhonoch.

Apple zatiaľ tento exploit nezablokoval, no očakáva sa, že tak v dohľadnej spraví. Komu spoločnosť tieto skrinky predáva, je otázne, najpravdepodobnejším zákazníkom by však boli bezpečnostné agentúry v US a iných štátoch.

GrayKey disponuje dvojicou Lightning konektorov. Odomknutie iPhonu mu údajne trvá hodiny až dni, závisiac od zložitosti hesla.

Neznášate ten zvuk praskajúcich omrviniek vo vašej klávesnici? Možno už čoskoro sa prestanete báť jesť nad svojim MacBookom. Apple si totiž patentoval nový typ klávesnice, ktorá má zabrániť vniknutiu prachu a nečistôt medzi jednotlivé klávesy.

Na Macu si čoskoro zahráte aj prequel k populárnej PC a konzolovej hre Life is Strange: Before the Storm. Na iOS zas vyjde multiplayerka s dinosaurami, ARK: Survival Evolved.

Apple ekosystém v skratke

YouTuber Marques Brownlee zverejnil skvelé video o Apple ekosystéme. Čo je ekosystém a ako ho definujeme? A prečo si tak veľa ľudí volí práve ten od Applu?

Podľa analytikov z Barclays predaje slúchadiel AirPods stále rastú. To isté sa však nedá povedať aj o nedávno vydanom HomePode.

Ďalšie analýzy zas naznačujú, že používatelia Androidu sú k svojmu operačnému systému lojálnejší, než majitelia iPhonov. Z počtu predaných a aktivovaných telefónov to vyvodila spoločnosť Consumer Intelligence Research Partners.

Keď hovoríme o lojalite, Apple je podľa prieskumu spoločnosti MBLM “najintímnejšou” značkou pre všetkých mileniálov. Nasledujú ho spoločnosti ako Disney, Netflix, Nintendo, Amazon a ďalšie.

Top 10 “najintímnejších” značiek súčasnosti. Zdroj: PRNewsfoto/MBLM

Swift od Applu je podľa analýzy firmy RedMonk desiatym najpoužívanejším programovacím jazykom na svete. Stal sa ním len necelé štyri roky po jeho vydaní.

Apple sa stáva mediálnym gigantom

Apple ide “naplno” do vlastného video obsahu. V rozhovore na konferencii SXSW v Texase to potvrdil Eddy Cue. Dodáva, že na prvom mieste u nich je kvalita, nie kvantita, a neplánujú odkúpiť veľkú službu ako Netflix.

Spoločnosť pridáva do svojho repertoáru stále viac video obsahu. Najnovšie má záujem o seriál o bývalom prezidentovi Obamovi a taktiež si zaistili prvý animovaný seriál. Ten bude od Lorena Boucharda, tvorcu seriálu Bob’s Burgers.

Eddy Cue na tohtoročnej SXSW konferencii. Zdroj: Engadget

Okrem televízie sa spoločnosť orientuje aj na ostatné média. Odkúpili americkú službu Texture, akýsi Netflix pre magazíny.

Darí sa aj Apple Music. Tá má momentálne 38 miliónov predplatiteľov. Za menej než dva mesiace tak toto číslo narástlo o celé 2 milióny. Ide tak o najväčší nárast používateľov od roku 2015, kedy bola služba spustená. Žeby zásluha nedávno vydaného HomePodu?

Nové hračky od FitBit a Nestu

FitBit predstavil nové smarthodinky Versa. Stoja 200 dolárov a vyzerajú podobne ako Apple Watch. Ponúkajú tiež podobnú funkcionalitu a fungujú s iOS aj Androidom.

Bill Zerella z FitBitu sa tiež poriadne oprel do Applu. “Ešte som nestretol nikoho s Apple Watch, kto by bol z nich nadšený” vyjadril sa v rozhovore s investormi.

Nest začal predávať svoj smart videozvonček Hello za 229 dolárov. S 3-megapixelovou kamerou s nočným videním dokáže streamovať HD video priamo do vášho telefónu. Ponúka už aj smart zámok Nest x Yale Lock.

Spoločnosť taktiež predstavila senzor teploty za 39 dolárov. Spolupracovať bude s ich inteligentným termostatom.

Inteligentný zvonček Hello od Nestu.

Server MacStories priniesol zaujímavý článok o HomePode. Uvažujú v ňom nad jeho budúcnosťou a využitím ako centrom smart domácnosti.

Podľa správ z Kórei bude nový Samsung Galaxy S10 disponovať podobnou 3D skenovacou technológiou ako Face ID. Samsung sa zdá sa zbavil plánov na senzor odtlačkov pod displejom.

Napokon, updatov sa dočkali iOS apky od Googlu. YouTube dostal podobne ako na webe užitočný nočný mód. Google Assistant teraz natívne podporuje iPad a funkcia Google Lens sa čoskoro objaví aj na iOS, ako súčasť Google Photos.

 

UložiťUložiť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.