Calendar 2 pre Mac potichu ťažil kryptomenu

Monero

Napriek tomu, že je Kalendár bežnou súčasťou systému macOS, niektorí užívatelia používajú riešenia tretích strán, akými sú Fantastical alebo Calendar 2.

Práve druhý menovaný sa stal v uplynulých hodinách terčom kritiky preto, že aplikácia ťaží kryptomenu na pozadí. Takto si na seba podľa slov vývojára zarába, pričom výmenou za vyťaženie GPU a procesoru môžu užívatelia používať prémiové funkcie programu. Presnejšie aplikácia ťažila Monero.

Jednalo sa pritom o jednu z troch možností, ako mohli užívatelia platiť za aplikáciu. Ostatné zahŕňali jednorázovú platbu vo výške $17.99 alebo mesačné predplatné vo výške 99 centov. Na tom by možno nebolo nič, nebyť toho, že aplikácia má chybu, kvôli ktorej ťažila kryptomenu automaticky, bez toho, aby vopred informovala užívateľov.

Calendar 2 Mac Mining

Za zmienku ale určite stojí postoj Applu k problematike. Hoci spoločnosť o ťažení kryptomeny vedela už minimálne 24 hodín, situáciu doposiaľ nijak nekomentovala a k odstráneniu aplikácie z Mac App Store došlo len teraz. Apple vec okomentoval s miernym oneskorením – potvrdil, že aplikáciu odstránil z dôvodu nadmerného vyťaženia hardvéru.

Ten sa vyjadril, že si uvedomuje chybovosť aplikácie a pracuje na odstránení ťaženia kryptomeny. Dôvodom je fakt, že rozhranie malo fungovať iba na dobrovoľnej báze, čo aplikácia zjavne nespĺňala. Rozhranie navyše poskytla tretia strana, ktorá neudelila tvorcom Calendaru 2 možnosť modifikovať jej kód a vyriešiť tak problém svojpomocne. A aby toho nebolo málo, vývojári cítia spoločenskú zodpovednosť voči miningu, ktorý má negatívny dopad na ekológiu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.