WWDC 2015: všetko čo vieme na jednom mieste

Ako bolo oznámené ešte 14. apríla, tohtoročná WWDC (Worldwide Developers Conference) sa uskutoční už budúci týždeň, 8. – 12. júna, na tradičnom mieste Moscone Center v San Franciscu. Konferencia začne v pondelok (u nás o 19:00) s „keynote”, kde Apple predstaví hlavné novinky a pripraví si pôdu pre zvyšok týždňa.

Počas týždňa Apple zdobil Moscone Center

Za posledných niekoľko rokov Apple predstavoval na WWDC hlavne softvérové vylepšenia a nové verzie svojich operačných systémov. Tento by sa mali objaviť nové verzie iOS 9 a OS X 10.11, debut by mala mať služba na streamovanie hudby a predstavené budú nové podrobnosti o HomeKit a Apple Pay.

Pred WWDC sa objavovalo veľa správ, že bude predstavená nová generácia Apple TV spolu s mesačným predplatným, či s možnosťou sledovať živé vysielanie, avšak tieto informácie sa nepotvrdili, a budeme si musieť počkať minimálne do jesene, kedy každoročne Apple predstavuje svoje hardvérové novinky.

iOS 9

Nová aktualizácia iOS bude zameraná skôr na kvalitu, stabilitu a bezpečnosť ako na nové funkcie. Operačný systém by sa mal výrazne zoštíhliť, takže by mal fungovať rýchlejšie. Objavujú sa informácie, že podporované by mali byť aj zariadenia s čipovou sadou A5. Takže iPhone 4s a iPad Mini by mali dostať novú aktualizáciu. To je naozaj skvelá správa pre majiteľov starších zariadení, keď si zoberiete, že iPhone 4s vyšiel ešte v roku 2011.

Približne pred mesiacom, s príchodom Apple Watch, sa v ich operačnom systéme objavil nový štýl písma. Nazýva sa San Francisco. Objavuje sa množstvo správ, že práve toto písmo by malo byť použité v nových systémoch iOS a OS X.

Do iOS 9 by si mohlo nájsť cestu aj niekoľko funkcií, ktoré boli pôvodne plánované ešte pre iOS 8, ale neboli úspešne dokončené. Hlavne pri poslednom fiasku s aplikáciou Mapy, ktorá bola vydaná s množstvom chýb. Apple kúpil niekoľko spoločností, ktoré sa venujú mapám a spolu so spoločnosťou TomTom pracujú na ich zlepšení. Napríklad kúpili spoločnosť HopStop, ktorá pracuje na integrácii verejnej dopravy priamo do aplikácie.

WWDC 2015: všetko čo vieme na jednom mieste

Príklad integrácie HopStop do máp, zdroj 9TO5MAC

Takže v aplikácii Mapy v iOS 9 by sme mali mať možnosť zobrazenia trasy verejnej dopravy a pozrieť si harmonogramy pre autobusy, vlaky a metro. Táto funkcia bude pravdepodobne najskôr dostupná len v pár mestách, hlavne v USA, a postupne sa bude rozširovať.

Okrem toho by sa mala v mapách objaviť aj „indoor” navigácia, takže by sme sa ľahšie mohli orientovať vo veľkých budovách, ako sú nákupné centrá, múzeá alebo športové štadióny.

Medzi ďalšie novinky v mapách by mala patriť podpora virtuálnej reality. Apple kúpil nemeckú spoločnosť Metaio, ktorá sa ňou zaoberá. Priamo v aplikácii Mapy si budeme môcť pozrieť virtuálnu prehliadku centra mesta, prípadne budov ako vo videu nižšie.

Apple by mal pridať do iOS podobnú funkciu ako je Google Now. Na jednom mieste sa zobrazia všetky dôležité informácie z Máp, Passbooku, Siri, Kalendára a ďalších aplikácií. Nemá chybať ani podpora pre ostatných vývojárov.

WWDC 2015: všetko čo vieme na jednom mieste

Rozdelenie obrazovky na iPade, zdroj 9TO5MAC

Funkcia „split-screen” pre iPad bola tiež vynechaná z iOS 8 z dôvodu rôznych chýb, ale v iOS 9 by sa mala už objaviť. Obrazovka by sa mala dať rozdeliť na 1/2, 1/3 a 2/3.

Medzi ďalšie očakávané novinky na iPade by mala patriť podpora účtov pre viacerých používateľov na jednom iPade.

WWDC 2015: všetko čo vieme na jednom mieste

Predstavnie HomeKit na WWDC 2014

Taktiež už minulý rok nám počas WWDC Apple predstavil svoju novinku HomeKit a v iOS 9 by sme sa mali dočkať plnej podpory. Budeme ovládať napríklad svetlá, teplotu termostatu, alarm a iné podporované zariadenia, ktoré budú medzi sebou prepojené prostredníctvom Apple TV. Svoje výrobky predstavilo už niekoľko známych spoločností ako sú Belkin, Elgato, Schlage, iDevices alebo GE.

OS X 10.11

Rovnako ako u iOS 9, opäť by mal byť kladený dôraz na kvalitu a bezpečnosť, lepšiu ochranu proti malwaru a inému škodlivému softvéru, a hlbšiu integráciu iCloud. Najväčšie úpravy sa udejú pod „kapotou”. Najviditeľnejšou zmenou by malo byť už spomínané nové písmo San Francisco a integrácia Control Centra, podobného ako pri iOS. Z jedného miesta by sme mohli ovládať najdôležitejšie funkcie Macu, ako sú napríklad úprava jasu obrazovky, hlasitosti reproduktorov, bezdrôtové siete (Wi-Fi a Bluetooth) a iných.

Watch OS

Len prednedávnom Apple vydal novú verziu operačného systému pre svoje inteligenté hodinky a už by sa mal objaviť aj prvý veľký update Watch OS. Mal by priniesť väčšiu nezávislosť na iPhone a možnosť používať senzory aj pre aplikácie od nezávislých vývojárov (doteraz mali túto možnosť len vlastné aplikácie od Applu). Taktiež by mala byť pridaná podpora vlastných ciferníkov, ktoré by mali zobrazovať aj upozornenia, a integrácia HomeKitu.

WWDC 2015: všetko čo vieme na jednom mieste

Watch OS

Mnohí používatelia kritizovali chýbajúcu podporu nájdenia hodiniek pri krádeži alebo strate. Podobne ako pri telefónoch máme „Nájsť môj iPhone” alebo pri počítačoch „Nájsť môj Mac”, by sa mohla objaviť aj funkcia „Nájsť moje hodinky”. Prípadne ďaľšou užitočnou vlastnosťou by mala byť možnosť informovať, pokiaľ sa z dosahu bezdrôtových sietí stratí iPhone.

Apple Music

Už od kúpy spoločnosti Beats sa špekuluje, že Apple predstaví svoju vlastnú službu pre streamovanie hudby a bude hlavným konkurentom pre spoločnosti ako sú Spotify alebo Pandora. Objavujú sa správy, že mesačné predplatné by sa malo pohybovať okolo 10 –12 €, pričom by mala byť možnosť trojmesačnej skúšobnej verzie. Ako úplne bezplatná verzia potom bude slúžiť znovu vydaná aplikácia iTunes Radio. Apple by mal vytvoriť exkluzívne partnerstvo s mnohými umelcami z hudobného priemyslu. Spomínajú sa napríklad mená ako Pharrell Williams alebo David Guetta.

WWDC 2015: všetko čo vieme na jednom mieste

iTunes Radio

Hudobná služba, ktorá sa pravdepodobne bude volať Apple Music, má skombinovať tie najlepšie vlastnosti Spotify, Pandory, YouTubu a sociálnych sietí. Podobne ako na Facebooku, hudobníci budú mať svoje vlastné stránky, na ktoré môžu zverejňovať exkluzívne videá, hudbu, komentáre a podobne.

Apple TV

Apple TV by pre Apple už nemalo byť len hobby. Ako sme už spomínali v úvode, dlho sa objavovali informácie, že by mala byť predstavená nová generácia tohto zariadenia, ktorá by so sebou mala priniesť výrazné hardvérové vylepšenia. Posledné správy, ktoré prichádzajú len pár dní pred WWDC, prinášajú zvesti, že Apple nestíha predstaviť novú televíznu službu a pravdepodobne ju prinesie až na jeseň. Môžeme si aspoň zhrnúť doterajšie informácie, ktoré sa objavili v súvislosti s novou Apple TV.

Spomína sa nový procesor (A8, ktorý je aj v iPhone 6), väčší pevný disk či nový diaľkový ovládač, ktorý by mal byť dotykový a dal by sa dať využiť aj na hranie hier. S tým súvisí aj plánovaná podpora pre App Store, v ktorom nájdeme množstvo úžasných hier, ktoré sú prispôsobené najmä pre ovládanie dotykom. S novým ovládačom by sa Apple TV premenil aj na hernú konzolu.

Je dosť možné, že sa v budúcnosti objaví aj nové ovládanie gestami. Apple už dávnejšie kúpil spoločnosť, ktorá stála za vývojom prvého Kinectu pre Xbox 360. Pomocou kamier by bolo možné snímať pohyby rúk, prípadne celého tela.

WWDC 2015: všetko čo vieme na jednom mieste

Apple TV a Kinect

Z ďalších softvérových vylepšení sa spomína integrácia hlasovej asistentky Siri, funkcie pre ovládanie domácich spotrebičov HomeKit, podpora pre Photo Stream (zdieľanie fotografií, ktoré ste vytvorili pomocou iPhonu alebo iPadu).

Dlho sa spomínala aj podpora živého vysielania, pod názvom Live TV. Za mesačný poplatok 30 až 40 $ mali prostredníctvom Apple TV ponúkať svoj obsah stanice, ako sú napríklad ABC, CBS, Fox, ESPN a FX, prípadne ďalšie by určite časom pribúdali. Avšak dohody s poskytovateľmi stále nedospeli k záveru vyhovujúcemu obom stranám. Práve neuzatvorenie potrebných obchodov je príčinou, prečo bude predstavenie novej služby odložené. Pôvodný plán bolo spustiť novú službu na jeseň, kedy začínajú aj nové série obľúbených relácií. Problémy sú nielen v oblasti financií, ale aj technológií. Apple chce svojim zákazníkom zabezpečiť miestny obsah, vrátane lokálnych televíznych staníc, čo ešte celý proces spomaľuje.

Hardvér

WWDC je konferencia, ktorá je z veľkej časti zameraná na softvér, ale Apple už v minulosti predstavil aj nový hardvér, ako napríklad v roku 2013 nový MacPro.

Neustále sa vedú diskusie, či bude predstavený nový iPad. Podľa špekulácií má ísť o 12,9-palcový model s Retina displejom, A8X čipovou sadou, 2 GB RAM a skenerom na odtlačky prstov.

Čím sa nakoniec Apple predvedie?

Aké novinky si pre nás tento rok Apple prichystal sa dozvieme už v pondelok. Prezentácia začína o siedmej večer nášho času. Súhrn všetkých dôležitých noviniek nájdete ako vždy aj na MacBlog.sk.

komentáre
  1. OS X 10.11
    že ovladanie podsvietenia hlasitosti wifi a bluetooth :D ved vacsina z tych nastaveni je hned na klavesnici a zvysok je hned v hornom paneli. Nové písmo ako hlavná novinka ? Are you fu**ing nuts ? :D
    “bezpečnosť proti malware” to ani neviem či má cenu komentovať veď už teraz treba v nastaveniach povoliť inštalovanie aplikacii ktoré niesu v appstore. Stabilny je yosemite tiež. Čo by sa ale dalo je nejake to zrychlenie a zlepšenie svižnosti. Každopádne ak má byť predstavený novy OS X tak toto nestačí lebo to mohla byť aj aktualizácia tak uvidíme čo naozaj ukážu.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.