Recenzia: Apple iPhone 5s

Opäť je čas na konzervatívny „S“ update. Na prvý pohľad pôsobí iPhone 5s nudne. S výnimkou Touch ID nemá asi žiadne prevratné novinky. Ale netreba robiť predčasné závery. Telefón má výrazne zlepšené vnútornosti a nové je úplne všetko, na čo si spomeniete. Výkonnejší procesor, lepší fotoaparát, nový operačný systém.

Skončila éra veľkých noviniek? Alebo sa len firma vydala cestou, na ktorej konci je vyladenejší produkt? Oplatí sa nový iPhone 5s kúpiť, alebo počkať?

Prinášame detailné a zrozumiteľné hodnotenie nového iPhonu 5s, ktoré odpovie na všeky vaše otázky. Len na serveri MacBlog.sk.

Obsah

  1. Dizajn
  2. Touch ID
  3. Rýchlosť
  4. Fotoaparát
  5. Video a slow-motion
  6. Displej
  7. Batéria
  8. iPhone ako telefón
  9. Balenie
  10. iOS 7
  11. Resumé

iPhone 5s dizajn

Nové farby

Vzhľad je kategória, ktorá asi najlepšie odráža povahu nového mobilu. Dizajn nie je príliš inovatívny, ale napriek tomu je výborný. Pevné a jednoduché hliníkové telo aj po roku vyzerá moderne a podľa nášho subjektívneho hodnotenia prekonáva konkurenciu.

Telefón má na výšku 12,4 cm a na šírku 5,9 cm [ 1 ], vďaka čomu vyzerá veľmi elegantne a perfektne sadne do ruky. Nie je príliš veľký ani pre ľudí s menšími rukami, čo sa o mnohých konkurentoch povedať nedá.

iPhone 5s dizajn iPhone 5s dizajn
iPhone 5s dizajn iPhone 5s dizajn

So svojou hrúbkou 7,6 milimetra [ 2 ] síce nie je zďaleka najtenší smartfón – Huawei Ascend P6 sa chváli číslom 6,2 mm, X3 od neveľmi známeho výrobcu Vivo má 5,75 mm – ale to vás nemusí trápiť. Hrúbka je stále veľmi pozitívna a či už vo vrecku alebo v taške, je telefón takmer nepostrehnuteľný.

Nóvum v dizajne sa opiera o farebné vyhotovenia. Aj keď biely model ostal nezmenený, čierny nahradila verzia „kozmická sivá” (alebo space gray), ktorá je o niekoľko odtieňov svetlejšia a podľa mnohých vyzerá sviežejšie ako lanský model. Pribudla zlatá verzia, ktorá je spredu biela, ale hrany aj zadnú stranu má v decentnej zlatej farbe.

Tlačidlá

Po farbe je druhá najvýraznejšia zmena redizajnované home tlačidlo. To je teraz mierne vsadené, a zároveň úplne ploché, chýba na ňom piktogram a slúži ako skener odtlačku prstu (viac v nasledujúcej kapitole). Okolo tlačidla je lesklý krúžok, ktorý je vždy zladený s farbou mobilu.

Ostatné tlačidlá na telefóne zostali nezmenené. Na hornej hrane sa nachádza lock tlačidlo, ktoré slúži na prebudenie a uspatie telefónu. Na ľavej sa nachádzajú tlačidlá na pridanie a ubratie hlasitosti a nad nimi prepínač tichého režimu. Všetky tlačidlá sú kovové a pôsobia na dotyk veľmi dobre a odolne. Práve tlačidlá však boli vždy jednou z najslabších stránok iPhonu – pri intenzívnom používaní sa home či lock tlačidlo za rok alebo dva pokazia tak, že treba výmenu.

iPhone 5s dizajn iPhone 5s dizajn
iPhone 5s dizajn iPhone 5s dizajn

Porty

Vstupy a výstupy tiež neprekvapia. iPhone 5s môžete pripojiť k iným zariadeniam cez 3,5-milimetrový audio jack a cez konektor Lightning. Oba porty sa nachádzajú na spodnej hrane telefónu, kde je zároveň natlačený aj reproduktor a mikrofón. Na to si treba zvyknúť (na všetkých iPhonoch do roku 2011 bol konektor na slúchadlá hore), ale je to celkovo veľmi praktické.

Ale čo Lightining? Aj keď minulý rok sme kábel ako štandard súdiť nemohli, dnes, keď je rok na trhu, môžeme. A výsledok nie je veľmi povznášajúci. Lightning sa po roku používa veľmi málo.

Zamyslite sa sami, keď sa vám vybije v práci mobil a budete si chcieť požičať iPhone kábel od kolegyne, podá vám nový alebo starý 30-pinový? S vysokou pravdepodobnosťou to bude ten starý, leda, že by sa vášmu zamestnávateľovi mimoriadne darilo.

Aj prevažná väčšina reproduktorov a ďalšieho príslušenstva, ktoré sa predáva, má starý konektor. 30-pinový konektor je aj po roku obsolétnosti stále zlatý štandard a je celkom pravdepodobné, že tento status si ešte nejaký čas udrží. Aj keď to nič nemení na teoretických kvalitách Lightning portu, dovolím si vysloviť kacírsku myšlienku, že keď chcel Apple meniť konektor, možno bolo rozumenjšie prejsť na micro-USB, ktorý používajú všetci konkurenti. Nabíjanie by sa určite zjednodušilo.


iPhone 5s Touch ID

Ako to funguje

Čítačka prstov je asi najvýznamnejšia a najočakávanejšia novinka na novom telefóne. O tom, že nový iPhone by mal obsahovať biometrický senzor sa rozprávalo už dlho pred uvedením telefónu na trh. Ľudia sa na funkciu tešili a Apple ju skutočne do nového iPhonu uviedol.

Funguje to jednoducho. Telefón vás pri prvom zapnutí požiada, či môže naskenovať váš odtlačok. Skenovanie pozostáva z prikladania prstu na home tlačidlo (kde je senzor integrovaný) a jemné posúvanie, až kým nemá uložený celý odtlačok. Potom prst naskenuje ešte zboku. Dokopy celý proces trvá zhruba dve minúty.

iPhone 5s Touch ID

Pri odomykaní telefónu nemusíte zadávať kód, ale iba na tlačidlo priložíte svoj prst. Telefón ho za moment naskenuje, porovná s kľúčom a ak sa prsty zhodujú, vpustí vás ďalej. Pokiaľ prst naskenujete dobre a funkciu používate ako sa má, úspešnosť je vysoká. Nepodarí sa možno jeden pokus z desiatich a v takom prípade stačí prst nadvihnúť a skúsiť znovu.

Do pamäte telefónu môžete uložiť až päť prstov. To znamená, že telefón môže spoznať aj vašich rodinných príslušníkov. Odporúčame naskenovať nielen pravý, ale aj ľavý palec a pokiaľ home tlačidlo zvyknete stláčať aj iným prstom, tak, samozrejme, aj ten.

Veľká vec

Napriek všeobecnej pozitívnej diskusii, bol náš pôvodný názor neutrálny – je to milé, ale načo nám to je? Prvé dni testovania som Touch ID príliš nepoužíval a radšej som si odomykal heslom. Časom som si ale na funkciu zvykol tak, že som ju používal zakaždým a obľúbil natoľko, že ju musím označiť za výborné zlepšenie.

V mobile nosím, tak ako každý, citlivé údaje – osobnú komunikáciu, kontakty, fotky a ďalšie dáta. Tiež ako každý, aj ja viem, že je správne ho mať zamknutý na heslo. Ale nemám ho.

Počas uplynulých šiestich rokov používania iPhonu som si zamykanie heslom niekoľkokrát nastavil, len aby som ho po pár dňoch alebo týždňoch opäť z pohodlnosti vypol. S Touch ID ale nie je odomknutie žiadna námaha navyše. Telefón neprebudíte horným tlačidlom, ale prstom stlačíte home tlačidlo a ešte ho tam chvíľu podržíte. V priebehu pol sekundy ste na ploche. Používanie zamknutého telefónu je vďaka tomu rovnako pohodlné, ako keby ste mali telefón odomknutý.

Pridanie čítačky do mobilu bol skvelý nápad a v nasledujúcich rokoch sa môže vylepšenie ukázať rovnako neodmysliteľným, ako to, že v mobile máme fotoaparát. Počítače používajú čítačky už desať rokov [ 3 ], ale na mobiloch, ktoré odomykáme desiatky ráz denne, doteraz neboli. S technológiou experimentovala pred troma rokmi Motorola na svojom mobile Atrix 4G, ale výsledok bol sklamaním [ 4 ]. Applu sa to podarilo urobiť na jednotku.

Iné aplikácie

iPhone 5s Touch ID

Žiaľ, použitie Touch ID je zatiaľ pomerne limitované. Okrem odomknutia telefónu dokáže systém ešte autorizovať nákup na iTunes Store alebo App Store, ale to je všetko. Apple službu nezakomponoval do iných svojich aplikácií a nesprístupnil ju ani pre vývojárov tretej strany.

Využitie čítačky by sme si vedeli predstaviť všade – pri prihlasovaní do bankovej aplikácie alebo Facebooku, pri dopĺňaní hesla na webe, alebo pri otváraní fotiek – a pevne veríme, že funkcionalita bude čokoro rozšírená.

Je Touch ID prelomené?

A Touch ID je bezpečné. Napriek tomu, že v médiách sa objavili správy o prelomení Touch ID, keď sa však človek začíta do postupu [ 5 ], zistí, že to vôbec nie je také jednoduché.

Na telefóne musí byť zachytený neporušený odtlačok prsta. Ten potom musí útočník naskenovať na skeneri s vysokým rozlíšením, v počítači invertovať a vyčistiť, na tlačiarni s vysokým rozlíšením vytlačiť na priehľadnú fóliu. Tú potom prenesie na fotocitlivý PCB materiál, vyvolá ho, vyčistí a potom naň musí byť nanesená tenká vrstva grafitového spreja a lepidla. Keď lepidlo uschne, má útočník repliku odtlačku, ktorý by, ak mal šťastie, mal fungovať.

Inak povedané – ak by sa vám do telefónu chcel dostať niekto blízky, bolo by pre neho oveľa jednoduchšie odkukať cez plece štvormiestny kód. A okrem zriedkavého prípadu, že ste Adam Lambert alebo guvernér národnej banky, zlodej zrejme nevynaloží také úsielie, aby sa dostal k vašim dátam.

Pokiaľ sa bojíte, že by sa niekto k vašim biometrickým údajom dostal, môžete spávať pokojne. Telefón totiž neukladá odtlačky samotné, ale len dáta dôležité pre ich rozoznanie. Sú naviac zašifrované v pamäti procesora a nie sú nikdy nikam zálohované.


iPhone 5s displej

Akú rýchlosť treba?

Svižnosť iPhonu 5s je nemožné prehliadnuť. Čokoľvek, čo sa na ňom pokúsite urobiť, je rýchle a systém sa nezasekne ani keď sa o to pokúšate. Stránky sa načítavajú v momente, hry aj náročné aplikácie bežia bez akéhokoľvek trhania.

Má to však jeden háčik (vieme, opakujeme sa) – už iPhone 5 je veľmi rýchly a rozdiel nie je taký markantný. Musíme byť úprimní, pri bežnom každodennom používaní je rozdiel veľmi ťažké spozorovať. Ak máte iPhone 4S, je to niečo iné, ale v prípade, že by ste chceli upgradovať z iPhonu 5, asi ostanete sklamaný.

iPhone 5s rýchlosť

Najrýchlejší na trhu

Na papieri je však vidieť viac rozdielov ako v praxi. Kým všetky doterajšie iPhony používali 32-bitovú architektúru, nový smartfón má 64-bitový čip Apple A7. Ten obsahuje dvojjadrový procesor s výkonom 1,3 GHz a štvorjadrový grafický čip, ktorý by mal byť variantom čipu PowerVR G6430 [ 6 ]. Jediné čo sa nezmenilo je množstvo RAM. V telefóne je stále 1 GB pamäte, zrejme aj kvôli obavám z možného skrátenia výdrže.

Podľa porovnávacích testov Geekbench je iPhone 5s najrýchlejší telefón na trhu [ 7 ]. Druhý najrýchlejší testovaný LG G2 zaostáva o deväť percent. Samsung Galaxy S4 dopadol o 24 % horšie. Úsmevné je, že iPhone 5s prekonal aj stolný počítač, na ktorom autor píše túto recenziu.

iPhone 5s rýchlosť

Grafický čip je rovnako skvelý. V syntetických testoch je približne dvakrát rýchlejší ako jeho predchodca. V extenzívnej sérii testov, ktoré vykonal server AnandTech, skončil telefón vo väčšine prípadov na prvom mieste oproti ostatným konkurenčným modelom. [ 8 ]

A čo to všetko znamená v ľudskej reči? Pod hliníkom nového iPhonu sa skrýva naozaj obrovský výkon, ktorý však nie je celkom využiteľný – zatiaľ. Keď ale prídu nové aplikácie alebo hry, ktoré sa naplno oprú do výkonného čipu Apple A7, rýchlosť bude oproti predchodcom neporovnateľná. Môžeme sa teda nazdávať, že iPhone 5s vydrží spoľahlivo a rýchlo pracovať na najnovšom softvéri o niečo dlhšie, ako sme zvyknutí.


iPhone 5s fotoaparát

Fotenie vo svetle

Ak by sme sa pozerali iba na rozlíšenie, mohlo by sa nám zdať, že vývoj sa tu zastavil. Fotoaparát iPhonu 5s má rozlíšenie osem megapixelov (3264 × 2448 bodov). To znamená, že je rovnaké, ako ponúkal iPhone 5 alebo iPhone 4S.

Ale fotky nie sú iba o megapixeloch.

Apple v novom modeli zväčšil fotografický čip, vďaka čomu dokáže zachytiť viac svetla. A napriek tomu, že rozdiel je len jedna desatina nanometra na pixel, zmena k lepšiemu je viditeľná. Zábery sú o niečo ostrejšie a poskytujú po priblížení viac detailov. Výborná je aj farebnosť fotografií, ktorá sa však zlepšila iba v niektorých prípadoch.

Novinky sa týkajú aj softvéru. Okrem módu klasickej fotografie a 240-stupňového panoramatického záberu telefón obsahuje aj režim fotenia vo štvorci. Nájdete v ňom tiež retro filtre (aj keď dnes už moderné) pomenované ako noir, chróm či proces, ktoré zrejme inšpiráciu hľadali v softvéroch ako Instagram či Camera+.

iPhone 5s fotografie iPhone 5s fotografie
iPhone 5s fotografie iPhone 5s fotografie
iPhone 5s fotografie iPhone 5s fotografie

V tme

V tme a šere sa malé zmeny menia na veľké. iPhone 5 predstavoval oproti modelu 4S pomerne slušné zlepšenie. V prípade tohtoročného modelu je to však ešte oveľa výraznejší skok. V dôsledku väčšieho čipu môžu byť snímky v zlých svetelných podmienkach fotené na nižšej citlivosti a zmena k lepšiemu je viditeľná na prvý pohľad.

Ak je súmrak alebo prítmie, fotky budú oveľa ostrejšie, menej zrnité a v lepšej farebnosti. A keď fotíte v skutočne veľkej tme, je bežné, že kým na fotke z iPhonu 5 neuvidíte skoro nič, na iPhone 5s vidíte objekt možno nie výborne, ale aspoň ho rozoznáte. V zhoršených podmienkach nemá problém so zaostrovaním.

Aj keď stredne dobrým kompaktným fotoaparátom sa smartfón v tejto kategórii stále nepribližuje, už podáva naozaj slušný výkon, čo nás veľmi teší. Posúďte sami.

iPhone 5s fotografie iPhone 5s fotografie
iPhone 5s fotografie iPhone 5s fotografie

True Tone blesk

Fotky s bleskom vyzerajú zle. Sú ploché, bledé a akoby sa z nich vytratil život. Aby dosiahli lepší výsledok, profesionáli používajú externé svetlá alebo aspoň difúzer (ak nie je blesk zámerom). Je ale ťažké predstaviť si majiteľa iPhonu, ako si rozkladá externé svetlá.

Apple sa preto snažil problém vyriešiť čo najlepšie na zariadení. Výsledkom je to, čo nazýva duálnym True Tone bleskom. Ten sa v skutočnosti skladá z dvoch svetiel – bieleho a fialového. Pri fotení blysnú obe, aby mala fotografia prirodzenejšie a krajšie farby.

To ale nefunguje zďaleka v každom prípade. V mnohých je to naopak – farby sú niekedy jemne desaturované, detaily menej výrazné, a to, čo má byť biele, je sivé. Telefón zrejme dodatočne stmavuje presvetlené miesta, čo by malo byť v teórii dobré, ale v praxi na iPhone 5s to tak nie je vždy. Keď spojíme plusy a mínusy nového blesku, dostaneme sa tam, kde sme boli pred rokom. Našťastie, blesk vďaka výbornej citlivosti čipu nebudete musieť možno používať vôbec.

Celkovo – iPhone 5s robí skvelé fotografie

Fotoaparát je rozhodne jeden z najlepších, s akými sme mali možnosť pracovať na mobilných telefónoch – ak nie ten úplne naj. Nerobí kompromisy a v rámci svojich možností je to to prakticky bezchybný foťák. Nie je dokonca sužovaný ani problémami pri fotení v protisvetle, ktoré prejavovala predošlá generácia. Pokiaľ ste bežný človek, ktorý chce odfotiť bežné fotky, je dnes rozhodnuté. Samostatný fotoaparát nepotrebujete.


iPhone 5s video

Full HD video

Okrem statických fotografií vie iPhone natáčať aj video. V základnom režime točí video v rozlíšení 1920 × 1080 bodov – teda 1080p alebo Full HD – a v rýchlosti 29,97 snímkov za sekundu. Dátový prietok videa sa pohybuje na úrovni 15 až 17 Mbps (megabitov za sekundu), takže jedna minúta záberu má zhruba 120 MB.

Tak ako tomu bolo pri minulých modeloch, na kvalitu natáčania nemôžeme povedať krivého slova. Rozlíšenie a detailnosť sú perfektné. Farebnosť a zvukový záznam sú tiež na dobrej úrovni a tak video hravo obstojí nielen v konkurencii iných mobilov, ale aj kompaktných fotoaparátov. Z vylepšení čipu, samozrejme, ťažíte aj pri natáčaní pohyblivých obrázkov. Videá v šere sú vďaka tomu detailnejšie a menej zrnité.

Spomalené zábery

Zaujímavejšie ako klasické video sú spomalené zábery. iPhone 5s je prvý mobil od Apple, ktorý dokáže natáčať slow-motion video. Rozlíšenie je síce znížené na 1280 × 720 (teda 720p), ale počet nahrávaných snímkov za sekundu je až 120, vďaka čomu môže byť video pri prehrávaní až štyrikrát spomalené.

Keď nahráte video, pri prehrávaní ide spočiatku v štandardnej rýchlosti, až sa v jednom momente spomalí na štvrtinu. Ku koncu opäť zrýchli na plné otáčky. Začiatok a koniec spomalenej fázy môžete po natočení v telefóne upraviť tak, ako je vhodné. Napríklad, že sa video spomalí uprostred skoku.

Bez ohľadu na to, či natáčate niečo zaujímavé alebo všedné, video so spomaleným záberom takmer naisto zaujme. Pri zvieratách alebo športoch vyzerá obzvlášť efektne. Nutné je však upozorniť, že pre väčšinu používateľov funkcia prinesie skôr zábavu ako reálny úžitok.


iPhone 5s displej

Veľkosť

iPhone 5s má štvorpalcovú retina obrazovku a ako sme zvyknutí, je perfektná. LCD panel je rovnaký ako v prípade predchodcu [ 9 ], takže pokiaľ ste držali v ruke iPhone 5, viete, čo môžete čakať.

So štvorpalcovou uhlopriečkou sa podľa nášho názoru Apple triafa do rozumného stredu. Displej, ktorý má pomer strán 16 ku 9 je ideálny na sledovanie videa. Ponúka dostatok priestoru na zobrazovanie, ale zároveň nepôsobí neprirodzene veľký a dá sa jednoducho ovládať jednou rukou.

O pol palca väčší displej, pre ktorý sa firma Apple rozhodla minulý rok, sa aj po čase ukázal ako jednoznačne dobré rozhodnutie – na rozdiel od Lightningu. Aplikácie sa ovládajú jednoduchšie, vyzerajú lepšie a ponúkajú viac priestoru ako na 3,5-palcovom displeji, ktorý mali telefóny od Apple pôvodne. A to sa netýka len zabudovaného softvéru, ale aj aplikácií tretích strán, ktoré sú so zriedkavými výnimkami na nový displej prispôsobené už všetky. Oproti displeju iPhonu 4S alebo 4 sa skutočne jedná o krok správnym smerom a rozdiel je výrazný.

iPhone 5s displej

Rozlíšenie a farby

Obrazovka má rozlíšenie 1136 na 640 obrazových bodov, čo sa dá prepočítať na hustotu 326 bodov na palec (rovnaké už od éry prvého retina displeju na iPhone 4). V praxi to znamená prakticky dokonale ostré zobrazenie, čo oceníte najmä keď budete z obrazovky čítať drobný text, ale aj pri iných využitiach.

Ostatné veci, ako napríklad farby, ostali rovnaké a na veľmi dobrej úrovni. Displej má veľmi dobrý jas, vďaka čomu sa dá bez problémov použiť na slnku. Pozorovacie uhly sú tradične úžasné a obraz môže človek vidieť nech sa na telefón pozerá z ktorejkoľvek strany. Miernym sklamaním je hĺbka čiernej, ktorá je síce výborná, ale o niečo horšia ako na niektorých konkurenčných modeloch.

Vo výsledku vyzerá všetko na iPhone 5s veľmi dobre a veľmi realisticky. Jediná kritizovateľná vec je veľkosť uhlopriečky. Aj keď my sme s ňou boli spokojní, záleží veľmi od osobnej preferencie a niekomu sa môže viac pozdávať väčší displej, aký ponúkajú mnohé modely konkurencie.


Apple iPhone 5s batéria

Sklamanie

Podľa komentárov pod našim predchádzajúcim článkom o iPhone 5s, vás nič nezaujíma na smartfóne viac ako batéria.

Ak je to pravda, odporúčame radšej kúpiť starší model. iPhone 5s totiž vydrží pri bežnom používaní kratšie. V našom testovaní kombinovanej prevádzky – surfovanie, aplikácie a hry – pri jase nastavenom na vyššom nastavení, vydržal telefón šesť a pol hodiny nepretržitej prevádzky.

Batéria na novom iPhone má takmer o desať percent väčšiu kapacitu než predchodca – 1560 mAh v porovnaní s 1440 mAh. Avšak, kvôli pažravejšiemu hardvéru, konkrétne vykonnejšiemu procesoru, telefón vydržal kratšie. Vinu môže sčasti niesť aj nevyladená verzia systému iOS 7 (neupravovali sme žiadne dôležité nastavenia a test batérie prebehol na iOS 7.0.3). Ak by to tak bolo, znamenalo by to, že v budúcnosti by sa dal problém softvérovo obmedziť, ale to sú iba špekulácie.

Aby sme boli spravodliví, o pol hodinu horšia baterka nie je až taký veľký rozdiel. Všetko závisí od individuálneho použitia. Ak s telefónom príliš nepracujete, môže vám to stačiť na niekoľko dní. Ak ho ale, naopak, vyťažujete viac a nemôžete ho nabíjať každú noc, môže sa jednať o problém.

iPhone 5s batéria

Špecifické testy

Aj keď v kombinovanom teste batérie nás iPhone 5s sklamal, v ďalších záťažových testoch, zameraných na konkrétnu funkciu, nás príjemne prekvapil a číslami prekonal sľuby Apple. Spoločnosť uvádza, že mobil vydrží 8 hodín hovoru, 10 hodín surfovania na Wi-Fi alebo videa.

Pri prehrávaní videa (polovičný jas, polovičná hlasitosť na slúchadlá) nám vydržal 12 hodín a 37 minút. To je takmer rovnako ako predchádzajúca verzia. Napriek tomu, že v realite dostanete pravdepodobne o niečo horšie číslo, je to naozaj dobrý výsledok a mobil vás zabaví počas celej cesty z Londýna do San Francisca, aj keď sa pokazia obrazovky v opierkach.

Ďalší test spočíval v meraní výdrže pri surfovaní na webe. Telefón bol pripojený na Wi-Fi, jas bol nastavený na rovnakej úrovni, a dookola automaticky načítaval stránku Apple.com. Kým sa vybil, vydržal to robiť 12 hodín a 28 minút, takže o štvrť hodinu viac než ktorýkoľvek iný pred ním.

Podobný paradox registrujeme prvýkrát. Nový telefón pri normálnom použití vydržal oproti predchodcovi o niečo kratšie, ale pri špecifických testoch ho jemne prekonal. Prečo sa to deje, je ťažké vysvetliť. Naša teória je, že pri jednoúčelovom teste sa lepšie prejaví zvýšená kapacita a pri kombinovanej prevádzke zase zaúraduje menšia efektivita rýchlejšieho hardvéru.

iPhone 5s batéria

iPhone 5s obsahuje zároveň aj koprocesor M7, ktorého úlohou je zbierať a spracovávať dáta z akcelerometru, gyroskopu a digitálneho kompasu, aby odľahčoval hlavný čip a šetril batériu. Je to zaujímavá technológia, vďaka ktorej by aplikácie ako Nike+ Move či Strava Run mali mať značne nižšiu spotrebu batérie. Na to sme sa ale v praktických testoch nezamerali.

Nabíjanie

Telefón sa už tradične nabije veľmi rýchlo, aj keď o niečo pomalšie ako pri predchádzajúcej verzii. Pri nabíjaní bežnou nabíjačkou sme ho nabili z úplného vybitia doplna za 2 hodiny a 20 minút. Prvých 90 percent sa nabilo za niečo málo cez jeden a pol hodiny. Zvyšných desať percent trvalo 45 minút.


Apple iPhone 5s ako telefón

Telefonovanie

Ak chcete telefón iba na telefonovanie, určite nájdete lacnejšieho a vhodnejšieho kandidáta ako iPhone 5s. Napriek tomu ani smartfóny nie sú iba o internete a aplikáciách, ale aj o telefonovaní.

iPhone 5S je po tejto stránke na rovnakej úrovni ako minuloročná verzia, čo znamená celkom dobre. Prichádzajúci zvuk je mierne vylepšený algoritmom na vyčistenie zvuku. Odchádzajúci zvuk je zlepšený vďaka tomu, že telefón zvuk zaznamenáva až trojicou mikrofónov a automaticky odstraňuje šum.

Aj keď hovory stále neznejú tak, ako by sme si v roku 2013 predstavovali, kvalita je nadpriemerná a v porovnaní s iPhonom 4S a staršími poznateľne lepšia.

Mobil je tiež vybavený technológiou HD voice, ktorú priniesol prvýkrát iPhone 5. Tá umožňuje prenos vyššieho spektra tónov, vďaka čomu budete druhej strane rozumieť ešte lepšie. A kým vlani novinka nemala praktické uplatnenie, lebo štandard nepodporoval žiaden z tunajších operátorov, v máji tohto roku si ju osvojil Orange [ 10 ] a ďalší budú zrejme nasledovať.

Telefón používa pomerne nepopulárny štandard nano SIM. Apple možno ušetril niekoľko milimetrov, pre používateľa to však znamená zbytočné komplikácie. Od operátora si bude musieť vyžiadať novú kartu alebo starú upraviť vysekávačkou či nožnicami.

Pripojenie a 4G/LTE

U nás predávaný model iPhonu 5s sa pripája na GSM sieť a internetové dáta sťahuje cez siete UMTS/HSPA+/DC-HSDPA. Okrem toho podporuje pripojenie na sieť LTE (Long Term Evolution), ľudovo nazývanú 4G, ktorá dosahuje niekoľkonásobne vyššie prenosové rýchlosti ako súčasné 3G. Smartfón podporuje takmer všetky pásma, avšak tešiť sa by bolo zatiaľ priskoro, keďže LTE na Slovensku je aj po roku iba v plienkach. Dostupné je iba od O2 a v troch malých bratislavských satelitoch – Bernolákovo, Ivanka pri Dunaji a Zálesie.

Čakať budeme aj na ultrarýchle Wi-Fi. Nový štandard 802.11ac, ktorý podporuje teoretickú rýchlosť až 1 GB za sekundu, Apple zatiaľ vynecháva. Samozrejmosťou je Wi-Fi v štandardoch 802.11a, b, g aj n. Aj keď konkurenti Galaxy S4 aj HTC One podporujú už aj novú technológiu, v praxi to nie je až taký dôležitý parameter, keďže podobnú rýchlosť nemá asi žiadna internetová prípojka na Slovensku. Smartfón je okrem toho vybavený Bluetoothom 4.0 a GPS a GLONASS anténou. Sklamalo nás, že NFC stále chýba.


Apple iPhone 5s balenie

Tri veci

V obdĺžnikovej škatuli nového iPhonu nájdete všetko obvyklé, ale nič viac. Človek nájde v balení okrem telefónu tri dôležité veci: malú bielu nabíjačku do zástrčky s USB portom; kábel Lightning, ktorým môže smartfón synchronizovať s počítačom alebo nabíjať; a slúchladlá EarPods. Nič ďalšie za špeciálnu zmienku nestojí.

Ak ste sa s EarPods ešte nestretli, poteší vás, že vzhľadom na to, že sa jedná o štandardné príslušenstvo, ponúkajú celkom dobrú kvalitu. Majú zároveň zabudovaný mikrofón, aby sa s nimi dalo telefonovať. Na kábli je tiež ovládač, ktorým si môžete prepínať piesne alebo upravovať hlasitosť. Ďalšie príslušenstvo – obaly, kolísky, nabíjačky do auta či redukcie – si človek môže dokúpiť samostatne.


Apple iPhone 5s iOS 7

Tie farby a tvary

iOS 7 je najkontroverznejší počin Apple za posledných desať rokov. Firma sa rozhodla vzhľad celého systému radikálne upraviť a vydala sa cestou takzvaného plochého dizajnu (flat design). Drobné detaily, jemné prechody a tiene povedali zbohom, a boli nahradené výraznými farbami, veľkou typografiou, jednoliatymi plochami a animáciami.

Mnohým sa páči. Mnohí ho nenávidia. My patríme do tej prvej skupiny.

Nový vzhľad sa nám zdá estetický a moderný a animácie vyzerajú veľmi efektne. Iste, občas môže človek natrafiť na nejakú muchu. Ale celkovo bolo poverenie priemyselného dizajnéra Jonyho Iva návrhom operačného systému dobrým rozhodnutím. Na nový vzhľad si možno budete prvé dni zvykať, ale návrat bude potom už veľmi ťažký. Starý iOS vám bude razom pripadať akoby pricestoval z múzea.

iPhone 5s dizajn

V novom šate je aj hlasová asistentka Siri. Od minulého roku sa služba rozšírila aj funkčne, avšak, stále ovláda len hŕstku vybraných jazykov, takže v našich končinách asi nebude až tak využiteľná.

Novinky

Napriek tomu, že systém je zmenený na nerozoznanie, dobré veci ostali prakticky nezmenené. Jeho použitie je extrémne jednoduché a pracovať s ním sa nebudete musieť učiť.

Napriek tomu však prišlo niekoľko funkčných zmien. Systém oveľa viac používa gestá. Ak sa chcete vrátiť na predchádzajúcu obrazovku aplikácie, stačí potiahnuť prstom z ľavej strany na pravú. A je to veľmi praktické. Na tlačidlo návrat v ľavom hornom rohu obrazovky zabudnete behom pár dní.

iPhone 5s dizajn

Výrazné zmeny sa dotkli aj webového prehliadača Safari. Keďže aj tu funguje potiahnutie prsta zo strany na stranu, panely s tlačidlami nebudete skoro vôbec využívať. Tie sa teraz naviac automaticky skrývajú, vďaka čomu je pre obsah samotný k dispozícii väčší priestor. Otvorené okná sa pri prepínaní naukladajú v trojrozmernom zobrazení a prepínanie je vďaka tomu omnoho rýchlejšie. Okno môžete jednodcho zavrieť posunútím prsta doľava.

Naša najobľúbenejšia funkcia nového systému je však Control center. Ten rieši problém starého systému, kde musel človek niekoľkokrát dene zavítať do nastavení, aby upravil jas alebo vypol či zapol Wi-Fi. Control center otvoríte kdekoľvek v systéme posunutím prsta z úplného spodu nahor. Ten ponúka možnosť vypnúť alebo zapnúť Wi-Fi, Bluetooth, režimy lietadlo a nerušiť a zámok otáčanie. Cez Control center môžete tiež ovládať jas, hlasitosť, zapnúť svetlo a spustiť niektoré aplikácie – hodiny, kalkulačku a fotoaparát.

iPhone 5s dizajn

Tak ako?

Okrem upravenia vzhľadu sa na niektorých obrazovkách zminimalizoval aj počet prvkov, vďaka čomu vyzerá softvér čistejšie a práca s ním je rýchlejšia. Apple ponúka majiteľom iPhonu 5s bezplatne balík aplikácií, ktoré doteraz predával. Patria medzi ne iPhoto, iMovie, kancelárske programy Pages, Numbers a Keynote a tiež niektoré ďalšie.

Softvér je najdôležitejšia časť každého telefónu. Keď sa používa zle, je to oveľa väčší problém ako slabý fotoaparát alebo pomalší procesor. Sme preto radi, že môžeme skonštatovať, že kalifornská firma odviedla s iOS-om 7 celkom dobrú prácu a stále má najprehľadnejší softvér na trhu.


Apple iPhone 5s resumé

Apple nový iPhone pripravil tak, aby sa jednalo o zmenu jemnú a významnú zároveň. V dôsledku toho smartfón len ťažko prekvapí alebo ohúri, ale to by ani nemala byť jeho úloha. Základný model smartfónu so 16 GB pamäte sa predáva v obchodoch a u operátorov za cenu od 670 do 870 eur. Za zvýšenú kapacitu si bude doplácať ešte vyššie.

Celkovo je výsledok presvedčivý. Apple vyrobil špičkový smartfón. Je najrýchlejší na trhu, má veľmi dobrý displej, výborne fotí a je naplnený skvelými funkciami. Vďaka 64-bitovému procesoru naviac ešte niekoľko rokov bude držať krok s dobou. A, čo je veľmi dôležité, používanie je úplne bezproblémové. Negatívom je asi len batéria, ktorá vydrží iba šesť a pol hodiny nepretržitej prevádzky.

Kúpiť alebo nie? Ak chcete nový telefón, dávate prednosť jednoduchosti a máte radi produkty Apple, odpoveď je áno. Za peniaze dostanete kvalitu. Pokiaľ sa ale s myšlienkou kúpy nového smartfónu iba pohrávate a túžite po väčšom množstve noviniek, zrejme bude rozumné kúpu ešte o 12 mesiacov odložiť.

Test zariadenia prebiehal desať dní. iPhone 5S zakúpite v predajniach iStores v Bratislave, Trnave, Banskej Bystrici a Košiciach.

Autor: Alexander Mravčák | Foto: Michal Matloň

komentárov
  1. Osobně jsem na iPhone 5S přešel z iPhone 5, tudíž opravdu při svém denním použití dokážu porovnat výdrž baterie a ta je pro mě příjemným zlepšením, nikoli zklamáním, jak je uvedeno z vašeho testování. Po úplném nabití můžu hrát 10 minut Real Racing 3, mít telefon víc jak půl hodiny v pohotovosti a mám stále 100 %. iPhone 5 by byl tak na 95 %. Tudíž nevím, ale u mě je výdrž baterie lepší. Ve chvílích, kdy iPhone 5 už hlásil slabou baterii (20 %), iPhone 5S pořád drží. Ostatně můžete posoudit sami, iPhone 5S jsem používal celý den. Celý den na internetu (jak 3G tak WiFi) – sociální sítě, zprávy, maily, telefonování, neustálé používání Foursquare, focení, hraní RR3 (cca 30 min) a mám od rána teď 43 % (je 22:40).

    0
    0
  2. S tym micro usb je to take rozpoltene. Jeho vyhoda je ze kable su lacne a pouziva sa uz dlho. Avsak na kazdom mobile co som mal (pocnuc od nokie 5800) sa po case tak vykyval ze spojenie zacalo byt nespolahlive a trebalo kabel ‘opriet’ aby bol dobry kontakt.

    0
    0
  3. Dobrá recenzia, za ktorú ďakujem. Práve zvažujem výmenu Iphone 5 za 5S a tento test ma len podporil v mojom rozhodnutí. Ale mohli sme od Apple čakať niečo iné ? Každý nový produkt tejto spoločnosti nám robí radosť a konkurencii vrázky na čele .Či sa jedná o smartfóny, počítače, alebo iné príslušenstvo.

    0
    0
  4. Mna by hlavne zaujimalo odkial si ho konecne bude moct kupit pod 700€… Mam ho predobjednany na alze za 671€ a cakam uz 3 tyzdne a ktovie kolko este budem. Som uz netrpezlivy :)

    0
    0
  5. to flimi: no ja som ho objednala z alzy včera, tak hádam to do vianoc príde :) vraj im to sľúbili na Q4.
    Ináč recenzia perfektná a som aj rada za komentáre pod článkom o baterke, teší ma to, lebo an 5s idem z iphone 4 a som sa bála práve tej baterky.

    0
    0
  6. neviem ake znalosti ma clovek co pisal tuto recenziu ale chcem sa spytat jednu vec .. mam iP5 je to jediny telefon z ktoreho mozem volat pocas letu …. mam sluchadla co su DNR .. znamena to ze su schopne snimat okolity hluk a nasledne ho odcitat od hovoru signalu .. toto robi podla mna aj iP5 a asi aj to s.. je to inak vazne paradox ale je to jediny telefon z ktoreho dokazem volat pocas letu a pocujem zretelne co mi kto hovori .. mam pocit ze sa ten hluk odcitava aj zo sluchadla a co je total prekvapenie na druhej strane drotu nikto netusi ze letim … nepocuju ten hluk motora …. chcem len vedet ci si to namyslam alebo tam od jablka vstupila ta technologia zrkadlovej vlny .. :)

    0
    0
  7. inak potvrdzujem ten nazor ze usb mini a podobne obdoby konektorov uz patria na smetisko dejin .. vsetci vieme o tom ze sa lahko mechanicky poskodia .. koroduju a este su aj tazko anti vodotesne …. toto je jednoducho vec minulosti ….

    0
    0
  8. @paces v O2 maju podla mojich informacii iba iPhone 5C … cize si kupil 5C.
    Ja tiez cakam na alzu… ked ho nemaju nasi operatori … ktovie kedy sa dostaneme k online eshopom…. ach jaj. Alza urcite nabrala tisice objednavok.. aspon by v telefonate mohli prezradit kedy priblizne to bude a nie len operuju s tym ze nemaju potvrdeny termin od dodavatela….

    0
    0
  9. Veronika: pokial prechadzas z iP4 mala by si si dat pozor na to co sa stalo mne a to ze som dal na novy iP5S zalohu zo stareho no nejakym sposobom to ovplivnilo vydrz baterky a isla strasne rychlo dole. Ak by si mala podobny problem (za noc 10% a viac) tak treba nahodit ako novy telefon.

    0
    0
  10. musim potvrdit telefon je fakt príjemné držať otlačok prsta je príjemná bezpečnostná možnosť na viac a hlavne to funguje… inovácie nejaké moc nevšímam je to rýchlejšie oproti 4s / 5 ale jasne iOS7 bolo skorej určené pre toto nové príde mi to vypočítavé zvýšia nároky na ios aby bolo citelné že nový stroj je rýchlejší takze aj 5ka je delo a netreba meniť podla mojho názoru… ludia čo tu hovoria o baterke tak čo poviem to isté žiadna lepšia výdrž sa nekoná preca len je lepšia oproti 4s/5 ale tak zase zoberme si že tá baterka vo vašom starom telefóne má nejaký rok – dva … ak máte 4S zmena je na čase ak máte i5 nemente nič nové vám to neprinesie

    0
    0
  11. Fotoaparát je rozhodne jeden z najlepších, s akými sme mali možnosť pracovať na mobilných telefónoch – ak nie ten úplne naj.
    Ale no! Trocha triezveho porovnania, pls. Nie, nie je ten uplne naj fotak v mobiloch, mozno naj v historii iPhonov.

    0
    0
  12. to jeanpierre: áno? tak ďakujem za radu, uvidíme, čo to spraví, priateľ mal iPhone 4 a prešiel na 5s a nejako nespomínal, že by mu klesla baterka… akurát by ma dosť hnevalo, že by som stratila čísla a nemám ich tam vôbec málo… a z tej alzy… myslím, že sa len vyhovárajú, lebo ich dodávateľ ich určite aspoň na požiadanie dokáže informovať o stave dodávky.

    to Matisek: mýliš sa. V O2 mali chvíľku aj 5s, ale sa im celkom rýchlo minul. Teraz majú len 5c.

    0
    0
  13. Veronika: o cisla neprides.. staci zalohovat kontakty na iCloud. Vlastne jedine o co prides su SMS (je na to software ktory ich vie vytiahnut z jedneho iP a dat do druheho no stoji 20 dollarov). Treba pouzivat iCloud.

    0
    0
  14. ani o sms nepridete. o vobec nic nepridete ked pouzivate icloud.
    dajte nainstalovat ako novy telefon a vyberte obnovenie zalohy z icloud.

    0
    0
  15. Treba precitat clanok az do konca, pokial sa Vam nechce cakat na alzu, operatorov… Takto som to ja vyriesil..
    …..”iPhone 5S zakúpite v predajniach iStores v Bratislave, Trnave, Banskej Bystrici a Košiciach.”

    0
    0
  16. Aha super, tak to tak spravím, správy nepotrebujem, len o kontakty mi išlo. Ďakujem za rady.

    Pre meno: a myslíš, že nejde tak trochu aj o cenu? Alza dokonca ešte zlacnila, čo som si všimla. Každopádne ja som si objednala z USA cez známeho, tak už len počkať, kedy príde na Slovensko :)

    0
    0
  17. Ja uz na tu alzu fakt nemam nervy :D Nejaky typek mi ma doniest 5Sko 64GB za cenu pod 700€ z anglicka. Len som trosku na pochybach ci to nebude nejaky odzub. Na co si dat este pozor okrem toho ci to nie je fake, nie je zablokovany a aby nebol na blackliste? Odkial inac overim ten blacklist? Nasiel som nejake platene stranky ale neviem ci su hodnoverne.

    0
    0
  18. samo: a aky vyznam bude mat cele nastavovanie iphonu ako novy ked potom dam obnovit zo zalohy? Ved to iste by som mohol urobit aj cez iTunes.. Tu ide o to aby sa telefon nehodil ako novy.

    0
    0
  19. To flimi: tomu ver hlavne storno v alze je bez poplatku. A neviem ti poradit… Nech ti da doklad o kupe over si IMEI z krabice. Doklad o kupe sa ti hlavne hodi na 1 rocnu medzinarodnu zaruku, bez zaruky sa to neoplati si myslim. V alze cena klesla dost a je tam dva roky zaruka. Tam si rozmysli ci ti 1 rok staci (ja som sa rozhodla ze sa mi telefon nepokazi tak mi staci 1 rok :D)

    0
    0
  20. To:Veronika
    Na medzinárodnú záruku nepotrebuješ doklad o kúpe! Len zariadenie. Podľa imei si vieš následne zistiť do kedy ti platí záruka a vymenia ti ho za nový.

    0
    0
  21. Nakoniec som sa rozhodol, ze si priplatim a kupim si telefon na Slovensku. Nejde o 5 korun a nechcem riskovat ze ten telefon je na nejakom greyliste a nakoniec skoci na blackliste… No proste volim priplatit a mat istotu a 2 rocnu zaruku. Ci uz to bude alza alebo iny shop, to je uz jedno, uz kto ho bude mat skor na sklade za normalnu cenu.

    0
    0
  22. Neviem, ci si autor nieco nastudoval o technickych parametroch, spracovani a moznostiach Lightning vs microUSB portu, ale sudiac podla recenzie o tom pochybujem.

    Lightning port je daleko pred x-rocnym standardom USB a nie len vdaka dobremu marketingu v podobe obojstranneho zapojenia.

    – microUSB je samo o sebe hardwerovo dost limitovany. Je stavany na vykon 9W, tablety potrebuju 10-12.
    – mikroUSB nedokaze streamovat audio/video a zaroven zariadenie nabijat/sychronizovat.
    – kontrola kvality
    – kvalita spracovania
    – vacsina dokovacich stanic, ci autoradii na microUSB nepojde plnohodnotne.

    A ku argumentu z “pracovneho prostredia” dodam len tolko, ze u nas v praci skor zozeniem lightning nabijacku, nez 30-pinovu.

    0
    0
  23. Dobrý deň, chcem sa opýtať na nákup iP5s cez oficialnu stranku Apple..ponúkajú tam 16gb verziu Sim-free za 649dolárov. V porovnaní s Orange a celkovo slovenskými predajňami iStores je to výborná cena. Má niekto skúsenosť s takýmto nákupom? Keďže je tam uvedené, že telefón je kompatibilný pre všetky GSM siete, bude nutné ho pri nákupe odblokovať?

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.