iPod? Najhorší nápad na svete

Včera uplynulo desať rokov odo dňa, kedy Apple predstavil svoj prvý iPod. Poznáte príbeh jeho uvedenia a reakcií, ktoré nasledovali?

Ešte predtým, než Steve Jobs iPod predstavil, v kuloároch sa šírili najrôznejšie dohady a očakávania. Keď potom zakladateľ Apple odhalil prenosný prehrávač, reakcie ľudí boli naozaj negatívne.„Toto nie je revolučné! Stále tomu nemôžem uveriť! Všetky tie očakávania a nakoniec niečo takto absurdné!“ stojí v jednom komentári z dnes už legendárnej diskusnej témy o iPode na fóre MacRumors, ktorú ľudia prezývajú ako téma 500, keďže bola v poradí presne päťstá na vtedy pomerne novom blogu.

Takmer nikto, kto sa k novému prehrávaču vyjadril, preň nemal dobré slová. „iHovienko… iPlač. Dúfal som v niečo viac,“ hovorí ďalší komentár. „Skvelé, presne toto svet potrebuje, ďalší hlúpy MP3 prehrávač. Choď Steve! Kde je Newton?!“ vyjadruje sa iný diskutér. „400 dolárov za MP3 prehrávač! Budem to volať Cube 2.0, pretože sa to nebude predávať a za krátky čas to stiahnu z predaja…a nie je to funkčné,“ pohoršuje sa tretí.

A predsa sa stal z iPodu veľmi rýchlo hit, aký v histórii Apple nemal obdoby. Za desať rokov firma predala zhruba tristo miliónov týchto prehrávačov a pre mnohých sa stal symbolom značky. Rodina prehrávačov bol hlavný dôvod, prečo sa Apple presmeroval z dekády recesie na desaťročie komerčných úspechov.

Aj keď je pravda, že iPody mali plno nevýhod — neboli prvé MP3 prehrávače, boli ťarbavé, veľké a drahé — predsa len niečo do seba museli mať, keď si ich používatelia tak obľúbili.

Okrem toho, že toto je pekný príbeh aj sám o sebe, je zaujímavé sa na neho pozrieť hlbšie. Zistíme, že nie vždy sa dá všetko posúdiť okamžite a tiež, že za desať rokov sa nič nezmenilo.

Takmer vždy, keď Apple vydá nový produkt, prvé reakcie ľudí, ale najmä tých, ktorí si hovoria fanúšikovia, sú negatívne. Všetci sú rozčúlení a sklamaní a „Apple týmto zašiel naozaj priďaleko“. iPhone? Hlúposť, veď ten telefón nič nedokáže. iPad? Hlúposť, veď je to len veľký iPhone.

Naša optika na nové produkty je často skreslená a možno až príliš kritická. Naše očakávania sú príliš veľké a, naopak, veľa dobrých vecí mnohokrát hneď odhaliť nedokážeme. Apple vedel, čo je na iPode dobré, čím zaujme a prečo by mohol mať úspech. Masy to prekukli až po čase.

Toto je fakt. Za posledných desať rokov sa nezmenil a nezmení sa ani teraz. Najlepšie, čo teda môžeme urobiť, je nenechať sa strhnúť masou a na prvotné reakcie veľmi nespoliehať. Čas vždy najlepšie ukáže.

komentárov
  1. Z tohto pohladu je zaujimava az nebezpecne vysoka akceptacia technologie SIRI. Dufam, ze jej nehrozi absolutny trapas.

    Prajem prijemny vecer
    miro novak

    0
    0
  2. ano, ta kritika je vzdy velka pri novom produkte, alebo skoro vzdy. Po pravde u takeho iPadu som ja aj trochu vahal a az po pol roku som zistil, ze vlastne je to presne to, co potrebujem.

    na lepsi obraz o kritike staci pozriet komentare po uvedeni iPhone 4S, tiez boli tazko negativne a pri tom sa zda, ze to bude najvacsi iPhone hit vsetkych cias :) :)

    0
    0
  3. Ja si myslím, že názory na internetových fórach sa dosť preceňujú. Predsalen väčšina ľudí tam sú fanúšikovia modernej techniky a stále chcú viac a viac funkcí. Obyč ľudia ale väčšinou chcú len jedno: aby to dobre vyzeralo a aby to dobre fungovalo …

    0
    0
  4. Z reakci na navstevnika Beno je jasne videt, jak se pitome projevuje zpetne schvalovani komentaru. To opravdu nejde bez toho? Prijde mi to v dnesni dobe dost zpatecnicke a vubec … odrazuje to od psani prispevku.

    0
    0
  5. Whill: vzhladom na komentare plne spamu to je nanestastie jedine riesenie. Captchu je mozne lahko prekonat tym, ze spamy zasiela banda indov a pakistancov za minimalnu mzdu.

    Jednym z rieseni je verifikacny kod cez SMS, ale to je financne nerealne.

    0
    0
  6. Nie kto ale co. Newton bol projekt nieco ako PDA ale bol zruseny po kobsovom navrate aby sa firma koncentrovala a zacala na seba zarabat.

    0
    0
  7. Jozef, whill: Ale moznosti je stale viac. CO tak prepojenie s Facebookom? Alebo kompikovanejsi upgrade uctu napriklad aj s verifikaciou cez sms a moznostou pridavat komentare bez schvalovania.

    0
    0
  8. Jozef Remen: promin, ale to neni o nicem jinem nez o tom to chtit udelat. Jak se rika, kdo chce hleda zpusoby, kdo nechce hleda duvody. Sam nekolik sajtu s nemalou navstevnosti provozuji, tak vim, jak se veci maji. Jinak Macblog ma jiste navstevnost slusnou, ale presto si myslim, ze pro “bandu indu” jsou tady lukrativnejsi weby, tady to bude spise hlavne klasicky boj s boty. A pokud by to presto byl tak palcivy problem, tak jak psal treba Lens, registrace spolu s nejakou verifikaci uctu. Ten Facebook nevim, to zas nema kazdy a kazdy to nechce, proto tomu napojovani na tyhle sluzby moc nefandim.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.