História webu Apple.com: prezrádza nový dizajn, ako bude vyzerať Mac OS X Lion?

Včerajšou zmenou dizajnu stránok Apple.com, pri ktorom bolo upravené pôvodne svetlosivé menu na tmavé s výrazným leskom, vyvolala firma hlasnú odozvu. Mnohým sa nový dizajn nepáčil, iným sa páčil a diverzita názorov bola rovnako v našich komentároch. Ľudia boli zároveň zvedaví, či nemôže byť nový dizajn stránky predzvesťou dizajnu systému Mac OS X 10.7. Na to, aby sme sa to dozvedeli, sa pozeráme do histórie — ako sa vyvíjal web Apple.com od svojho počiatku až dodnes a aký vplyv mal jeho výzor na operačné systémy?

História a redizajny stránky Apple.com Stránka Apple.com bola spustená v roku 1996 a za svoj život prešla viacerými väčšími alebo menšími úpravami. V svojich začiatkoch disponovala len jednoduchým červeným dizajnom s postranným menu. Apple vtedy používal ešte svoje staré dúhové logo.

Ako vyzerala stránka Apple v roku 1997

V roku 1998 začala dominovať biela farba, avšak web sa stále ani trochu nepodobal na ten dnešný. Na hlavnej stránke ste napríklad mohli naraziť Gif animáciu, ktorú by ste dnes hľadali asi len ťažko.

Ako vyzerala stránka Apple v roku 1998

Ak si presne nepamätáte na súvislosti, koniec deveväťdesiatych rokov bolo obdobie, keď do Apple opäť nastúpil Steve Jobs a bol predstavený prvý iMac, prvý iBook (predchodca MacBooku) alebo obľúbený PowerMac G4. Web Apple.com bol vo svojich začiatkoch aj na niekoľko hodín hacknutý (pozor, nevhodný obsah), čo sa však odvtedy už nestalo

Výrazný redizajn stránka dostala na prelome tisícročí. V roku 2000 Apple dizajn zarovnal obsah nastred a zaviedol prehľadné menu na vrchu stránky. Našli ste tu vtedy sedem častí: Apple, Store, iReview, iTools (pradedko MobileMe), iCard, QuickTime a Support. Dodnes sa z pôvodných kategórií zachovali tri.

Ako vyzerala stránka Apple v roku 2000

Pozornému oku neujde, že Apple tu zaviedol prúžkovaný vzor. Ten sa objavil už v predošlých verziách Mac OS (napríklad záhlavie okna) alebo na hardvéri (zvislé prúžky na iMacu G3), no skutočne silné zastúpenie mal až v systéme Mac OS X 10.0, ktorý bol vypustený v roku 2001. Dalo by sa teda povedať, že zmena dizajnu stránky predznamenávala zmenu v dizajne operačného systému.

Analógia medzi webom Apple a systémom

Červené logo vystriedalo v roku 2001 modré, a v polovici roka 2002 boli hlavné prvky dizajnu len v odtieňoch čiernej a bielej. Pre zaujímavosť, stránka sa teraz delila na časti Apple, Store, Switch, .Mac (pokračovateľ iTools, predchodca MobileMe), QuickTime, Support a Mac OS X.

Ako vyzerala stránka Apple v roku 2002

Navigácia a tlačidlá na Apple.com sa v období na začiatku tisícročia stávali stále menej plastické. V roku 2003 predstavil Apple systém Mac OS X 10.3, ktorý bol po grafickej stránke považovaný za najväčší vývoj doposiaľ. Jeho rozhranie bolo menej plastické a zavedený bol prvok brúseného železa.

Analógia medzi webom Apple a systémom

Stránka sa potom dlhšiu dobu takmer vôbec nemenila. Výrazná zmena sa udiala až v júni 2007. Na webe boli vtedy zavedené jemné sivé prechody a grafika sa zbavila prúžkovaného vzoru.

Ako vyzerala stránka Apple v roku 2002

Mac OS X 10.5 Leopard, ktorý vyšiel v októbri 2007, zase tento vzor definitívne vypudil z prostredia operačného systému a zbavil sa aj brúsenej ocele — práve v prospech jednoduchých sivých „hliníkových“ prechodov.

Analógia medzi webom Apple a systémom

Z daného je jasné, že aj teraz môže nová grafika stránky poodhaľovať dizajn, ktorý uvidíme aj v systéme Mac OS X 10.7 Lion. Vzťah medzi vzhľadom webu a operačného systému však nikdy nebol príliš výrazný. Redizajn je teda lepšie brať ako vyjadrenie trendov — tmavá a lesklá v systéme môžu byť zakomponované úplne iným spôsobom ako na stránke.

V mnohom sú tieto dva prvky zakomponované vlastne už v dnešných aplikáciách. Nové ikony iTunes (predstavená v septembri 2010) a Mac App Store (január 2011) by sa dali označiť ako návrat k pôvodnému lesklému vizuálu, ktorý bol pre Apple dominantný hlavne v rokoch 2005–2007 (pôvodný Front Row, dock v Mac OS X 10.6). Navigácia na webstránke rovnako veľmi silno pripomína tab bar v systéme iOS a navigáciu v programe iPhoto ’11 z (október 2010).

Foto: MacBlog

Aktualizácia: Opravené číslo v záverečnom obrázku, ďakujeme za upozornenie.

komentárov
  1. pri tej poslednej fotke by bolo treba zmeniť rok na 2009, alebo systém na OS X 10.5.. ktorý už pred snow leopardom “prebral” spomínané prvky z apple webu..

    0
    0
  2. iTools uvadzate ako pradedka k MobileMe, ale – technicky vzate – kedze medzi nimi bol len .Mac, tak je to najviac tak stary otec pripadne babicka!

    0
    0
  3. Super. Viac článkov z historie by ma fakt potešilo. O Apple sa zaujmam asi len rok a s Mac os x som ptacoval len v predajni, čiže takéto veci z historie doslova hltám. Dva palce hore.

    0
    0
  4. okná určite nebudú čierne – už teraz pôsobí napr. okno Safari dosť “ťažko”. Také iPhoto 11 nám ale dokáže napovedať veľa… :)

    0
    0
  5. mam pocit ze ide o styl fullscreenovych aplikacii ako uz bolo spomenute a taktiez minimalizaciu nadbytocnych veci v oknach ako to je v quicktime :P nech to je uz cokolvek je naozaj fascinujuce ako dokaze Apple vyvolat rozruch ohladom takych veci…oni dokazu urobit udalost aj zo zmeny jedinej ikonky :D maloktora firma ma tak precizne vypestovany image :)

    0
    0
  6. ste si vsimli ze ak idete pod safari na apple.com ten novy cierny dock sa zosunie z vrchu? :D pod firefoxom to ale nefunguje… hm

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.