Z garáže do každej ruky: História Apple (6. časť)

Máme pred sebou poslednú časť minisérie, ktorá rozpráva príbeh spoločnosti Apple od jej vzniku až po súčasnosť. Táto časť má pekný začiatok, no smutný stred. Apple prišiel o niečo veľmi dôležité. A budúcnosť, tá je ešte pred nami. 

Posledné inovácie génia

Pokračujeme rokom 2010. Apple predstavuje najnovší iPhone 4, ktorý sa dizajnom úplne líši od svojho predchodcu. Spolu s ním predstavuje Retina displej, výkonnejší procesor telefónu, atď. Okrem toho sa Apple pýši aj novým operačným systémom pre svoje počítače. Svetlo sveta uzrie operačný systém Mac OS X – Lion. Dodnes jeden z najobľúbenejších operačných systémov od Apple.

6.januára 2011. Spoločnosť Apple predstavuje Mac App Store. Ekvivalent iOS App Store pre počítače Mac. Čo si ale mnohí všimli, z Apple sa na chvíľu opäť vytratil Steve Jobs. Opäť kvôli zdravotným problémom. Tentoraz to bolo o to komplikovanejšie, že výkonný riaditeľ spoločnosti bližšie nešpecifikoval termín svojho návratu.

Dva mesiace na to, v marci 2011 predstavuje Apple nástupcu pôvodného iPadu. Tento najnovší produkt nesie názov iPad 2. Aktualizácie sa dočkal aj iOS. Ten zase postúpil na verziu 4.3.

Obláčik a lev

Steve Jobs sa na prekvapenie mnohých vracia v júni 2011 na scénu a sám predstavuje najnovšiu inováciu a svoj ďalší úspech, úložisko iCloud. To slúži na ukladanie, zálohovanie a prezeranie rôznych dokumentov na všetkých zariadeniach Apple. Táto služba sa dodnes teší veľkej popularite a využíva ju čim ďalej, tým viac používateľov. Po štvrťroku sa v Mac App Store objavuje už vyššie spomínaný Mac OS X – Lion. Ten si v deň predstavenia stiahlo viac ako milión užívateľov.

Génius rezignuje

24. augusta 2011 majú fanúšikovia Apple hlavu v smútku. Spoločnosť zverejnila krátky, no výstižný list, v ktorom Steve Jobs oficiálne odstupuje zo svojej funkcie výkonného riaditeľa Apple (Apple CEO). Mnohí tento dátum označujú ako koniec zlatej éry Apple, ktorú mal v ruke legendárny Steve Jobs. Zdravotné problémy ho donútili zanechať to, čo tak miloval. Zmeniť všetko. Nahradil ho Tim Cook.

Smutná správa

Dňa 5. októbra 2011 obletela svet zdrvujúca správa. Steve Jobs, vizionár, génius, inovátor a človek, ktorý vždy myslel inak, opustil tento svet. Jeho miesto prevzal vyššie menovaný Tim Cook, ktorý je výkonným riaditeľom dodnes. Správa o smrti spoluzakladateľa spoločnosti obletela celý svet. Táto informácia sa objavila takmer všade. Najväčším paradoxom bolo, že ľudia sa o jeho smrti dozvedeli práve vďaka produktom, ktoré vymyslel. Spoločnosť Apple sa na čas odela do čierneho.

Jobsov odkaz

Ešte v ten istý rok bol verejnosti predstavený posledný produkt z Jobsových rúk. iPhone 4s, ktorý je dodnes ešte relatívne dosť používaným zariadením. Okrem neho bol predstavený aj iOS 5 a verejnosti bola prvý krát v histórií sprístupnená funkcia iCloud. App Store tiež slavil úspech, bolo stiahnutých viac ako 100 miliónov aplikácií.

101 noviniek

Mac OS X Lion nahradila v roku 2012 nová aktualizácia, ktorá si niesla názov Mountain Lion. Ten sa v júli 2012 objavil na Mac App Store, kde si ho mohli užívatelia stiahnuť. Vo februári taktiež prebiehala konferencia s menom Developer Preview, kde už bolo nahlásených viac ako 100 noviniek. Nezabudlo sa ani na iPhone, pretože v septembri toho roku sa na scéne objavila už jeho piata generácia, no jeho tvorba už nebola vedená Jobsom. Budúci rok sa dostavil aj nový operačný systém iOS s číslom 7. Ten prešiel kompletným redizajnom.

Na začiatku roku 2013 presiahol počet stiahnutí v App Store závratné číslo, 40 miliónov aplikácií. Štyri mesiace na to toto číslo narástlo o ďalších 10 miliárd.

Technológie, ktoré máme radi doteraz

V septembri roku 2014 sa mali zákazníci, ale aj fanúšikovia Apple na čo tešiť. Spoločnosť predstavila hneď niekoľko noviniek. Medzi hlavnými boli nové zariadenia ako Apple Watch, alebo iPhone 6 a 6 Plus. Systém pre iOS už pokračoval ôsmou generáciou. Najväčšou novinkou v sekcii funkcií bol Apple Pay. Schopnosť platiť mobilom a hodinkami namiesto kreditnou či debetnou kartou.

Prítomnosť

A už nasleduje iba inovovanie a predstavovanie najnovších technologických výdobytkov ako je iPad Pro, iPhone 7, 8, X, macOS Sierra, Apple Pencil, Apple Watch 3, atď. Apple sa taktiež zaoberá napríklad výskumom umelej inteligencie, alebo autonómnych vozidiel.

Epilóg

Apple dodnes pokračuje v udržaní a prehlbovaní silného postavenia na trhu. Okrem internetových technológií sa zaoberá aj výskumom mnohých iných projektov (autá, AI), ktoré budú ekologicky priateľské. Meno Apple sa tak dostáva do povedomia čoraz viac ľuďom. Čo ale prinesie budúcnosť, ostáva záhadou.

Všetky časti seriálu:

Z garáže do každej ruky: História Apple (1. časť)

Z garáže do každej ruky: História Apple (2. časť)

Z garáže do každej ruky: História Apple (3. časť)

Z garáže do každej ruky: História Apple (4. časť)

Z garáže do každej ruky: História Apple (5. časť)

Z garáže do každej ruky: História Apple (6. časť)

UložiťUložiťUložiťUložiť

UložiťUložiť

komentár
  1. “Mac OS X – Lion. Dodnes jeden z najobľúbenejších operačných systémov od Apple.” ??? Dodnes ??? Ake je percento uzivatelov Lionu zo vsetkych desktop os?

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.