Za znižovanie výkonu iPhonov Apple už čelí vyše 20 žalobám, výmeny batérií budú stáť milióny

Apple za kauzu so znižovaním výkonu na iPhonoch so starými batériami čelí už vyše 20 súdnym žalobám. Výmenný program batérií sa negatívne prejaví na predaných iPhonoch.

Len v Spojených štátoch už Apple čelí 24 súdnym žalobám. Dôvodom je úmyselné spomaľovanie starších iOS zariadení, alebo nedostatok komunikácie a transparentnosti ohľadom tejto “funkcie”. Okrem US sa súdne spory odohrajú minimálne aj vo Francúzsku a Izraeli.

Apple sa za incident už ospravedlnil v podpornom dokumente, kde vysvetlil dôvody za svojim konaním a taktiež spôsoby, akými plánuje zákazníkov odškodniť. Okrem updatu pre iOS, ktorý prinesie podrobnejšie informácie o opotrebovanosti batérie a následnom spomalení systému, ponúka aj výmeny batérií za zľavnenú cenu 30 eur – okrem iného aj u nás. Dopad, ktorý však kauza bude mať na imidž a zisky spoločnosti, sa už celkom odvrátiť nedá.

Analytici predpovedajú, že výmenný program s batériami by Apple mohol stáť približne 16 miliónov predaných iPhonov. Barclays odhaduje, že približne 77 % používateľov iPhonu má možnosť využiť zľavnenú ponuku a tipuje, že minimálne 10 % z celkového počtu 519 miliónov tak aj urobí. Ak len tretina z nich následne v roku 2018 neupgraduje na najnovší iPhone, Apple by mohol prísť o 16 miliónov predaných kusov – teda pokles celkových odhadovaných tržieb až o 4 %.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.