Z garáže do každej ruky: História Apple (4. časť)

Štvrtá časť našej minisérie je tu. V dnešnom článku sa bližšie pozrieme na veľké obmieňanie výkonných riaditeľov spoločnosti Apple Computer Inc. Jobs sa vracia naspäť. No nie ako prezident spoločnosti, ale ako poradca. Nie však na dlho. Rok 1998 sa zapísal ako začiatok opätovného úspechu spoločnosti.

Všetko sa mení k dobrému

Keď nastal rok 1993, John Sculley prenechal miesto prezidenta a výkonného riaditeľa spoločnosti Michaelovi Spindlerovi. Tento riaditeľ sa preslávil veľmi netradičným krokom, ktorý spravil. Spindler umožnil prístup iným spoločnostiam k technológií Apple. Nebol to veľmi múdry krok, nakoľko sa takmer okamžite na trhu objavilo množstvo kópií pôvodného Macintoshu. Preto zisk spoločnosti Apple naďalej rapídne klesal.

Rok 1994 sa niesol v znamení nového Power Macintosh, ktorý disponoval procesorom PowerPC. Staršie modely počítačov Apple fungovali na procesoroch od Motoroly. Aby sa aj tu nestratil záujem o tento počítač, spoločnosť upravila a prispôsobila programy tak, aby fungovali na novom modeli, pretože spočiatku neboli procesory od Motoroly a PowerPC kompatibilné.

Nevydarený produkt, no skvelá inšpirácia

Okrem Power Macintosh sa spoločnosť rozhodla vyrobiť osobného digitálneho asistenta Apple Newton. Jeho primárnou výhodou, malo byť prenesenie písaných písmen do digitálnej podoby. No aj napriek tejto inovácií a nového typu produktu sa Apple Newton veľkého dopytu nedočkal. V budúcnosti sa ukázalo, že Apple Newton pomohol vzniknúť novej generácií vreckových počítačov Pocket PC, Palm, atď.

V roku 1997 sa taktiež vystriedal ďalší človek na poste generálneho riaditeľa. Toto miesto tentokrát obsadil Gil Amelio. Ten sa rozhodol zaviesť “šetrenie”. Znížil napríklad mzdy zamestnancov o 1/3. To bohužiaľ vôbec nepomohlo a finančná strata spoločnosti presiahla prvý krát v histórií 1 miliardu amerických dolárov. Akcie Apple Computer Inc. rapídne klesali. Magazín Fortune v roku 1997 označil Apple ako firmu s najhorším manažmentom v Silicon Valley.

Steve Jobs opäť na tróne

Amelio, vtedajší generálny riaditeľ už nevedel čo mal robiť a zo zúfalosti sa rozhodol odkúpiť Jobsovu firmu NeXT za 377 miliónov amerických dolárov. Jobs súhlasil a tak bol predaj úspešný. Operačný systém spoločnosti NeXT (NeXTSTEP) sa stal základom pre Mac OS X. Ten nahradil pomaly upadajúci a starý OS9. Amelio ale nekúpil iba NeXT, kúpil aj Steva Jobsa, ktorý sa po Ameliovom naliehaní vrátil do vlastnej spoločnosti, z ktorej ho vyhodili. Aby to nebolo príliš viditeľné, bol najprv iba akýmsi poradcom. Jobs túto funkciu vykonával, no nie dlho. Rozhodol sa Amelia vyštvať zo spoločnosti hlasovaním správnej rady, ktorá jednohlasne Amelia prepustila. Jobsov plán vyšiel a stal sa tak dočasným výkonným riaditeľom spoločnosti. Už sa dalo len očakávať, že Jobs túto funkciu neskôr prijal natrvalo.

“Ideme zachraňovať čo sa dá”

Hneď ako usadol na miesto výkonného riaditeľa sa pustil do zmeny organizácie spoločnosti a začal zachraňovať čo sa dalo. Zrušil voľne dostupnú licenciu na technológie Apple, zrušil 70 % projektov a preorientoval celú spoločnosť na výrobu prenosných a stolných počítačov.

Jobs predstavuje nový iMac a dáva logu novú tvár

1998. Tento rok sa do histórie Apple Computer Inc. zapísal ako rok prvého úspechu. Na trh bol uvedený iMac. Od roku 1993 to bol prvý produkt v rade prepadákov, ktorý zožal veľký úspech. Novinkou nebol len veľmi úspešný počítač ale aj logo. Jobs sa rozhodol ho nechať prerobiť. Štúdio Landor Associates zjednodušilo farebné logo spoločnosti. Tento formát loga sa používa dodnes, len v rôznych variáciách.

 

Obchod patrí Apple a Stevovi Jobsovi

Jobs zase vedie spoločnosť a tá žne jeden úspech za druhým. Veľký technologický prelom prišiel v roku 2001. Steve Jobs na konferencii predstavuje revolučný hudobný nástroj do vrecka, iPod. Mení aj štýl, akým sa nakupuje hudba a predstavuje obchod iTunes.

Ale tým sa to ešte nekončilo. Na trh prichádza iBook a PowerBook Titanium G4. Ďalšie počítače po ktorých zákazníci šaleli. Po veľkej rade neúspechov sa Apple dostáva do povedomia ľudí ako dobrá značka s kvalitnými produktami. A aby si to Jobs ešte poistil, vydáva nový operačný systém Mac OS X, ktorý nahrádza predchádzajúci MacOS 9. (Nepripomína vám názov MacOS niečo? Dnes to používame aj my.)

 

V histórii Applu budeme pokračovať v ďalšej časti našej minisérie.

Všetky časti seriálu:

Z garáže do každej ruky: História Apple (1. časť)

Z garáže do každej ruky: História Apple (2. časť)

Z garáže do každej ruky: História Apple (3. časť)

Z garáže do každej ruky: História Apple (4. časť)

Z garáže do každej ruky: História Apple (5. časť)

Z garáže do každej ruky: História Apple (6. časť)

UložiťUložiť

UložiťUložiť

UložiťUložiť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.