Z garáže do každej ruky: História Apple (5. časť)

A máme tu piatu časť  našej minisérie o histórií Apple. Temné časy, kedy Apple strácal peniaze a hrozil krach skončili. S Jobsom vo vedení striedal jeden úspech za druhým. Na trh sa dostávali úžasné produkty, ktoré sformovali spoločnosť do toho čo je dnes.

Inovácia, zmyselnosť, udávanie trendov a štýl. Aj takto sa dala v tomto období opísať spoločnosť Apple. Taktiež podotkneme paradox, ktorý sa stal a taktiež opätovné zmiznutie Jobsa zo scény spoločnosti.

Spolupráca s nepriateľom

Písala sa polovica roku 2003. Na trhu sa objavuje ďalšia novinka spoločnosti Apple Computer, PowerMac G5, ktorý vznikol paradoxne pri spolupráci dvoch rivalov: Apple a IBM. V dobe, kedy bol predstavený prekonával výkon väčšiny svojich konkurenčných ekvivalentov. Okrem toho priniesol Apple aj iTunes Music Store, archív cca 200 tisíc hudobných skladieb, kde každá stála 0,99 centov za kus.

iTunes a pirátstvo

Úspech iTunes na seba nenechal dlho čakať. Už v prvom roku, kedy fungoval, zaznamenal predaj viac ako 70 miliónov skladieb. iPod a iTunes na seba strhli veľkú pozornosť verejnosti. Čo ale nechceli, strhli na seba pozornosť aj nahrávacích štúdií. Tie sa obhajovali, že prečo by mal ich skvelý singel stáť rovnako ako ľudové tance (0,99$/kus). Taktiež sa sťažovali aj na krádež duševného vlastníctva. Niektorí zákazníci nechceli platiť za nejakú pesničku a tak si hudbu sťahovali a cez iTunes ju pridávali do iPodu a tak prichádzali hudobníci o zisk. To nahrávacie štúdiá nedokázali prijať.

Apple sa ale veľmi pekne obránil. “Máme žalovať 13 ročného chlapca za to, že si cez počítač svojej mamy stiahol hudbu do svojho iPodu?” Apple Computers nakoniec tento súdny spor vyhral.

Od začiatku po súčasnosť

Rok 2005 priniesol už piatu generáciu operačného systému Mac OS X – Tiger. Steve Jobs sa taktiež rozhodol zameniť staré procesory PowerPC za nové od Intelu, ktoré podporovali platformu x86 (32-bit). Trhu boli predstavené aj nové verzie veľmi obľúbeného produktu iPod. Rad sa rozšíril o model Nano (16GB úložného priestoru) a Shuffle (2GB úložného priestoru). Zákazníci si obľúbili nový model Shuffle vďaka funkcii FM rádia a krokomeru.

Apple Computer predstavil v januári 2006 prvé dva modely počítačov s procesorom Intel. Bol ním prenosný MacBook Pro, ktorý nahradil PowerBook a nová generácia iMacu.

Revolúcia v komunikácií

Steve Jobs na konferencii Macworld Expo oznámil zásadnú novinku. Názov spoločnosti sa mení z Apple Computer Inc. na iba Apple Inc. A mal na to aj dobrý dôvod. Apple sa totiž začal zaoberať aj výrobou iných produktov, než len počítačov. Svoj sortiment rozšíril o revolučný produkt, iPhone. Apple predal svetu budúcnosť mobilných zariadení. Ohlas na toto zariadenie bol až zarážajúci. Pred kamennými predajňami Apple sa zhromažďovali ľudia (dokonca si priniesli aj prenosné stany do radu, niekoľko dní pred zahájením predaja) aby sa im iPhone ušiel.

Po revolúcií aktualizácia

Revolúciu sprevádzala aj aktualizácia. Apple predstavil počítače s dvojjadrovým a štvorjadrovým procesorom od Intelu. Pribudla aj nová verzia operačného systému Mac OS X 10.5 – Leopard. Rada iPod tiež niečo získala. Nového brata v podobe iPod Touch s operačným systémom iOS.

Svet aplikácií

Repertoár Apple sa v roku 2008 rozšíril o dnes už všetkým známy App Store. Internetový obchod pre iOS zariadenia (iPhone a iPod Touch), ktorý ponúkal mnoho aplikácií rôznych druhov, či už zadarmo alebo za poplatok. Apple slávil ďalší úspech. Za jeden mesiac sa v App Store predalo viac ako 60 miliónov aplikácií.

Strata riaditeľa zo sćeny

Od 14. januára 2009 bol Apple opäť bez výkonného riaditeľa. Jobs sa nerozhodol odísť. Musel však prerušiť svoju funkciu kvôli zdravotným komplikáciám. Aj napriek “vytrateniu zo scény” inkasoval Apple príjem vo výške 8,16 miliardy amerických dolárov. Zisk z tejto sumy tvoril cca 1,21 miliardy amerických dolárov.

Ľudia nevedia čo chcú, kým im to neukážete

Rok 2010 patril novému produktu Apple, iPadu. Prenosným tabletom s veľkosťou displeja 9,7 palcov, veľkou výdržou batérie a operačným systémom, ktorý ma iPhone (samozrejme upraveným pre používanie na tablete). Bolo to niečo nové a keď si to ľudia chytili do rúk, zamilovali sa. Túto lásku podporoval fakt, že na iPade bežali aplikácie, ktoré boli pôvodne vyvinuté pre iPhone. Ale iPad je samostatná kategória tak ako iPhone. Dodať môžeme iba to, že keď bol v apríli 2010 uvedený do predaja, len v Spojených Štátoch bolo predaných viac ako 300,000 kusov.

V histórii Applu budeme pokračovať v ďalšej časti našej minisérie.

Všetky časti seriálu:

Z garáže do každej ruky: História Apple (1. časť)

Z garáže do každej ruky: História Apple (2. časť)

Z garáže do každej ruky: História Apple (3. časť)

Z garáže do každej ruky: História Apple (4. časť)

Z garáže do každej ruky: História Apple (5. časť)

Z garáže do každej ruky: História Apple (6. časť)

UložiťUložiťUložiťUložiť

UložiťUložiť

UložiťUložiť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.