WWDC ’17: Čo očakávame od tohtoročnej konferencie

Vývojárska konferencia WWDC je za rohom a už o pár dní sa môžeme tešiť na čerstvý softvér z dielne Cupertina. Okrem nových systémov by sme sa však tentoraz mohli dočkať aj hardvéru.

Dohady, ktoré tento rok v brandži kolujú nie sú príliš konkrétne, napriek tomu máme celkom jasnú predstavu, čo od Applu budúci týždeň očakávať. Nový macOS a iOS sú jasné, čoraz viac sa však hovorí aj o aktualizácii pre iPad Pro, MacBook (Pro) a dokonca aj o celkom novom produkte.

Softvér

O nových systémoch, ktoré Apple pripravuje, nevieme zatiaľ takmer nič, a aj preto neočakávame žiadne drastické zmeny. Namiesto toho nás veľmi pravdepodobne čaká podobný update ako po minulé roky. Teda veľa menších zmien, ktoré zásadne neovplyvnia prácu so systémom, no na mnohých dôležitých miestach ho vylepšujú.

iOS 11

Nový iOS by mohol priniesť mierne dizajnové zmeny, ktoré sme si mohli všimnúť už pri predošlej verzii. Apple vtedy kompletne redizajnoval služby Music, News a Mapy a podobný dizajnový jazyk s výraznou typografiou by sa mohol rozšíriť aj do zvyšku systému. V kóde iOS 10 sa už teraz nachádzajú zmienky o tmavom používateľskom rozhraní, či tzv. nočnom móde – či sa však niekedy dostane do rúk používateľov, ostáva otázne.

Čo však vieme s určitosťou od rôznych zdrojov, je väčší dôraz na video obsah v službe Apple Music, ktorý nedávno potvrdil Jimmy Iovine. Safari by zase malo dostať nový skrolovací engine, ktorý ho zosúladí so zvyškom systému. Podporu tiež podľa všetkého stratia staršie, 32-bitové aplikácie, ktoré nebudú vývojármi aktualizované.

Koncept: iOS 11 s Drag and Drop a novými funkciami pre iPad

Rovnako by sme privítali nové funkcie pre iPad, ktorý bol minulý rok celkom prehliadaný. Viaceré koncepty načrtli veľmi užitočné funkcie ako drag and drop, či vylepšený multitasking. Samotný drag and drop nedávno do svojich aplikácií priniesol Readdle, preto niet dôvodu, prečo by podobnú funkcionalitu nemohol ponúknuť aj samotný Apple. Necháme sa však prekvapiť.

macOS 10.13

O novom operačnom systéme pre Mac toho taktiež veľa nevieme, a aj zahraničné zdroje sa preto uchyľujú ku špekuláciám. Apple minulý rok predstavil svoj nový súborový systém APFS, zatiaľ ho však priniesol len na iOS. macOS ako pokročilejší systém zrejme vyžaduje dôslednejšie testovanie, verzia 10.13 nám však príde ako ideálny čas pre jeho implementáciu.

Dohady kolujú aj o mene nového systému. Apple momentálne využíva názvy rôznych miest v Kalifornii a pokračovať by v tejto tradícii mal aj tento rok. Podľa blogu Pike’s Universum sa bude nová verzia systému začínať na písmeno M a tentoraz nebude niesť meno po národnom parku, ani hore. Ak sa pozrieme na patenty spoločnosti, systém by sa mohol volať macOS Monterey, prípadne macOS Miramar.

Jaké novinky by mohla přinést WWDC 17 po stránce macOS 10.13?

Predstavené budú tiež nové operačné systémy pre Apple TV a Watch. Volať by sa mali watchOS 4tvOS 11, nič bližšie však o nich zatiaľ nie je známe.

iPad Pro

Hlavnou hardvérovou novinkou konferencie bude zrejme nová generácia iPadu Pro. Predstavená mala byť pôvodne na marcovom evente, nakoniec sme však dostali len “nový” 9,7″ iPad. Podľa viacerých zdrojov z výrobného reťazca je však (teraz naozaj nový) iPad už vo výrobe a preto by sme ho mohli vidieť naozaj čoskoro. Čo nové prinesie?

Ako vždy očakávame vylepšenú generáciu procesorov, tentoraz však asi pôjde o staronový A10(X) čip predstavený ešte minulý september. Napriek tomu by mohlo ísť o výrazný výkonnostný skok vpred.

Takto by mal vyzerať nový 10,5-palcový iPad Pro

Zatiaľ čo väčší 12,9“ iPad Pro by mal po externej stránke zostať nedotknutý, jeho malý braček dostane facelift v podobe celkom novej uhlopriečky. Apple by mal totiž natlačiť 10,5” displej do podobného tela, aké má súčasný model. Rozmery by pritom mali narásť len mierne, a to do výšky a hrúbky. Home button na ňom nájdeme aj naďalej.

Nové MacBooky

Veľký update pre MacBook Pro vyšiel len pred niečo vyše polrokom, Apple však aj napriek tomu zrejme predstaví novú generáciu. Nebolo by to po prvýkrát. Aktualizácia to však bude len interná – očakáva sa prechod na novšie Intel procesory v podobe Kaby Lake. 15″ MacBook Pro by taktiež mohol konečne dostať podporu pre viac než 16 GB RAM. Možný je aj cenový pokles, avšak priveľmi by sme sa naň nespoliehali.

Kaby Lake dostane údajne aj maličký 12″ MacBook. Zaujímavé je, že sa šušká aj o update pre zabudnutý MacBook Air, ktorý sa vzhľadom na otáznu cenovú politiku nových Pro modelov predáva stále veľmi dobre. Ak sa tak naozaj stane, nepôjde o nič viac, než o malý interný upgrade v podobe procesora, prípadne veľkosti pamäte.

Nový MacBook Pro a Air už na WWDC, tvrdí Bloomberg

Siri reproduktor

Čiernym koňom celej konferencie je nový smart reproduktor, ktorým by Apple konkuroval výrobkom ako Amazon Echo, či Google Home. Pôjde o samostatný hardvérový produkt, ktorý by bežal na upravenej verzii iOS. Hovorí sa o tom, že by mohol dostať aj dotykový displej, podobne ako nedávno predstavený Echo Show.

Dôraz bude pritom Apple klásť na kvalitný zvukový výstup a prehrávanie hudby. Reproduktor by mal mať valcovitý dizajn podobný súčasnému Macu Pro a vhod by okrem hands free prístupu k asistentke Siri mohol prísť aj pri ovládaní smart domácnosti.

Inteligentný Siri reproduktor možno uvidíme už na WWDC

V duchu kalifornskej spoločnosti bude zrejme drahší ako konkurencia, čím sa bude chcieť od nej odlíšiť, je však otázne. Podľa uznávaného analytika Ming-Chi Kua by mal reproduktor vyjsť najneskôr koncom tohto roka, je tu však celkom hmatateľná šanca, že ho Apple predstaví už budúci týždeň na WWDC.

Úvodná keynote prezentácia WWDC sa bude konať už budúci pondelok, 5. júna o 19:00 nášho času. Apple bude event streamovať naživo cez svoj web, najaktuálnejšie články o predstavených produktoch však nájdete tradične aj na našom webe MacBlog.sk.

komentár
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.