Mobilné Safari čoskoro dostane nové, rýchlejšie skrolovanie

K zaujímavým informáciam o budúcej verzii Safari sa dopracoval John Gruber z Daring Fireball. iOS 11 zrejme zmení skrolovanie v mobilnom prehliadači.

V nedávnom príspevku na svojom blogu Gruber hovoril o Google AMP (Accelerated Mobile Pages), konkrétne kritizoval ich nekonzistentné skrolovanie v Safari.

AMP sú špeciálne verzie mobilných webov, ktoré sú optimalizované pre rýchlejšie načítavanie a tým pádom uchovávané priamo na serveroch Googlu. Pre konkrétny príklad si môžete porovnať pôvodnú stránku s jej AMP verziou. Ako si môžete sami všimnúť, AMP momentálne na iOS využíva vlastné skrolovanie, ktoré je odlišné od ostatných webových stránok v mobilnom Safari.

Takto vyzerajú AMP stránky v Google vyhľadávaní.

Tvorca Google AMP sa ohľadom skrolovania vyjadril v diskusii na Hacker News a prezradil, že on a jeho tím využívajú tzv. overflow systémové skrolovanie zabudované v iOS. Applu už údajne odoslali bug report, v ktorom žiadajú, aby ho spravil rovnaké ako pri bežných stránkach. Spoločnosť im však prekvapivo odpísala, že plánujú spôsob skrolovania zmeniť a a po novom by mali všetky stránky reagovať podobne ako AMP.

Zmenu potvrdil ďalší diskutujúci Om2, ktorý je súčasťou tímu pracujúcom na WebKite, rozhraní poháňajúcom Safari na iOS aj macOS. Rozdielne skrolovanie bolo podľa neho schválne, v najnovšej verzii WebKitu ho však plánujú zosúladiť so zvyškom systému.

“V súčasnom Safari na iOS je skrolovanie webstránok nekonzistentné v porovnaní so všetkým ostatným skrolovaním v systéme. To bolo veľmi dávno úmyselným rozhodnutím.”

“Keď sme sa pozerali na typy skrolovania, zvážili sme, že pôvodný dôvod už nebol potrebný. Preto táto zmena, ktorá odstránila všetky nezrovnalosti.”

Nové Safari by malo byť podľa všetkého súčasťou systému iOS 11, ktorý bude predstavený už o necelé dva týždne na konferencii WWDC 2017.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.