Nový MacBook Pro sa prakticky nedá opraviť, zistil iFixIt

Apple už začal dodávať nové MacBooky Pro prvým majiteľom a medzi nimi boli aj páni zo servisu iFixIt. Tí sú v mediálnom svete pomerne obľúbení, pretože vydávajú kvalitné návody na opravu. Neodmysliteľnou súčasťou ich portálu je aj rozoberanie zariadení a hodnotenie ich opraviteľnosti. 

Takto sa teraz iFixIt pozrel aj na 13“ MacBook Pro s Touch Barom. A bohužiaľ aj oni prinášajú zlé správy. Po správach, že si užívatelia nebudú môcť upgradovať úložisko a že tu absentuje podpora pre digitálne audio, prichádza ďalšia rana. iFixIt ohodnotil počítač ako najhoršie opraviteľný v histórii Applu, s hodnotením len 1 z 10. Celý vnútrajšok bol redesignovaný tak, aby sa vytvorilo miesto pre Touch Bar.

Bohužiaľ, práve táto zmena zapríčinila, že po snahe o jeho vybratie došlo k jeho poškodeniu. Rozoberanie počítača nijak neuľahčuje ani umiestnenie flex káblu, ktorý spája Touch Bar so základnou doskou. Kábel sa ukrýva a točí priamo pod dotykovou lištou a tak treba zachádzať veľmi opatrne.

macbook-pro-broken-touch-bar

Zvláštne je tiež, že reproduktory sa v skutočnosti nenachádzajú pod dierkami na boku klávesnice. Namiesto toho zvuk vychádza skôr cez chladiace otvory. Opäť to teda vyzerá skôr na designové rozhodnutie, než o reálne využitý prvok. Teda došlo k podobnej situácii ako pri iPhone 7, kde sa funkčný hardvér nachádza len napravo od Lightning konektoru. Za zmienku tiež stojí, že poškodený Power Button, slúžiaci tiež ako Touch ID, vyžaduje zmenu celej základnej dosky. Je totiž priamo spárovaný s čipom T1 a tak tu máme ďalší faktor, ktorý prispieva k neopraviteľnosti nového MacBooku.

Čerešničkou na torte je prilepená batéria a tým pádom je jej výmena taktiež veľmi náročná. Existuje preto veľká pravdepodobnosť, že v prípade poškodenia notebooku Apple radšej vymení celý kus. Už samotná oprava zariadenia by bola finančne náročná vzhľadom k tomu, koľko komponentov by musel Apple vymeniť. Poľahčujúcou vlastnosťou sú snáď USB-C porty, ktoré nie sú pripevnené na doske a Apple myslí na riziko zlomenia koncovky. Možno práve preto spoločnosť umiestnila tieto porty na samostatnú, menšiu dosku, pripojenú k základnej pomocou káblov.

macbook-pro-touch-bar-teardown-by-ifixit

komentáre
  1. Este maju napevno disk, ktory ma obmedzenu zivotnost. Takze cim nizsia kapacita disku a nizsia kapacita RAM a cim viac je mbp vyuzivany, tym skor odide disk. Necudoval by som sa, ak by disk odisiel uz po troch rokoch intenzivneho vyuzivania. Touch bar a kablik bude nutne tiez menit kvoli sparovaniu s doskou. Doska s touch barom a kablikom bude stat tak vela, ze bude ekonomicky vyhodnejsie vyhodit mbp do srotu. Iba display a touch pad sa bude dat vyuzit.

    A ak odide samotna doska tak pouzivatel si ani data neskopiruje.

    0
    0
  2. Vesmirna silo, konej svy dilo, posli uz apple do hajzlu. Uz se tesim na nejaky novy a mlady, co prijdou s necim revolucnim a prijdou z garaze.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?