Windows 10 prináša podporu pre upravené iOS aplikácie

Pripravovaný Windows 10 sa bude okrem iného snažiť vyrovnať svojim konkurentom aj na poli ekosystémov. Microsoft podniká ďalšie kroky s cieľom vyplniť najväčšiu slabinu svojho operačného systému, ktorým je nedostatočná podpora pre aplikácie tretích strán. Najnovšia sada nástrojov pre vývojárov umožňuje zjednodušené portovanie z iOS a Android priamo na univerzálne aplikácie určené pre Windows – fungujúce ako na desktope, tak aj na telefónoch a tabletoch s operačným systémom Microsoftu. Cieľom je čo najviac uľahčiť prácu vývojárom, ktorí inak nemajú záujem alebo finančné prostriedky na tvorbu programov pre minoritnú platformu akou je Windows Phone. Použiť pritom môžu viac-menej rovnaký kód, Javu a C++ v prípade Androidu a Objective C pri iOS. Akékoľvek chýbajúce API si berie na starosť Microsoft, ktorý plánuje vytvoriť ich funkčnú alternatívu a umožniť tým tak zahrnutie špecifických funkcií Windowsu ako Cortana, Xbox Live či Live Tiles.

Microsoft si je plne vedomý, že bez aplikácií nedokáže na dnešnom poli mobilných zariadení preraziť. Ostáva však otázkou, či aj s pomocou týchto novo predstavených nástrojov dokáže presvedčiť vývojárov dlhodobo ignorujúcich jeho platformu. Windows Phone oproti Androidu a iOS naďalej zostáva značne pozadu aj čo sa týka trhového podielu, ktorý sa drží približne okolo troch percent.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.