Už dlhší čas sme sa nepozreli na históriu niektorého zo zariadení Apple. No dnes sa na jedno z nich pozrieme bližšie. Dáme nápovedu. Je štýlové, má mnoho funkcií, už niekoľkokrát zachránilo život a nosíme ho na ruke. Presne ako ste predpokladali, reč bude o inteligentných hodinkách od spoločnosti Apple – Apple Watch.

Veď čo si budeme hovoriť. Inteligentné hodinky Apple Watch sú dnes “must-have” doplnkom každého správneho jabĺčkára. No a keď sa už nebavíme o ich minimalistickom, príťažlivom dizajne, ktorý je Apple blízky, tak sa môžeme baviť minimálne o funkciách, ktorými Apple Watch disponujú. Ich príbeh sa ale začal písať ešte dávno predtým, ako nad nimi začal samotný Apple premýšľať.

Otec nápadu

Ak si myslíte, že za Apple Watch stojí Steve Jobs, ste na omyle. Steve nemal s nimi nič spoločné. Hodinky boli na trh uvedené až tri a pol roka po jeho smrti. Apple Watch, ako jeden z hlavných produktov spoločnosti, boli vydané pod vedením nového generálneho riaditeľa, Tima Cooka. Apple Watch neboli dokonca ani prvý produkt svojho druhu. Cieľ tohto zariadenia bol ale jasný. Byť najlepší.

Apple Watch mali pri svojom vzniku hneď dvoch otcov. Jedným z nich bol dizajnový viceprezident, Jonathan Ive a novo najatý technologický viceprezident Kevin Lynch. Jeho úlohou bolo, aby viedol projekt až do konca. Lynch pri prijatí ani nevedel o aký projekt sa vlastne bude jednať.  Vlastne to nevedel nikto.

Dôležité otázky

Ive chcel navrhnúť inteligentné hodinky. Avšak nevedel, čo majú tieto hodinky dokázať a ani ako to majú dokázať. Po Jobsovej smrti sa Ive rozhodol ísť za šéfom dizajnu užívateľského rozhrania Alanom Dyeom, aby mu pomohol zrealizovať jeho sen. Začiatky projektu sprevádzali štandardné problémy a otázky typu “čo” a “ako”. Najzaujímavejšia otázka ale bola “prečo”. Prečo by niekto potreboval Apple Watch?

S pomocou Lyncha zistil tím stojaci za Apple Watch účel tohto zariadenia. Konektivita bez nutnosti neustáleho zásahu. iPhony (a ďalšie smartfóny) si vyžadujú našu pozornosť vždy keď zazvonia alebo zavibrujú. Apple Watch umožňujú to isté (teda byť pripojený), len s tým rozdielom, že užívateľ nemá pocit, že je “pripútaný” k svojmu zariadeniu.

Vývojársky tím stál pred neľahkou úlohou. Vytvoriť užívateľské rozhranie, ktoré umožní rýchle a stručné reakcie namiesto predĺženej interakcie na zariadení. Teda komunikácia s “prehľadom”. Znalosť čo má byť vytvorené je ako mať pol boja za sebou. Dizajn bol ten skutočný “oriešok”, s ktorým sa musel tím vysporiadať a strávil  pri ňom najviac času. Pre zaujímavosť, Lynch sa pridal do tohto tímu na začiatku roka 2013. No prvé Apple Watch boli predstavené až takmer dva roky po tom.

V našej sérií Z histórie Apple budeme pokračovať opäť nabudúce.

Ďalšie diely seriálu



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.