Z histórie Apple: Steve Wozniak

Za zázrak menom Apple môžeme vďačiť nielen Stevovi Jobsovi, Ronaldovi Wayneovi ale aj Stevovi Wozniakovi. I keď sme ho tak často nevideli a nepočúvali o ňom ako o Jobsovi, má aj Steve Wozniak veľkú zásluhu na tom, čím je Apple.

 

Jeho začiatky života

Narodil sa 11. augusta 1950 v San José (Kalifornia) a jeho celé meno je Stephen Gary Wozniak prezívaný aj „Woz“.
Narodil sa v zmiešanej rodine, čo znamená, že otec menom Jacob bol poľského pôvodu a jeho matka, menom Margaret bola z Nemecka.

Podľa informácií vo svojich 13 rokoch postavil vlastný počítač. Či je ale táto informácia pravdivá ostane už navždy záhadou. I keď v otázke génov mal od otca čo zdediť. Jeho otec bol inžinier v spoločnosti Lockheed Missiles and Sapce Company. Takže v technike bol Steve Wozniak doma.

Školské roky

Steve Wozniak nebol práve tým najlepším príkladom, čo sa týka učenia. Nebol z tých najvhodnejších a nerád sa učil keďže mu to robilo problémy. Taktiež mal aj veľké problémy zo školou ako takou. V 17 rokoch dokonca vyrobil prístroj, ktorý sa podobal bombe a taktiež vydával zvuky podobné „tikaniu“ bomby. Po tom, čo túto „bombu“ vyrobil, ju dal spolužiakovi do skrine kde „tikala“ a po otvorení obalu začal zvuk „tikať“ rýchlejšie. Vďaka tomuto žartu sa dostal aj do väzenia, kde strávil „príjemnú“ noc s väzňami. Keď nevedel čo viac by mohol ešte spraviť (samozrejme aj nuda dopomohla), stal sa z neho „učiteľ“. Vysvetlil, no aj naučil väzňov ako sa dá rozobrať ventilátor a pomocou jeho káblov pripojených na mreže, vytvoriť elektrický okruh, ktorý by po dotyku väzeňskú stráž poriadne „pokopal“.

O rok na to nastúpil na University of Colorado v mestečku Boulder, no nevydržal tam dlho. Presnejšie iba jeden rok. Neskôr nastúpil na University of California v Berkley, kde sa spoznal so Stevom Jobsom. V tom čase vytvoril „Woz“ aj Blue Box, malé krabicové zariadenie. Vďaka tomuto zariadeniu sa dokázal svojou šikovnosťou a znalosťami nabúrať na telefónu sieť a volať na kamkoľvek na svete a to úplne zadarmo. Po tomto úspechu sa s Jobsom a ďalším spolužiakom rozhodli, že by bol dobrý nápad tento Blue Box predávať ďalším spolužiakom a trocha si popritom aj privyrobiť.

Škola a Apple

O pár rokov na to Wozniak odišiel z Berkley a začal pracovať v Hewlett-Packard Company. V roku 1975 prišiel na trh prvý mikroprocesor Intel 8080 z ktorého „Woz“ vyhotovil svoj vlastný návrh počítača. Bol členom klubu Homebrew Computer Club, v ktorom sa bol aj Jobs. V roku 1976 sa Jobsovi zapáčila Wozniakova práca a vedel, že „Woz“ vie a má v tomto odvetví budúcnosť. Zároveň v tomto roku Jobs, Wozniak a Wayne založili spoločnosť Apple INC.

“Woz” a Apple

Vznikol Apple I, prvý počítač ktorý mal logo Apple. O rok na to prišiel na rad Apple II. Najväčšiu zásluhu na tomto počítači nemal nikto iný, ako technický génius Steve Wozniak.

Písal sa rok 1981, ktorý bol pre Wozniaka veľmi ťažký, pretože v tomto roku havaroval s malým lietadlom, ktoré aj sám pilotoval. Nielen jeho telo, ale aj jeho mozog utrpel zranenie. Wozniak stratil pamäť a schopnosť pamätať si. Našťastie po niekoľkých týždňoch začal opäť normálne fungovať. Za vyliečenie, ako sám tvrdí vďačí počítaču Apple 2, na ktorom v čase rehabilitácii hral hry.

V 80 rokoch sa mu „akosi“ prestali páčiť pracovne podmienky v spoločnosti Apple. Po ťažkom rozhodnutí Wozniak Apple opustil a väčšinu svojich akcií predal. Po odchode z Apple INC dokončil vysokú školu. Nakoľko bol už v tom čase populárny, nechal sa na štúdium zapísať pod pseudonymom Rocky Raccoon Clark. Toto meno má dokonca napísané aj na svojom vysokoškolskom diplome.

Zaujímavosti:

Popri svojich „študentských“ rokoch založil aj niekoľko spoločnosti a organizácii. Je dokonca držiteľom niekoľkých ocenení a uznaní jeho meno figuruje aj v National Inventors Hall of Fame.

Napriek odchodu z Apple je stále vedený ako jeho zamestnanec a veľa krát vystupuje aj pod menom Apple. Stalo sa tomu tak aj minulý rok, kedy bol pochválený a zaslúžil si pokoru. Slová pochvaly zneli:“Steve Jobs by bol na Apple hrdý“. Mnohokrát mal Steve Wozniak na Apple aj veľmi kritický názor, ktorý sa nebál prezentovať.

Keby nebolo jeho, nebol by Apple I. Práve „Woz“ bol ten, kto navrhol tento počítač a taktiež vytvoril aj koncept nasledujúceho Apple II. Najzaujímavejšie je, že počítače boli pre „Woza“ dlhý čas iba hooby.
Taktiež to bol práve on, kto prezradil pravdu o tom, že práve garáž bola dielňou kde sa vytvorili základy Apple. Podľa slov Wozniaka bolo všetko inak. Garáž bola iba ich domovom, nemali financie a preto nemohli všetko zhotoviť iba v garáži. Väčšina práce preto bola uskutočnená v jeho kancelárii v Hewelett-Packard v Cupertine, kde v tomto období pracoval. Jobsov dom bol síce vyhlásený za historickú pamiatku, no podľa výpovede Wozniaka sa začiatky neodohrávali výhradne iba tam. Wozniak priznal, že Jobs nebol práve ten kto sa vyznal do súčastí počítača. Jobs vedel opísať ako počítač pracuje a čo ponúka. No Wozniak bol ten kto ho vedel navrhnúť a poskladať tak aby fungoval.

Čo si mysli Wozniak o Apple dnes?

Je presvedčený, že najlepšie dni pre Apple ešte len prídu. Existuje mnoho projektov, ktoré budú hrať významnú úlohu v budúcnosti Apple a v oblasti technológií. Vie taktiež, že Steve Jobs by bol na Apple hrdý. No podľa Wozniak dnešné produkty neprinášajú toľko veľkých inovácií, ako tomu bolo predtým. Namiesto toho sa podľa Wozniaka Apple sústredí na rôzne „vtipné“ vychytávky ako je napríklad zhotovenie fotografie po usmiatí používateľa. No na druhej strane Wozniak tvrdí, že za týmito vychytávkami sa schovávajú rozsiahle projekty, ktoré ešte len zmenia naše každodenné životy.

Ďalšie diely seriálu

komentár

Comments are closed.



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.