Z histórie Apple: Apple Watch (2. časť)

V prvej časti našej série Z histórie Apple: Apple Watch sme zistili, že hodinky neboli nápadom vizionára Steva Jobsa a dokonca na nich ani nepracoval. Taktiež sme sa dozvedeli, že Apple Watch boli “dieťaťom” Jonathana Ivea, ktorý mal ale veľký problém s tým, čo majú tieto hodinky robiť a hlavne ako to robiť. V dnešnej časti sa posunieme v čase a začneme predstavením tohto produktu.

Tak ako jeho predchodca, aj Tim Cook predstavil novinku menom Apple Watch na tlačovej konferencii v septembri 2014. Nadšenie z nového produktu pretrvávalo a vydržalo až do oficiálneho predstavenia Apple Watch, 24. apríla 2015. Zaujímavosťou je, že až do vydania si toto zariadenie nieslo v komunite názov iWatch.

Keď už mal Apple svoje hodinky konečne v ruke, respektíve na zápästí, prišiel okamih pravdy. Budú Cook, Ive, Lynch a zvyšok tímu pokračovať v odkaze Jobsa a predstavia ďalší prelomový produkt? Alebo budú nové Apple Watch totálnym fiaskom spoločnosti od 90. rokov?

Apple Watch: Čo sme spravili správne a čo nie?

Je pravidlom, že nezávisle od toho, koľko času, peňazí a talentu do nového projektu vložíme, vždy bude mať prvá verzia svoje chyby. Aj keď je v zariadení akákoľvek prelomová technológia, vždy sa bude dať niečo vylepšiť. Nikto nikdy nevydal nový produkt so slovami: “Tak a je to. A už nemusíme vytvárať nový.” Apple je práve jedna z tých spoločností, ktorá si prísne zakladá na ďalšom vývoji a výskume svojich produktov.

Nedá sa tvrdiť, že prvá verzia Apple Watch bol prepadák. Bezpochyby sa jednalo o prelomový produkt, ktorý ale bol ešte len na začiatku svojej cesty. Rovnako ako u všetkých vecí od Apple, zápasili počiatočné recenzie s rovnováhou medzi nadšením pre inovácie produktu a pragmatickými otázkami použiteľnosti. A potom tu bola samozrejme otázka “nevyhnutnosti” tohto zariadenia. Teda či je ozaj nutné, mať takýto produkt od Apple.

Po štyroch rokoch od vydania prvej generácie to vyzeralo, že zodpovedaná je aj posledná otázka.Apple Watch sú v súčasnosti najpredávanejším inteligentným zariadením, ktoré si môžeme “obliekať”. Inteligentné hodinky nezmenili svet až tak ako smartfóny. No minimálne k tomu prispeli. A Apple bol opäť v popredí.

S odstupom času sa dá jednoduchšie zhodnotiť, čo Apple s novým produktom spravil dobre a čo nie. Pôvodné Apple Watch boli vydané v troch rôznych verziách. Apple Watch, Apple Watch Sport a Apple Watch Edition. Ceny týchto zariadení boli veľmi odlišné. Od 349 € za základnú verziu, až po 16 700 € za “Gold Edition”, teda zlatú edíciu.

Jediné čo mali tieto edície rozdielne, bolo iba “materiálové” vyhotovenie tela zariadenia. Funkcie ale boli vo všetkých edíciách rovnaké. A nebolo ich práve málo. Môžeme tvrdiť, že Apple svojimi Apple Watch ukázal svetu, čo môžu inteligentné hodinky dokázať. Ďalším veľkým plusom týchto hodiniek bola ich kompatibilita. Nakoľko boli Apple Watch integrované s iOS, ktorý bežal na všetkých Apple produktoch, bola synchronizácia veľmi jednoduchá.

Nové problémy, nové riešenia

Ale pri základných funkciách inteligentných hodiniek Apple neskončil. Chcel z nich vyťažiť maximum a ako sme vyššie spomenuli, značka si zakladá na neustálom vývoji. Apple Watch sa tomuto pravidlu nevyhli. Začali získavať funkcie špecifické pre Apple. Po čase pribudol hlasový asistent Siri, Apple Pay a ďalšie. Prípadne špeciálne navrhnuté funkcie pre zlepšenie funkcionality zariadenia. Medzi tieto funkcie patril napríklad čítač emailov a fitness sledovanie krokov, kalórií, srdcového tepu, atď.

Sledovanie fitness aktivít na inteligentných hodinkách bolo asi najväčším dôvodom nárastu popularity týchto zariadení. Apple toho tiež patrične využil. Dokázali sledovať veľa vecí, no ak chcel užívateľ vedieť všetko a mať tieto údaje často aktualizované, vznikol problém. Častá aktualizácia údajov a ich neustále spracovávanie viedlo k extrémnej spotrebe batérie tohto zariadenia, čo sa užívateľom až tak nepáčilo. Apple tento problém vyriešil módom úspory energie. Avšak z inteligentných hodiniek, ktoré merali a zaznamenávali mnoho údajov sa stali, no, obyčajné hodinky. A bohužiaľ, nejednalo sa o jediný problém.

V našej sérií Z histórie Apple budeme pokračovať opäť nabudúce.

Ďalšie diely seriálu



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.