Z histórie Apple: Apple Watch (3. časť)

V minulých dvoch častiach našej série Z histórie Apple: Apple Watch sme si priblížili, čo stálo za vznikom Apple Watch, čo ich vzniku predchádzalo, aký bol vlastne význam tohto inteligentného zariadenia a aké problémy sprevádzali prvú generáciu. V dnešnej časti sa pozrieme na pokračovateľa tejto série, Apple Watch Series 2 a Series 3 ktoré mali byť “prekopaným” nástupcom svojho predchodcu. Čo tieto očakávania splnili, sa dozviete nižšie v článku.

Apple Watch Series 2: Druhá šanca na prvý dojem

Dnes už na oficiálnych stránkach Apple nekúpite ani prvú ani druhú generáciu Apple Watch. Samozrejme na online bazároch je ich dostatok. Je takmer pravidlom, že druhé generácie rôznych zariadení sú vo väčšine to isté, no majú niekoľko hlavných vylepšení. Apple Watch druhej generácie od Apple neboli výnimkou. Asi najväčšou novinkou, ktorú tieto inteligentné hodinky priniesli, bolo vstavané GPS. V praxi to znamená, že Apple Watch už nemuseli byť pripojené k iPhonu, aby poskytovali navigáciu.

Fitness funkcie ostali takmer nezmenené. No Apple Watch druhej generácie získali vodeodolnosť do 50 metrov, čo znamenalo, že sa s nimi dalo ísť aj do bazénu. V oblasti hardvéru si Apple Watch druhej generácie prilepšili o rýchlejší procesor a jasnejší displej.

No slabina z prvej generácie sa bohužiaľ presunula aj na tú druhú. Aj Apple Watch druhej generácie mali veľké problémy so slabou výdržou batérie. Pri ideálnych podmienkach vydržali Apple Watch druhej generácie približne 18 hodín. Nie je to síce najslabšia výdrž, no vyžaduje každodenné nabíjanie. Pokiaľ ale užívateľ zapol GPS (keď šiel behať) a ešte k tomu pustil muziku, výdrž išla rapídne dole. Ak boli ešte zapnuté nejaké aplikácie tretích strán, bola výdrž Apple Watch druhej generácie veľmi nízka (zhruba 5 hodín). Tento fakt by asi k jeho kúpe moc nepresvedčil. Keď už sme spomenuli GPS, treba podotknúť, že táto funkcia v Apple Watch bola dobrá, no nie skvelá. Od ďalšej generácie sa čakalo vylepšenie aj tejto funkcie. Apple Watch druhej generácie ale ponúkali dostatočný počet dôvodov, prečo “upgradovať”.

Apple Watch Series 3: Vieme, čo treba zmeniť

Tak ako pri druhej generácií, tak aj pri tretej generácií išlo primárne o vylepšenie toho, čo už bolo. Žiadna revolučná funkcia. Oproti svojmu predchodcovi, disponovali Apple Watch tretej generácie rýchlejším procesorom, vylepšeným Bluetooth pripojením, väčšou RAM a hlasovým asistentom Siri, ktorý vedel aj odpovedať (tak ako pri iPhone), nie len plniť požiadavky.

Medzi nové funkcie tretej generácie patril napríklad aj barometrický výškomer (pre presnejšie navigačné schopnosti). No najväčším lákadlom tohto zariadenia bola omnoho väčšia sloboda. Tým sa myslí nezávislosť Apple Watch od iPhonu. Ísť niekam s Apple Watch a nebáť sa toho, že sa niečo zmešká, kvôli tomu, že Apple Watch nie sú pripojené k iPhonu. Užívatelia ocenili hlavne možnosť volania bez nutnosti priameho spojenia s iPhonom.

Apple Watch Spotify

Na druhej strane sa Apple už po tretí krát bohužiaľ, nepoučil. Nie, že by o tom značka nevedela, no očividne tomuto veľkému problému nevenovala dostatočnú pozornosť. Problémom bola stále výdrž batérie. Tá naneštastie stále vyžadovala denné nabíjanie. Každý večer pripájať na nabíjačku začalo byť pre užívateľov veľmi otravné. Prípadne, keď sa stalo, že ste zabudli hodinky pripojiť na nabíjačku, boli na druhý deň už zhruba o jedenástej doobeda vybité. Keďže mala tretia generácia vylepšený Bluetooth, vyskytol sa problém pri pripojení k starším iPhonom. Presnejšie, Apple Watch tretej generácie vyžadovali pre svoje “mobilné funkcie” iPhone 6 alebo novší (pri používaní iba GPS, minimálne iPhone 5S).

Pokiaľ to ale zhrnieme a porovnáme, tretia generácia oproti druhej bola určite krokom vpred, v zmysle konektivity a výpočtovej sily. Nová generácia taktiež ukázala, že Apple Watch nemusia byť nutne zariadenie, ktoré je bez pripojenia k iPhonu bezmocné a funguje iba ako obyčajné hodinky. Apple Watch tretej generácie budú možno v budúcnosti vďaka svojim funkciám vnímané ako prelomový model v oblasti inteligentných hodiniek.

V našej sérií Z histórie Apple budeme pokračovať opäť nabudúce.

Ďalšie diely seriálu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.