Z histórie Apple: Apple Watch (4. časť)

Pomaly sa s našou sériou Z histórie Apple: Apple Watch blížime ku koncu. V predchádzajúcich častiach sme si prešli celým vývojom Apple Watch, od myšlienky až po tretiu generáciu. Zistili sme, že Apple mnohé pridal ale aj na mnohé zabudol. Predovšetkým na vylepšenie výdrže batérie. Dnešná časť bude históriu uzatvárať najnovšími Apple Watch Series 5.

Apple Watch Series 4: Vylepšený takmer v každom ohľade

Apple Watch mali a vlastne aj dodnes majú veľkú základňu fanúšikov. Na ich predstavenie či príchod sa užívatelia často tešia. No ako býva zvykom, vydanie týchto nových zariadení býva zatienené predstavením nových iPhonov. Inak tomu nebolo ani v prípade Apple Watch Series 4. Tie boli predstavené v septembri 2018 spolu s iPhonom XS. Tak ako pri predchádzajúcich generáciách, prišli Apple Watch Series 4 v rôznych vyhotoveniach, farebných prevedeniach a taktiež s rôznofarebnými remienkami. Čo sa ale zmenilo bola veľkosť. Doteraz sme boli zvyknutí na 38mm a 42mm telo zariadenia. Apple nám tentoraz ale predstavil zariadenie, ktoré malo 40mm alebo 44mm telo. Teda celková veľkosť tela zariadenia sa zväčšila o dva milimetre. I keď to znie ako zanedbateľne málo, na zápästí sa jednalo o markantný rozdiel.

Nech ste si zvolili akúkoľvek verziu zariadenia s akýmkoľvek remienkom, interné súčasti zariadenia boli identické. No pri Apple Watch Series 4 spravili určite dojem. Fanúšikovia Apple vedia, že spoločnosť by nikdy nevydala žiadne zariadenie bez akýchkoľvek vylepší či nových funkcií, ktoré by mohol ukázať. A pri Apple Watch Series 4 to platilo dvojnásobne.

V prvom rade výkon. Apple Watch Series 4 boli výkonom úplne niekde inde ako svoji predchodcovia. Výpočtová sila, pokiaľ sme si ju porovnali, bola ohromujúca. Apple Watch Series 4 za to vďačili svojmu dvojjadrovému procesoru so 64-bitovou architektúrou. Aj keď to možno nezine nejako ohromujúco, bolo tomu tak, pretože Apple Watch Series 4 mali lepší procesor ako iPhone 6.

Zvýšenie výpočtovej sily malo samozrejme svoj dôvod. A hneď niekoľko. Prvým, asi takým najlogickejším bola rýchlosť. Silnejší procesor znamená, že mnohé aplikácie bežia rýchlejšie a plynulejšie. Ak je niekto spokojný s rýchlosťou povedzme Apple Watch Series 2 a uvidí ako “idú” Apple Watch Series 4, bude možno aj nemilo prekvapený, o koľko môžu byť tieto inteligentné hodinky rýchlejšie. Vďaka svojmu procesoru dokázali hodinky pracovať aj s komplexnejšími aplikáciami. Apple si konečne uvedomil, že Apple Watch nie sú len “veľmi pekný” doplnok, ale plnohodnotné zariadenie, ktoré si vylepšenia určite zaslúži. Vytvorením tohto výkonného,m 64-bitového procesoru, ktorý je dostatočne malý predpovedá aj smer, ktorým sa technológia Apple bude v budúcnosti uberať.

Medzi ďalšie vylepšenia Apple Watch Series 4 patrí lepší Bluetooth, vylepšené senzory (gyroskop, akcelerometer, výškomer) a senzroy na určovanie polohy. Apple si ale tentokrát dal omnoho viac záležať na meraní fitness dát a zdravia užívateľa. Popravde technológia na meranie srdcového tepu pokročila až tak, že je oficiálne podporovaná Americkou srdcovou asociáciou.

Čo ale dokážu vlastne Apple Watch Series 4 so svojimi pokročilými senzormi? Hlavne tým na meranie tepu? Apple Watch vždy disponovali senzorom na meranie srdcového tepu. Apple Watch Series 4 toto meranie posunuli na úplne inú úroveň. Štvrtá generácia disponuje vstavaným elektrokardiogramom, v skratke EKG. Preto ten, kto má problémy so srdcom sú Apple Watch Series 4 veľkou pomôckou.

Apple Watch Series 5: Zajtrajšok už dnes

Nové Apple Watch Series 5 boli ako inak tiež vylepšené. Dostali nový, dvojjadrový procesor Apple S5 so 64-bitovou architektúrou, ktorý je dvakrát rýchlejší ako jeho predchodca S3. Nové Apple Watch obsahovali po novom aj “zlatú” variantu s koženým remienkom. Keďže začal narastať počet aplikácií pre Apple Watch, musel sa prispôsobiť aj Apple. Preto nové Apple Watch Series 5 už nemali iba 16GB úložného priestoru, ale rovno 32GB, aby si mohol užívateľ inštalovať rôzne aplikácie na svoje inteligentné hodinky a tak ich využiť naplno.

A práve tu sa končí naša séria Z histórie Apple: Apple Watch. Budúcnosť inteligentných hodiniek je ešte veľká neznáme. Sami sme zistili, že toto zariadenie pôvodne ani nemalo byť vytvorené a keď áno, tak iba ako doplnok. No časom sa z neho jeden z významnejších produktov Apple. Pri tempe, akým technológie postupujú sa aj pri nástupcoch Apple Watch máme na čo tešiť.

Ďalšie diely seriálu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.