Týždeň v skratke: televízia, magazíny a hry, EKG za hranicami a rozbité klávesnice

Minulý týždeň bol plný noviniek od Applu a to bez jediného hardvérového produktu. Na veľkú väčšinu z nich si však u nás budeme musieť počkať.

Spoločnosť v pondelok zahájila svoju transformáciu na poskytovateľa služieb. Apple TV+ aj Apple Arcade prídu neskôr tento rok aj ku nám, podľa Slovenskej sporiteľne sa môžme tešiť aj na Apple Pay. Zato EKG na Apple Watch nás zatiaľ obchádza.

Vyšli nové systémy, update pre iWork, AirPower skončil na smetisku dejín a Apple sa ospravedlňuje svojim zákazníkom.

Prečítajte si zhrnutie tých najzaujímavejších bleskoviek za uplynulý týždeň. Nielen z nášho webu a nielen zo sveta Apple.

Pondelok 25. mar

Pondelok sa niesol v duchu televíznych, herných a časopisových služieb, ktoré Apple predstavil. Pozrite si krásnu retro filmovú zvučku, ktorou spoločnosť otvorila večernú keynote.

Apple prináša na iOS a Mac viac ako 300 časopisov v digitálnej podobe prostredníctvom novej služby Apple News+. Zatiaľ dostupná len v USA a Kanade.

V podobnom duchu sa nesie aj nová predplatná služba Apple Arcade, ktorá bude dostupná na jeseň vo viac ako 150 krajinách sveta a ponúkne vyše 100 hier.

Napokon sme sa dočkali aj pompézneho predstavenia Apple TV+ a prvého pohľadu na niektoré z exkluzívnych seriálov. Bližšie detaily však stále nevieme.

Apple TV+: streamovacia služba s vlastným obsahom, dostupná bude vo vyše 100 krajinách

Okrem Apple News a novej video služby Apple svetu ukázal aj svoju vlastnú kreditnú kartu. Virtuálnu aj fyzickú.

Predošlá generácia Apple TV bez 4K výstupu sa po novom volá „Apple TV HD.“

Dostali sme aj prvý pohľad na bezdrôtovú alternatívu k AirPodom od Beats. Nové Powerbeats Pro sa objavili v iOS 12.2 a na trh by mali prísť v apríli.

AirPods 2 majú na obale znázornenú nabíjačku AirPower. V pondelok sme ešte netušili, že to bude posledný krát, čo AirPower niekto uvidí.

Ak ste zmeškali pondelkovú keynote, pozrieť si ju môžete v celej dĺžke na YouTube. Alebo si pozrite 6-minútový zostrih od MacRumors.

iOS 12.2 pridáva podporu pre stylus Logitech Crayon aj na iPad Pro a nedávno predstavený Air a mini.

Nová séria videí vás naučí, ako používať vybrané funkcie Apple Watch. Dozviete sa ako meniť náramky, používať Siri alebo nastaviť ciele pri športe.

Pondelkový diel Tonight Show s Jimmym Fallonom bol natočený len s použitím nedávno predstaveného Samsungu Galaxy S10+.

Foto editor Darkroom pre iOS dostal veľký update, ktorý prináša rozšírenie do vstavanej apky Fotky, import fotiek cez Súbory či podporu drag and drop na iPade.

Utorok 26. mar

 

iOS 12.2 prináša Apple News+, nové Animoji, AirPlay na televízoroch, Powerbeats Pro a ďalšie novinky

Apple vydal macOS Mojave 10.14.4 s tmavým režimom pre Safari a ďalšími vylepšeniami

Apple Music pre Android dostala novú verziu s redizajnovaným tabom Prechádzať a podporou pre Chromebooky.

Nová verzia taktiež obsahuje stopy po podpore streamovania na zariadenia Chromecast.

Službe sa pritom na Androide darí prekvapivo dobre. Za jej existenciu si ju na konkurenčnej platforme stiahlo už vyše 40 miliónov používateľov.

Noví používatelia Apple Music pre Android v jednotlivých kvartáloch. Zdroj: SensorTower

Spotify medzitým ďalej ide po krku podcastom. Odkúpili Parcast, v poradí už tretiu podcastovú spoločnosť.

Apple News+ u nás len tak skoro nečakáme, ak vás však zaujíma, aké magazíny na území USA dostanete za svojich desať dolárov, pozrite si zoznam všetkých vyše 200 dostupných publikácií.

Goldman Sachs zvažuje, že s Apple Card v budúcnosti príde aj na trhy mimo Spojených štátov.

Apple Card možno mnohých zaskočila, málokto však vie, že nejde o prvú kreditku z dielne Applu. Tú spoločnosť zákazníkom ponúkala ešte v 80. rokoch na nákup ich zariadení.

Apple Pay čoskoro príde do Rakúska. U našich západných susedov to oznámila Erste Bank.

Americké súdy uznali Apple vinným v prebiehajúcom spore s Qualcommom. Konkrétne sa to týka dvoch patentov, ktoré podľa sudcu Apple porušil. Odporúča zákaz vývozu telefónov z Číny.

Twelve South aktualizoval svoj stojan BookArc o podporu pre minuloročný MacBook Air. Ak už stojan vlastníte, môžete si za 10 dolárov dokúpiť špeciálnu vložku pre nový Air.

Siri Skratky dostali update. Verzia 2.2 prináša podporu pre skratky pracujúce s Poznámkami a ďalšie zmeny.

CEO spoločnosti Roku hovorí, že podpora zariadení tretích strán bude kľúčová pre úspech služby TV+.

Huawei predstavil nové smartfóny. P30 Pro prináša štyri pokročilé fotografické objektívy, ktoré vyzerajú veľmi sľubne.

Okrem toho Huawei ukázal aj vlastné smart okuliare v spolupráci s kórejskou módnou značkou Gentle Monster. Na trh by sa mali dostať v lete.

Streda 27. mar

O Apple Card je pomerne veľký záujem. Jej bezpečnostné prvky (absencia čísla a dátumu platnosti) zrejme inšpirujú aj ostatných poskytovateľov kreditných kariet.

Slovenský Sygic pridal podporu pre Skratky Siri. Aktualizáciu môžete sťahovať z App Store.

Apple rozšíril reklamy v App Store do celkom 46 krajín, vrátane Čiech. Slovensko však opäť chýba.

Tvorca obľúbeného kalendára Fantastical predstavil iOS verziu svojho manažéra kontaktov, Cardhop. Stojí 4 doláre.

Apple Pay na Slovensku je zase o niečo bližšie. Jeho príchod najnovšie potvrdila Slovenská sporiteľňa a N26.

V Singapure čoskoro vyrastú dva nové Apple Story. Jeden bude súčasťou singapurského letiska Jewel Changi Airport a druhý sa objaví v rezorte Marina Bay Sands.

Appl stál nopavil poblém so svojimi motýlikovými klávsami. Joanna Stn z Wall Stt Jounal zvjnila na túto tému vtipný článok, ktoý ozhodn stojí za pčítani.

To, ž používatlia majú poblém aj s najnovšími klávsnicami ttj gnáci Appl „mzí.“ Aspoň tak sa spoločnosť vyjadila p WSJ. Opavný pogam však p MacBooky z oku 2018 nspustila, poblém podľa nich ptváva ln u malj skupinky zákazníkov.

YouTub Dav 2D na tému zvjnil nové vido. Myslít, ž sa tnto ok dočkám dizajnu klávnic?

Apple vydal piatu verziu Swiftu. Programovací jazyk dostáva nové funkcie, vrátane kompatibility s ABI rozhraním.

Čo všetko si budete môcť pozrieť na streamovacej službe od Applu? Okrem obsahu tretích strán predovšetkým originálne seriály a filmy. MacRumors skompiloval obsiahly zoznam všetkých seriálov, na ktoré sa môžeme tešiť.

Štvrtok 28. mar

Apple prekvapil a priniesol EKG do Európy. Nás však prekvapil negatívne, pretože nepatríme do jednej z 19 podporovaných krajín. V diskusii naši čitatelia už riešia viaceré obchádzky, ako funkciu spustiť u nás, vyžaduje to však výlet za hranice Rakúska či Maďarska a konkrétny model Apple Watch.

The Elder Scrolls: Blades je už dostupný ako early access na App Store. Na jeho hranie ale budete potrebovať pozvánku od Bethesdy.

Ďalšia zo série reklám Privacy on iPhone si kladie otázku, či by ste chceli, aby webstránky sledovali históriu vašich vyhľadávaní. Obzvlášť keď si chcete vygoogliť, či sa máte v 15 začať holiť.

Spotify možno čoskoro prinesie zľavnené predplatné pre páry. Zatiaľ je dostupné len v piatich krajinách.

Twitter na iOS pridal rozšírený tmavý režim. Okrem doterajšieho tmavomodrého zobrazenia pribudlo aj čisto čierne rozhranie a automatické prepínanie režimu podľa času dňa.

Vyšla prvá beta verzia iOS 12.3 s redizajnovanou apkou TV. K tomu sa pridáva aj tvOS 12.3.

Opravy Apple zariadení v servisoch budú možno čoskoro jednoduchšie. Spoločnosť začína poľavovať z nárokov na servisy, poskytne im svoje diagnostické nástroje a oficiálne súčiastky.

Apple dostal najvyššie možné skóre v indexe rovnosti LGBTQ zamestnancov od neziskovky Human Rights Campaign.

Aké rýchle sú nové iMacy v porovnaní s predchádzajúcou generáciou z roku 2017? Mrknite na oficiálne skóre na stránke Geekbenchu.

Výsledky multi-core testov novej generácie Intel Coffee Lake procesorov.
Výsledky multi-core testov novej generácie Intel Coffee Lake procesorov.

Najnovšia verzia macOS znemožňuje zobrazovanie emoji pre vlajku Taiwanu ????????, ak sa používateľ nachádza na území Číny.

Sada iWork pre iOS dostala aktualizáciu s vylepšenou podporou pre Apple Pencill, tvorbou vlastných tvarov a ďalšími novinkami.

Piatok 29. mar

Príjmy z App Storu by sa mohli do roku 2023 viac než zdvojnásobiť. Pre porovnanie, za minulý rok App Store zarobil 47 miliárd dolárov.

Gmail pre iOS konečne dostal posuvné skratky na mazanie, archiváciu a označovanie emailov.

Apple si patentoval klávesnicu tvorenú z uhlíkového vlákna. Žeby snaha raz a navždy sa zbaviť pretrvávajúcich problémov s klávesami na MacBookoch?

OnLeaks zverejnil ďalší leak nového iPhonu. Schéma ukazuje výrez na nabíjaciu cievku a vystupujúcu štvorcovú sadu troch objektívov. Tento dizajn už potvrdili viaceré zdroje, vrátane Ming-Chi Kua.

Služba Texture ukončí svoje pôsobenie 28. mája. Po odkúpení Applom sa stala predlohou pre minulý týždeň predstavenú Apple News+.

iFixit rozobral nové AirPody, nič prevratné sa v nich oproti predošlej generácii nenachádza. Opäť získali najhoršie možné skóre opraviteľnosti 0 z 10.

Matt Panzarino z TechCrunch sa do detailu pozrel na novú Apple kreditku. Fyzická karta napríklad neobsahuje bezkontaktný čip, disponuje však zaujímavými bezpečnostnými prvkami.

Sobota 30. marca

Odpočívaj v pokoji, AirPower. Apple zrušil vývoj svojej bezdrôtovej nabíjačky v momente, keď bolo jej vydanie na dosah. Určite si teraz želá, aby ju v oný osudný deň nikdy nespomenul.

Inžinier zodpovedný za vývoj jadier v Apple procesoroch odchádza zo Applu. Gerard Williams III pracoval na prvom 64-bitovom čipe A7, ako aj na všetkých nasledujúcich AX procesoroch.

Apple však uchmatol vedúceho tímu pre elektrické riadiace jednotky z Tesly. Pracovať bude pravdepodobne na projekte Titan.

Facebook zmazal desiatky starých statusov Marka Zuckerberga. Údajne išlo o chybu, obnoviť sa ich však nesnažili.

Bonus na záver: stiahnite si pozadie z novo predstaveného iPadu Air. Pre plnú veľkosť rozkliknite obrázok nižšie.

Ďakujeme za virtuálne prelistovanie našim zhrnutím. Prajeme pekný a úspešný zvyšok týždňa!

komentár
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.