Zhrnutie týždňa – Psystar skrachoval a nahradí ho firma Quo, snahy o celoeurópsky iTunes Store a ďalšie

V klonoch počítačov Apple pravdepodobne nie je žiadna budúcnosť. Firma Psystar, najznámejší výrobca klonov, požiadala o ochranu pred veriteľmi z dôvodu bankrotu. Podľa slov firmy Psystar môže za bankrot ekonomická situácia, nie súdny spor s Apple. Psystar tak prakticky existoval iba jeden rok a pravdepodobne sa vyhne súdu, ktorý mal začať až v novembri. Viac informácií ako aj zoznam dlžníkov má server Zdnet.

Spoločnosť quo pravdepodobne dúfa, že čo sa nepodarilo Psystaru, dokážu oni. Klonovanie chcú posunúť na vyššiu úroveň otvorením kamenného obchodu v Los Angeles a chcú ponúkať aj lepší servis. Zakladateľ firmy quo Rashantha De Silva sa vyjadril, že sa snažia priblížiť hardvérom k Apple na maximum. „Snažíme sa [Apple] napodobniť ako sa len dá. Len dúfam, že v tom Apple uvidí hodnotu.“ Právne oddelenie spoločnosti Apple bude určite čoskoro na situáciu reagovať. Inštalácia Mac OS X vyžaduje súhlas s licenciou, ktorá uvádza (v preklade): „Táto licencia Vám umožňuje inštalovať, používať a spúšťať jednu (1) kópiu softvéru Apple na jednom značkovom Apple počítači. Súhlasíte, že nebudete inštalovať, používať alebo spúšťať softvér od Apple na inom ako značkovom Apple počítači a ani to nikomu neumožníte.“ Na tomto sa mal zakladať i súdny spor s firmou Psystar. Quo to vyriešil tak, že zákazník musí za nich odsúhlasiť toto ujednanie. Firma chce predávať stolné počítače so špecifikáciami podobnými Apple, s predinštalovaným Mac OS X Leopard a cenovo majú začínať na 900 dolároch.

Návštevníci Švajčiarskeho ekonomického fóra boli obdarovaní napodobeninami iPodov Shuffle minulej generácie. Medzi návštevníkmi nechýbala ani hlava švajčiarskeho Apple, Adrian Schmucki, ktorý sa po obdržaní daru vyjadril hrozbou súdu voči firme, ktorá ho takto obdarovala. Niektorí z hostí ho vytočili ešte viac v momente, keď sa začali pýtať, či zariadenie funguje s iTunes. Ak by sa súdny spor aj začal, bude pravdepodobne ťažké dokázať, že sa jedná o poškodenie Apple, pretože zariadenie nemá funkciu náhodného prehrávania, nespolupracuje s iTunes a ak je patentované zariadenie s 1 GB pamäťou, nevzťahuje sa patent na zariadenie s 2 GB pamäťou.

Spoločnosť AdMob merajúca podiel mobilných zariadení a mobilných OS na internete vydala správu, kde je iPhone uvedený ako líder medzi používateľmi mobilného webu. iPhone má stúpajúci 43 % podiel na celosvetovom trhu mobilného webu a nasledovaný je Symbianom s klesajúcim 36 % podielom. Na ďalších miestach sú RIM s 9 %, Windows 5 %, Android 3 %, Palm 2 % a ostatní spolu 2 %.

Firma Apple dostala od amerického štátu Severná Karolína ponuku na daňové prázdniny na vybudovanie serverovej farmy. Štát poskytne daňové úľavy v prípade, ak Apple preinvestuje na jeho území jednu miliardu dolárov. Táto suma predstavuje náklady na výrobu približne 430 000 Xserve strojov, preto bude investícia pravdepodobne určená i na iné účely. Zákonodárci Severnej Karolíny tvrdia, že je to výhodný obchod. Daňové prázdniny na jedno desaťročie by mohli spoločnosti ušetriť okolo 46 miliónov USD. Apple sa k záležitosti zatiaľ nevyjadril.

Taktiež sme sa tento týždeň dočkali aktualizácií iWork ’09, verzia 9.0.2MacBook Pro Firmware Update 1.3. iWork by mal byť spoľahlivejší pri ukladaní dokumentov a pri opakovanom prehrávaní prezentácií v Keynote. Aktualizácia firmvéru upravuje (len u niektorých MBP) správanie ventilátorov pri vysokom zaťažení MacBookov Pro.

V našich článkoch ste sa tiež mohli dočítať o aktualizácii plastového MacBookupravdepodobnom výzore nadchádzajúceho iPhone.

Európska komisárka hospodárskej súťaže Neelie Kroes vyvolala otázku ohľadne stavu online hudby v Európe: „Prečo je možné kupiť si CD z online obchodu a mať ho doručené kamkoľvek v Európe, ale nie je možné kúpiť si tú istú hudbu, od toho istého autora, vo forme elektronického stiahnutia s podobnou ľahkosťou? Prečo je pre pan-Európske služby také ťažké získať pan-Európsku licenciu?“ pýta sa Kroes. Tento rok chce s týmto problémom niečo urobiť. Je to práve kabinet Kroesovej, ktorý už v minulosti udelil pokutu Microsoftu za nekomplexné správanie, podnikol antitrustové kroky voči Intelu alebo na konci minulého roku začal priestupkové konanie voči slovenskej vláde vo veci remonopolizácie Slovenskej pošty. Francúzska spoločnosť licencovania SACEM a hudobné vydavateľstvo EMI už súhlasili so zjednodušením princípov licencovania ich hudobných diel v Európe. Ich „dobrovoľný“ prístup nie je prekvapivý, pretože Kroes pripustila zákonnú reguláciu ak by nedošlo k dobrovoľným dohodám. Zaujímavosťou je, že Poľsko má až 5 a Bulharsko so Slovinskom po dvoch online predajcoch hudby, pričom v žiadnej z krajín nie je hudobný iTunes Store. Diskusie o pan-Európskom „copyrighte“ sa minulý rok zúčastnil aj sám Steve Jobs. Vyjadril sa, že kvôli neexistencii takéhoto licencovania sa Apple musí zaujímať o každú krajinu zvlášť a zisťovať, či je ekonomicky výhodné v nej otvoriť iTunes Store. Dočkáme sa vďaka holandskej komisárke hudobného iTunes Store i u nás?

Ak by ste si chceli zakúpiť náhradné diely na ešte neohlásený iPhone, máte jedinečnú možnosť tak urobiť na stránkach firmy Ontrade, kde sú k dispozícii diely na iPhone 2G, 3G a 4G!

Viac ako jeden zdroj potvrdil talianskému setteB.IT, že Steve Jobs sa 27. 5. ukázal napriek plánovanému liečeniu na stretnutí vedenia firmy. Nie sú však zistené žiadne bližšie detaily.

komentáre
  1. Som momoriadne zvedavý hlavne na iPod touch 3G a na “nový” iPhone. Je veľmi zaujímavé, skadiaľ majú páni z tej stránky tie diely.. Možno keby sa im rozšírila ponuka, mohol by som si poskladať nový iPhone, ešte než by bol na trhu!

    0
    0
  2. ja by som mimoriadne privytal ten celoeuropsky itunes store, bolo by to mimoriadne prinosne a velmi prakticke a vyhodne

    0
    0
  3. Evropsky itunse store ano. ale myslim ze preci ze by mel mit n arodnostni hitparady. typo poradi skladeb v jednotlivych zemich atd..

    0
    0
  4. Celoeurópsky iTunes Store neexistuje, pretože nie je vyriešená platba za stiahnutú hudbu lokálnym autorským spoločnostiam (OSA, SOZA). Pre firmy ponúkajúce online hudbu je pomerne náročné uzatvárať zmluvu zo všetkými spoločnosťami na svete a každej platiť a vykazovať zvlášť.

    Táto situácia postupne vedie k tomu, že existuje hrozba jednej jedinej celoeurópskej autorskej ochrannej spoločnosti riadenej Bruselom.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť