Zatratene pomaly iMovie. Ak myslim zatratene pomaly, tak naozaj pomaly.

Domov Diskusné Fóra Pomoc: software Zatratene pomaly iMovie. Ak myslim zatratene pomaly, tak naozaj pomaly.

Zobrazuje sa 18 príspevkov - 1 až 18 (z celkového počtu 18 )
  • Autor
    Príspevky
  • #98431
    iTuxx
    Moderátor

    Pekny den priatelia,
    zaciatok roku pana 2014 sa nesie v znameni, ze musim dat dokopy jedno video z viacerych a vytvorit z toho akysi film. Kedze s videom pracujem asi tak casto, ako s velkym hadronovym urychlovacom castic (velmi malo), pouzivam stary dobry iMovie 09 ktory mam uz od kupy mojho MBP. S programom viem pracovat, ale mam problem. A ten je taky, ze praca s importovanym videom je NEHORAZNE pomala a zalagovana. Pocitac sice mam 4 rocny (C2D 2,26GHz, 4GB ram, SSD, 9400M), ale aj napriek tomu, ze praca s programom je utrpenie, ostatne veci ficia bleskovo (gesta, hudba, videa na youtube, multitasking,…).
    Problem je totiz v tom, ze tie videa su zrejme v HD rozliseni. Pri importe do aplikacie mam moznost zapnut/vypnut optimalizaciu videa. Ak zvolim optimalizaciu, nahodi mi ETA 2 tyzdne a to urcite pocitac nenecham zapnuty tak dlho. Ak optimalizaciu nezvolim, import videi je rychly (2-3 minuty), ale potom praca s nim, vyberanie usekov do filmu, praca so zvukovou stopou, vkladanie a prehravanie prelinani a tychto sprostosti je az tak pomala, ze mi ich ani nezobrazi a pri nahlade videa to skoci hned za prelinacku. Musim priamo kliknut na nu a spustit medzernikom nahlad, ak chcem vidiet ci je dobra.

    Netusim preco je to taketo, pocitac ani nepracuje na plny vykon, vetrak sa ani nerozkruti. Nedostatkom ramky to nebude, vsetky aktivity pomimo funguju bleskovo, tym ze mam SSD sa minimalizuje nejake to swapovanie videa a procesor nie je uplny šuvix.

    Vie mi niekto s dobrym srdieckom poradit, ci by sa to nedalo nejako zrychlit? O radach ”novy MBP” viem a ked budem velky, tak si urcite nejaky nadupany MB s retinou kupim, ale na jedno video musi stacit aj tento stroj. Ved pred 4 rokmi stacil. Tak ako to ze teraz ma problemy? Viac ram dokupovat tiez nechcem, tam chyba nie je a 4GB bohate postacuju. Je nejaky problem s tou optimalizaciou? Klipy su v mp4 formate.

    Tento mid 2009 zatial nie je taky, ze by som o neho neoprel ani saganov bicykel, takze ak ma niekto nejaky tip, tak by bolo dobre, ak by bol pouzitelny pre sucasnu konfiguraciu :-)

    (Tymto zdravim stary dobry Windows Movie Maker… ten aspon padal tak casto, ze sa dalo vyhovorit ze nemam na com robit video :-)

    #375949
    kungpao
    Účastník (Participant)

    ja som toto tiež riešil s rovnakým strojom ako opisuješ a prečítal vela fór.. pamätám, že väčšine pomohlo vymazanie fajlu menom “com.apple.iMovie.plist ” mne nie a po preinštalovaní to chvílu za frčalo v poriadku a zas sa to dosralo potom, ale mal som v pláne výmenu macbooku čo sa stalo a už som to ďalej neriešil

    #375952
    iTuxx
    Moderátor

    vdaka za postreh. No vsimol som si ze ked do videa dam fotky, tak to slape rychlo, este aj nahlad zvukovej stopy popri slideshow dava. Fakt je nejaky problem s tymi videami. Nastastie uz skoro finisujem, takze na to uz asi kaslem. Este som zvedavy ako dopadne export na dvd.

    #375969
    joer
    Účastník (Participant)

    Otazka znie: s coho importujes filmy? S kamery, s hard disku, s nejakej SD karty a v akom formate? Co mas nastavene v preferenciach na importe? Na akom systeme pracujes, Nehnevaj sa, ale na strih videa je 4 gb RAM strasne malo. Aspon 8 gb je zaklad. Dalej, vravis ze sa to sklada s viacerych videi. Otazka znie, kazde to video je natocene v com, akej kvalite, rozlisenie atd. iMovie si to musi predsa preukladat do jednotneho formatu a to chvilu trva. Ak je jedno s inym kodekom, druhe s inym, jedno natocene v Avchd, druhe v PAL, tretie v NTSC a v preferenciach mas navoleny import napr PAL FullHd tak sa necuduj. Mne to vyhodi vzdy ze Mischmas video.

    #375970
    joer
    Účastník (Participant)

    Tu mas nejake rady a otazky ohladne videa na macfore.

    http://macforum.cz/viewforum.php?f=10&sid=0d43179dcf1e4cfdf26217c00c1974de

    #375973
    kungpao
    Účastník (Participant)

    v mojom prípade boli všetky natáčané v rovnakom formáte z GoPro a import z miniSD karty, pričom import do iMovie som mal nastavený formát ako bol výstup z GoPro

    #375974
    odklizec
    Účastník (Participant)

    Jak pise joer, 4GB je opravdu jen na beznou kancelarskou praci. Na strih videa, a jeste k tomu HD, ani nahodou! Kdyby byly 4GB dost, proc by si video strihaci nakupovali co nejvic/maximum RAM, co se jim do pocitace vejde? Na bezne prehravani mozna 4GB jakz takz staci, ale jakmile tam nahodis efekty a ruzne strihy a vsechno to chces v realnem case prohlidnout, tak je volna pamet nezbytna.

    #375981
    MoRFi
    Účastník (Participant)

    iTuxx: pamatam si ako si pol roka dozadu popisoval ze 4GB ram bohate staci :D ja mam MBP 13 late 2011 nizsiu konfiguraciu, 4GB ram, a vacsinou vidim ze moja ram je vytazena skoro na 100% a to mam skoro vsetky aplikacie vypnute. Bohuzial 4GB ram na to proste nestaci. Ja to citim uz na svojom stroji. Tento velky rozdiel pocitujem od updatu na OS X Mavericks.

    #375990
    iTuxx
    Moderátor

    Hmmm. Ak je to naozaj takto, aj tak dalsiu ram kupovat nebudem. 80€ za 8GB urcite nevyhodim, aj ked som nad tym jedneho casu uvazoval. Vzhladom k tomu ze to video som vcera dokoncil (vo velkych mukach a bolestiach, uz len exportovat), tak mi zas 4GB budu plne stacit.
    Idem pozriet ako je vytazena ta moja.

    A preco by si video strihaci kupovali co najviac RAM? No predsa preto aby sa popri strihu a spracovaniu videa mohli este aj hrat CoD :-)

    #376016
    kungpao
    Účastník (Participant)

    tento problém nebude o ram si myslím, dá sa náisť nespočetne veľa užívateľov co s tým majú problém. ja osobne som mal 8GB ram a absolutne sa v tom nedalo robiť, išlo iba o vysekávanie časti videjí žiadne efekty ani nič extrémne..

    #376025
    joer
    Účastník (Participant)

    To Kungpao: To nemyslis vazne ze problem nie je o pameti: 4 Gb je malo-1,5-2 Gb ti vezme system a ine a chces mi tvrdit ze 2,5 gb RAM je dost pre strih videa? Ak okrem toho pracuje na Mavericku kde 8 gb je minimum?

    #376026
    MoRFi
    Účastník (Participant)

    mam zapnute iba safari, mail a monitor aktivity

    https://dl.dropboxusercontent.com/u/59672754/monitor_pamat.tiff

    #376029
    iTuxx
    Moderátor

    neviem ci sa tomu da verit, lebo ja mam toho spusteneho podstatne viac a ukazuje mi to tiez vyuzitie maxima pamati.

    #376030
    kungpao
    Účastník (Participant)

    @joer: to hovoríš o prípade iTuxx čo mal 4GB, ja som mal 8GB a nevedel som v tom programe absolútne robiť, ani malú úpravu vôbec nič.. stačí si dať vyhladať freezing iMovie 09

    #376031
    Tomas128
    Účastník (Participant)

    ja mam 2011 13″ tu vyssiu konfiguraciu a co som skusal imovie tak s 8GB v pohode a nestali ma 80 eur da sa zohnal som na bazos.sk 2x4GB 1333 samsung po 10eur

    #376034
    kungpao
    Účastník (Participant)

    @Tomas128: do tých starších išli 1066mhz.. ano zo začiatku aj mne imovie fungoval v pohode, časom ako som spravil nejaké videa sa to zosralo a možno tie ďalšie modely s tým nemali problém, alebo novšie konfigurácie neviem..

    #376035
    iTuxx
    Moderátor

    ako si to mohol zohnat po 10€? To si kupoval od niekoho, kto nevedel co predava? Ta cena je uplne rozpravkova.

    (export 1,5 hodinoveho videa do HD mp4 -> ETA krasnych 14 hodin. Shit.)

    #376067
    MoRFi
    Účastník (Participant)

    tiez ma zarazila cena modulov. vies dat aj nejaky link?

Zobrazuje sa 18 príspevkov - 1 až 18 (z celkového počtu 18 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.