Voľba správneho monitora na Photoshop

Domov Diskusné Fóra Pomoc: hardware Voľba správneho monitora na Photoshop

Zobrazuje sa 10 príspevkov - 1 až 10 (z celkového počtu 10 )
  • Autor
    Príspevky
  • #526035
    Adomm1234
    Účastník (Participant)

    Zdravím,
    Chcem sa spýtať, ktorý z nasledujúcich monitorov by ste zvolili na základné grafické práce (hlavne Photoshop a nejaká vektorová grafika, nič zložité).
    https://www.hej.sk/monitor-dell-se2717h-210-ajvn-cierny/
    https://www.hej.sk/monitor-acer-sa270bid-um-hs0ee-001-cierny/
    Komu sa to nechce rozklikávať, tak Acer má lepší kontrastný pomer (Acer 100M:1, Dell 1000:1), rýchlejšiu odozvu (Acer 4ms, Dell 6ms), Dell o 50cd/m2 lepší jas (Acer 250cd/m2, Dell 300cd/m2), 75Hz (Acer 60Hz) a trojročnú záruku.
    Čo si myslíte, že je dôležitejšie? Dizajnovo sa mi páči Acer viac, je asi novší, ale samozrejme je dizajn až na poslednom mieste.
    Je vôbec voľba IPS panelu dobrá? Je mi jasné, že VA panel by mal možno vernejšiu čiernu, ale na druhej strane tie pozorovacie uhly sú pre mňa veľmi dôležité, väčšinou nedodržiavam správne štandardy sedenia pri PC.
    Budem rád za každý názor
    Vďaka

    #526036
    joer
    Účastník (Participant)

    Hmm, monitor na vážnu prácu za 174€? To ako nemyslíš vážne. Na to potrebuješ aspoň EIZO ColorEdge CS2730 alebo lacnejší 24″ EIZO ColorEdge CS2420 alebo 30″ iiyama ProLite XB3070WQS prípadne najlacnejší 24″ EIZO FlexScan EV2456-WT a uplne najnižšia cena 24″ NEC MultiSync LED P242W. To sú profesionálne monitory alebo tie lacnejšie poloprofesionálne. Čokolvek pod cenu 500€ je na vážnu prácu o ničom z hladiska workflow/správa farieb, kalibrácia atd/. Viem o čom hovorím-robím s Photoshopom, teda balíkom Adobe a čiastočne so strihom filmu a úpravou fotiek v Aperture od roku 1997. Máš len jedny oči.

    #526088
    nocom
    Účastník (Participant)

    Asi zalezi, co jsou to pro tebe ty “zakladni graficke prace”, ale tak nejak z dotazu tusim, ze nejake svetove graficke vytvory delat nepotrebujes.

    Kontrastni pomery a odezvy vubec neres, tim spise u takto levnych monitoru, jsou to udaje vycucane z prstu a nikdo nevi, za jakych podminek si je ten ktery vyrobce vycucal. Acer navic evidentne ve jmenu marketingu uvadi nesmyslny tzv. “dynamicky kontrast”, na rozdil od Dellu, takze jsou to hrusky a jabka, neporovnatelne hodnoty.

    Dost mne zarazi, ze na praci vybiras Full HD na 27″, coz je mozna dobre tak na hrani her a to jeste aspon z metru, abys nevidel ty pixely velke jako dlazebni kostky. Podle mne je Full HD pro praci nedostatecne i na 24″, natoz na 27″ plachte. V neposledni rade je Full HD jako takove dle meho nazoru pro praci na hrane i co se tyce realne poskytnute pracovni plochy.

    Abych pouzil ten uvedeny eshop, tak osobne vlastnim tento monitor: https://www.hej.sk/monitor-dell-u2518d-ultrasharp-u2518d-cierny/

    Je to 25″ a QHD rozliseni, coz splnuje co jsem ja hledal, tedy vetsi pracovni plochu nez nabizi Full HD a zaroven na mensi uhlopricce nez 27″, vysledkem je velka pracovni plocha a zaroven rozumne jemny rastr. Je to IPS, kazdy kus kalibrovany sondou z vyroby na 99% sRGB (v krabici je i vystupni protokol), dale z dulezitych veci ma DisplayPort, regulace podsviceni je bez pouziti PWM = neblika (oznacovano nekdy jako flicker-free), lze deaktivovat dioda (nesviti mi do drzky), polohovatelny stojan vc. pivotu, NBD 3 roky. Mezi nedostatky bych dal urcitou miru prosvitani podsvetleni na cerne pri okrajich, lisi se kus od kusu. Je to ale na to co nabizi levny monitor a kompromis tam vzdy za tu cenu tedy nejaky bude, to je pochopitelne. Mam to ale na praci, ne na tmave filmy, tak mne zrovna tento aspekt zily netrha.

    Nejedna se v zadnem pripade o profesionalni graficky monitor, je to spise kancelarska rada Dellu. Nicmene pro tve pouziti myslim poslouzi vice nez dobre. Osobne delam grafiku jen okrajove a kdyz uz, tak spise webovou a obcasne upravy fotek, pro mne naprosto v pohode.

    Samozrejme cenove muzes jit i daleko vyse, to uz tady bylo napsano, ale rozhodne zapomen na nesmysly z cenoveho dna, jako je Full HD na 27″…

    #526139
    Adomm1234
    Účastník (Participant)

    Ďakujem za názor.
    Tá práca zahŕňa veľmi zriedka dizajn tlačovín – hlavne letákov, inak len FB a Instagram bannery, úprava a retuš fotografií a podobne.
    Takže určite to nie je nič svetoborné. Doteraz som to robil na 13″ ultrabooku niekoľko mesiacov, cca 5 hodín denne, ale už to cítim na očiach, a preto som chcel prejsť na niečo väčšie.
    Vezmem asi 25″ 2K IPS panel ako hovoríte, našiel som aj nejaký za 200euro. Ešte pozriem, či má pokrytie aspoň 99%sRGB, ale o tom pochybujem.
    Ten DisplayPort asi nepoužijem, lebo nemám na ultrabooku DisplayPort, pripájať budem cez HDMI.

    #526141
    nocom
    Účastník (Participant)

    Jeste k te uhlopricce, pokud samozrejme pomineme Hi-DPI displeje, ktere jsou cenove jinde, tak QHD (nebo 2K, jak rikate) bylo nejobvyklejsi na 27″, ostatne i 27″ non-retina iMac mel vzdy toto rozliseni. Ja jsem pri tomto rozliseni sel do tech 25″ ciste z osobnich preferenci, prece jen mam radeji jemnejsi rastr, i kdyz Hi-DPI (ci retina) to pochopitelne neni. Takze ta uhlopricka je na vase zvazeni co je pro vas jeste snesitelne. Ale jiste je, ze co jste mel ve vyberu puvodne, tedy Full HD na 27″, opravdu neni monitor na praci.

    Predchozi monitor jsem mel Full HD na 24″, coz je zase obvykle typicka uhlopricka pro toto rozliseni ale pro mne osobne je uz tady ten rastr docela hruby. Nejhorsi vsak bylo, ze ta Full HD plocha mi byla tesna (a to jsem mel jeste pomer 16:10, cili 1920×1200), rozumne se tam neda pracovat ve dvou aplikacich vedle sebe a ovladaci prvky grafickeho editoru jsem vzdy odsouval na displej Macbooku. Ted pri 2560×1440 je to uplne jiny komfort a mohu si dovolit Maca zaklapnout a delat jen na externim displeji – osobne totiz preferuji jednomonitorovy setup a velkou plochu, nez si praci tristit na vice monitoru, je s tim zbytecna rezie navic. Ale tohle jsou zase vse individualni pozadavky.

    S tim DisplayPortem jsem predpokladal, ze to bude k Macbooku (tedy k tem normalnim, ne k tem novym s pitomym USB-C, kde nejde primo pripojit nic a za rok se to vychechla, protoze je to hardwarove otresny konektor). Ono ten mnou uvadeny Dell ma totiz v baleni i vhodny kabel k Macu, takze nic netreba dokupovat, vybalim, pripojim a jedu. HDMI neresim, to je podle mne konektor k televizi, ale tak kdyz nemate zbyti… Hlavne si overte, zda ten vas ultrabook umi vubec 2K rozliseni po HDMI, netusim co to mate a jak stare.

    Ohledne unavy oci si dejte pozor hlavne na tu PWM regulaci, dost lidi je na to citlivych, takze radeji se opravdu zamerit na modely bez tohoto, neboli flicker-free.

    Jinak na bannery, coz je vlastne webova grafika, to si vystacite fakt s cimkoliv. Ono s nadsazkou receno, tam je nekdy i vyhoda to delat na starem vyblitem TNku, protoze tak ty vase bannery uvidi i vetsina lidi :)

    #526142
    Adomm1234
    Účastník (Participant)

    Zatiaľ nie som profesionálny grafik, ale nepovedal by som, že moja práca je taký odpad, aby som ju tvoril na TN-ku. Preto zostaňme radšej u IPS.
    Keď nepočítam s nástupom USB-C, ktorý by som neoznačil za pitomý, ale za budúcnosť, keďže netreba pripájať k laptopu napájanie aj dátový kábel, ale stačí jeden (môj ultrabook ho žiaľ nepodporuje), tak celý IT svet okrem Apple používa HDMI ako štandard pre pripojenie monitora.
    MacBook by bol na grafiku skvelá voľba, ale 2015 sa už momentálne neoplatí, novšie 13″ (zatiaľ) nie sú dostupné so štvorjadrami a okrem toho má Apple v poslednej dobe u Macov stále problémy s kvalitou vyhotovenia (nemyslím žiadne nafúknuté bubliny, ale stále nevyriešený Staingate a po novom aj zasekávajúce klávesy u batterfly keyboard – to si nemôžem dovoliť, robím kopu textáriny).
    Každopádne, overil som aj tak pre istotu špecifikáciu a mne konkrétne zvládne dať laptop výstup 3200 x 2000 @ 60 Hz, takže 2K by malo byť bez problémov.
    Neviem teda či 27″ alebo 25″. Asi pôjdem pozrieť na živo niekde do elektra, aby som to vedel porovnať. Popravde ani taký extra jemný raster nevyužívam.
    Ďalšia možnosť, čo mi napadla by bola dvojica 22″ IPS fullHD vedľa seba, keďže veľakrát mám otvorených viacero aplikácií naraz, ale mal by som obmedzenú plochu pre Photoshop, takže do toho asi nepôjdem.

    #526148
    nocom
    Účastník (Participant)

    Jak jsem uvadel, TNko byla samozrejme nadsazka :) Jde o to, ze vetsina beznych lidi co budou koukat na ty bannery na webu nema zadny kvalitni zobrazovac, protoze kupuji vyhradne podle ceny. Pravdepodobne i jejich mobil ma lepsi displej, nez PC/notebook. Popravde ale nevim, proc vy na tu cenu take tak tlacite, kdyz uz delate nejaky ten content a je to tedy vec, co si na sebe ma predpokladam vydelat, viz “Vezmem asi 25″ 2K IPS panel ako hovoríte, našiel som aj nejaký za 200euro” (tj. zase skoro asi to nejlevnejsi). Ale do toho mi nic neni, to je samozrejme na vas.

    Asi jsem to nenapsal uplne dobre, tak na pravou miru uvedu, ze s USB-C jako s rozhranim nemam v zasade problem, vadi mi hardwarove reseni toho konektoru, ktere je priserne. Konektor je nachylny na opotrebeni, pripojene kabely se v tom viklaji, nic v tom poradne nedrzi a krome toho uz jsem se setkal s periferiemi, ktere mely uplne blby kontakt, tedy stacilo trochu s tim hnout a zarizeni bylo odpojeno. Takze rozhrani ano, ale ten konektor je pruser.

    DisplayPort je samozrejmost u vsech aspon trochu lepsich az profi zobrazovacu, neni to nejaka vysada Applu, je to vec zarizeni vyssi tridy. HDMI je predevsim levne, to je hlavni duvod, proc je vsude, ac to vsude neni nejvhodnejsi volba.

    S 27″ si pochopitelne zase uzijete pocitove vetsiho displeje nez u 25″, take od nej budete jiste i sedet trochu dale, takze o cosi hrubsi rastr nemusi byt prekazkou, je to proste vec kazdeho. Jinak tech moznosti jak si vyresit workflow je samozrejme spoustu, to je ale opet hodne invidualni, uvidite, co vymyslite. Tak stastnou ruku pri vyberu.

    #526236
    DavidMazgut
    Účastník (Participant)

    áno ten dell je dobrý ale aj ten Acer len sú celkom drahé

    použi https://www.kuponyzdarma.sk/hej-sk/ vermi pomôže ti to

    mne to už veľa krát pomohlo.

    #526251
    0xCF
    Účastník (Participant)

    spammer

    #526252
    0xCF
    Účastník (Participant)

    vela ludi ma poruchu erekcie, dokonca aj zeny. a stve ich to. tu mas liek na poruchu erekcie: https://www.drmax.sk/aphrodisia-v-ultra-rapid-pre-muzov/

Zobrazuje sa 10 príspevkov - 1 až 10 (z celkového počtu 10 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.