Čo si zahrať na Macu počas karantény (2. časť)

V predošlej verzii sme sa pozreli na zopár zaujímavých hier, z ktorých si určite každý vyberie. Ak ak nie, pevne veríme, že tomu tak bude pri tejto časti. V tejto časti si predstavíme zopár svetoznámych titulov ako je “WoW-ko”, zopár pretekárskych titulov, ako aj veľmi známy simulátor života.

World of Warceaft: Battle for Azeroth

Konflikt medzi Hordou a Alianciou zúri vo Warcraft svete po mnohé roky, no vo World Of Warcraft: Battle for  Azeroth vypukne úplná vojna. So zničenými mestami a silnými nepriateľmi neboli stávky nikdy väčšie. Nové, kooperatívne rozšírenie Warfronts prinúti hráčov spolupracovať s ďalšími 19 hráčmi a pokúsiť sa prekonať úlohy. Battle for Azeroth ponúka aj nové “raidy” pre guildu.

Do hry sa dostali aj ďalšie nové funkcie, ktoré si hráči vymodlili, ako napríklad špeciálne “allied races”. Nové hrateľné lokácie umožnia hráčom plniť nové úlohy a dokonca objaviť skrytý poklad. Kontroverzné mikrotransakcie od EA sa dostali aj do Blizzardu. Ak si chce hráč svoju postavu bleskovo “vyexpiť”, môže tak urobiť pomocou boostu, s ktorým sa dostane na 110 úroveň, ktorá je vzdialená už iba 10 levelov od maximálnej 120.

The Witness

Jonathan Blow, génius stojaci za skvelou indie horu Braid strávil mnoho času vyvíjaním pokračovania, The Witness. Čakanie ale stálo za to. Spárovaním jedinečného ​​nádherného sveta, plného stále zložitejších hádaniek a filozofických úvah je hrou, ktorú môže vytvoriť len niekto taký nápaditý ako Jonathan, ktorý svojou tvorbou vychádza z predchádzajúcich klasických dobrodružstiev, ako sú Myst alebo Riven.

V porovnaní s vyššie spomenutými hrami sú puzzle v The Witness trochu iné. Nútia hráča, aby sa spoliehal na už použité taktiky, aby vďaka nim spravil všetky elektrický panely na ostrove. Hra vyžaduje bystré oko a veľmi veľa objavovania.

Diablo III

Blizzardu sa musí nechať jedno. Od svojho začiatku vytvára veľmi návykové hry a Diablo III nie je výnimkou. Aj keď si lojálny hráči Diablo II museli počkať 12 rokov na pokračovanie, určite neľutovali.  Od svojho vydania zostal Blizzard vytrvalý vo svojom odhodlaní načúvať svojim užívateľom a podľa tých, pre ktorých hru vlastne vyvíjali ju následne aj upravovali, tak aby poskytli čo najlepší herný zážitok.

Fortnite: Battle Royale

V súčasnosti sa jedná asi o najskoloňovajšiu frázu vo svete hier. A má to aj dobrý dôvod. Hra je zdarma. Tam ale všetko “zdarma” končí. Teraz nehovoríme o mikrotransakciách, ale o tom, že od stiahnutia nedá hra hráčovi nič zadarmo. Fortnite kombinuje napínavý mód “last-man-standing” prestrelky s hlavnou mechanikou hry, stavaním. Je ľahké s budovaním začať, no veľmi ťažké vypracovať sa na majstra. Prestrelky sú v hre omnoho rýchlejšie ako pri konkurentovi PUBG, čo môže spôsobiť, že pri jednom sedení stihnete niekoľko súbojov.

A najlepšia časť? Hráči nie sú limitovaní na hranie s ostatnými Mac hráčmi. Fortnite disponuje crossplay-om, kotrý spája hráčov PlayStationu 4, XBoxu One, PC a dokonca aj iOS hráčov.

The Banner Saga 3

The Banner Saga je jedna z najlepších taktických role-playing sérií všetkých čias. A ani The Banner Saga 3 určite nevybočuje z tejto tradície. Hra si zakladá na prepojení s predošlými časťami. Rozhodnutia z predchádzajúcich dvoch hier ovplyvnia tú poslednú. Jeden z dôvodov prečo odporúčame zahrať si celú sériu. A áno, celá séria je dostupná pre Mac.

Bojový systém prešiel vylepšeniami a prichádza s novým systémom vĺn.  Hrdinovia získajú dodatočné možnosti vylepšenia. Čo ale neprešlo zmenou, sú skvelé animácie. Pri pohľade na hru si každý pomyslí, koľko času bolo venovanému tejto hre.

Total War: Three Kingdoms

Sága Total War bola dlhé roky lídrom v oblasti ťahových stratégií. V časti Three Kingdoms sa presunula do starovekej, bojmi zmietanej Číny. Hra sa odohráva v roku 190 nášho letopočtu a obsahuje 12 rôznych vodcov zo známej čínskej klasiky Príbehy troch ríš. Hra je založená na pozadí systému vzťahov medzi hernými hrdinami, ktorý utvárali klasickú čínsku literatúru. Príbeh, ktorý hráč hrá sa môže zmeniť podľa hráčových vzťahov s ostatnými, tak ako aj so spojencami, ktorých môžu počas hry získať alebo stratiť.

V klasickom 4X strategickom štýle si bude môcť hráč zaistiť výhru používaním rôznych faktorov, vojenskej sily či ekonomiky. Hráč sa bude musieť veľmi opatrne rozhodovať, aby svojimi rozhodnutiami svoj ľud zachránil. Iba s chladnou hlavou a pevnou stratégiou bude možné opäť zjednotiť Čínu.

Divinity: Original Sin 2

Kriticky uznávaná hra až do tej miery, že sa všeobecne považuje za jednu z najlepších role-playing hier všetkých čias. Svet v Divinity: Original Sin 2 sa dynamicky mení podľa rozhodnutí hráča. Hráč má možnosť interagovať s ktoroukoľvek postavou v hre a dokonca ju aj zabiť a bez ohľadu na to pokračovať v príbehu ďalej.  Ťahový súbojový systém ponúka viac ako 200 rôznych schopností a ešte viac pokročilých nepriateľov, ktorých je potrebné poraziť. Hra disponuje aj multiplayerom pre štyroch hráčov a taktiež aj split-screen možnosťou. Hráč ma taktiež možnosť otestovať svoje sily proti skutočným hráčom v PvP režime (player vs. player – hráč proti hráčovi).

Mnohí hráči poznajú frustráciu, keď majú hru veľmi radi, no nebaví ich stále dookola ten istý príbeh a tá istá hra. Pri Divinity: Orginal Sin 2 sa to nestane, pretože si hráči môžu stiahnuť inými hráčmi vytvorené kampane zo Steam Workshop. A pokiaľ je aj toto málo, v Game Master mode môže hráč vytvoriť svoj vlastný príbeh.

This War of Mine

Túto hru spomenieme hneď z niekoľkých dôvodov. Asi takým najzaujímavejším je, že sa zakladá na skutočných príbehoch z vojny. Za druhé, hráč hrá za civilistu, ktorý sa snaží prežiť vojnu. Nehrá sa za žiadneho znovuzrodeného Ramba alebo generála nespočetnej armády, ale za obyčajného človeka. Za tretie, hra je veľmi náročná, je pútavá a snaží sa, aby hráč zapojil všetky svoje zmysly, strategické myslenie, fantáziu a podobne. A treba uznať, že sa to hre darí.

This War of Mine je hra o prežití. Hráč začína s ničím a musí prehľadávať svet a zobrať čokoľvek čo nájde, aby prežil. Hra funguje na princípe cyklu deň/noc. Cez deň strážia ulice snajperi, ktorí prinútia hráča ostať vo svojom úkryte a upriamiť svoju pozornosť na preživších (ostatné osoby v úkryte), stavby a vylepšenia, ktoré majú uchrániť úkryt pred nájazdníkmi. V noci si hráč vyberie postavu, ktorú vyšle von na hráčom vybranú lokáciu, aby prehľadal trosky mesta a priniesol do úkrytu všetko čo sa bude dať použiť.  Je na hráčovi či bude zabíjať, aby prežil, alebo skúsi prežiť formou výmenného obchodovania, či zabije jedného zo svojich ľudí aby ostatní mohli žiť.

Dirt: Rally

Hry ako je napríklad séria F1 pristupujú k pretekaniu skôr realisticky. Zameriavajú sa na realistickú reprodukciu závodných tratí, počasia, ako aj fyziky auta, aby mohol hráč skutočne otestovať svoje schopnosti.

Séria Dirt pripomína  skôr filmovú sériu Rýchlo a Zbesilo. Je o jazde na milimetre od objektov vo vysokej rýchlosti a plynovým pedálom na podlahe. Nezáleží, či sa rútite cez roklinu alebo hory. Dirt Rally sa hrdí tým, že umožňuje hráčovi zajazdiť si (aj keď iba virtuálne) na tých najnebezpečnejších tratiach na svete. Či už je reč o riadne upršanom Walese alebo skalnatých horách v Grécku. Hráč si môže dokonca vyskúšať aj samotné peklo, ktorým je zdá sa, veľmi známa rally-crossová trať v Nórsku.

Grid Autosport

Predchádzajúce časti Grid série boli skvelou zábavou, ktorá sa sústredila skôr na vysokú rýchlosť, než na realistickú simuláciu s čo najvernejšou fyzikou. Herné módy ako je napríklad demolačné derby v Grid 2 bolo skôr o ničení rivalov než o prekročení cieľovej čiary. V Grid Autosport sa musí hráč koncentrovať o niečo viac a veľmi opatrne manévrovať autom, nakoľko si prejde množstvom trás v piatich režimoch závodov.

Hra jedného hráča, teda kariéra hodí hráča priamo do role profesionálneho závodníka, ktorý reprezentuje tím v piatich rozličných typoch závodov, ktoré sa odohrávajú na realistických reprodukciách skutočných tratí od Indianapolis Speedway až po ulice Barcelony.

The Sims 4

Kto by nepoznal skvelý simulátor života The Sims. Tí starší možno pamätajú The Sims 2 a mladší The Sims 3. No v najnovšom rozšírení, ktoré nesie už v poradí číslo 4 je možností ešte viac. Od nových akcií, cez nové kariéry až po nové miesta. The Sims 4 musel po úspechu svojich predchodcov The Sims 3 a The Sims 2 (spolu so všetkými rozšíreniami)  tiež prísť s niečím fantastickým, aby tak nepokazil tradíciu. A musíme uznať, že tomu tak je.

Hráč môže stráviť hodiny pri hre už iba upravovaním svojich postáv, vďaka novým možnostiam úpravy, ktoré predchádzajúce generácie The Sims nemali. The Sims 4 umožňuje precíznu úpravu vzhľadu postáv vďaka možnosti tzv. “drag and tweak”. To znamená, že hráč jednoducho klikne na oblasť ktorú chce upraviť a ťahaním myši ju môže upravovať podľa vlastných predstáv.

Môžno povedať, že budovanie a zariaďovanie domov v The Sims 4 je niečo ako základný level dizajnu pre architektov. Hra disponuje aj predupravenými miestnosťami, no hráč má možnosť si “vyšperkovať” domov svojich “simíkov” úplne podľa vlastných predstáv. Treba zväčšiť obývačku? Žiadne búranie a znovustavanie nie je potrebné, stačí iba v režime úpravy potiahnuť myšou danú miestnosť.

Život v hre The Sims 4 je tiež o niečo viac pre hráča jednoduchší. Ak je “simík” hladný, stačí kliknúť na ukazovateľa hladu a simík sa sám nakŕmi. To isté platí pre všetky ostatné základné potreby. Práve táto funkcia umožní hráčom užiť si so simíkmi viac zábavy, dobrodružstiev a viac objavovať, než dávať pozor na to, či simík neumrie od hladu. Rozšírenia hry umožňujú hráčom stratiť pri hre viac času ako kedykoľvek predtým. Už je len otázka, či sa stane “simík” úspešným a bohatým, alebo to skončí tak, že si pre neho príde “zubatá”.

Upozornenie

Pred stiahnutím, resp. kúpou hry odporúčame čitateľom skontrolovať si hardvérové nároky jednotlivých hier, nakoľko každá z vyššie spomenutých hier má vlastné požiadavky na hardvér počítača. Špeciálne v prípade, že máte nainštalovaný macOS 10.15 Catalina, ktorý nedisponuje podporou pre 32-bit aplikácie a hry.

zdroj: DigitalTrends, MacWorld

Ďalšie diely seriálu

komentár
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.